Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 листопада 2009

Учасники другого навчального модулю Університету Журналістської Майстерності відзначили його практичну цінність в 8,9 балів з 10 можливих

Facebook Twitter LiveJournal

 

Практична цінність другого модулю Університету Журналістської Майстерності була оцінена учасниками в 8,9 балів з 10 можливих. Головною «фішкою» другого Університету було «відпрацювання навичок» - самостійна робота учасників в умовах, максимально наближених до реальних. І саме це слухачі модулю відзначили як головну цінність для себе. Також вони високо оцінили ефективність поєднання різних видів робіт та відзначили цікавих гостей. Все це, за «анкетами зворотного зв’язку», зробило навчання для них ефективним. І дозволило їм розібратись в тому, як цікаво та ефективно висвітлювати тематику екології, клімату та корпоративної соціальної відповідальності.

 

Навчання через діалог, практичні завдання, перегляди тематичних фільмів, майстер-класи від авторитетних експертів ринку преси, змодельовані прес-конференції та прес-ланчі, інтерактивні ігри – в такому насиченому форматі 19-20 листопада 2009 пройшли навчання за програмою другого модулю Університету Журналістської Майстерності 19 молодих талановитих журналістів з 15 регіонів України.

 

 

Організатором проекту виступила Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) за підтримки Системи Компаній Кока-Кола в Україні.

Темою другого модулю були «Практичні навички написання цікавих для читача матеріалів. Фокус – екологія, зміни клімату, «зелені ініціативи» та корпоративна соціальна відповідальність». Роль тренера-коуча дводенного модулю виконував Олексій Погорелов - генеральний директор УАВПП.

 

 

Протягом двох днів до Університету завітали такі авторитетні гості: Юлія Щербініна, керівник сектору громадсько-приватних партнерств Представництва ООН в Україні, Олег Листопад, редактор відділу газети «Селянська правда» та екожурналіст, Ірина Войнаровська – генеральний директор газети «Комсомольська правда в Україні»

 

Юлія Щербініна в рамках прес-ланчу з учасниками Університету розповіла про те, чому КСВ – це цікава та корисна тема, а також зосередила увагу на тому, в чому полягають «типові» помилки нецікавих прес-релізів та новин на цю тему. Практичне завдання від Юлії було присвячено аналізу соціальних звітів найбільших українських компаній та пошук учасниками ідей для цікавих матеріалів та тему КСВ.

 

 

Олег Листопад провів екологічний майстер-клас на тему: «Як писати про екологію так, щоб номер газети розкуповували миттєво». Свої поради він побудував на аналізі робіт учасників навчального модулю, які були подані як конкурсні, коли проходив конкурсний відбір учасників. Протягом майстер-класу Олегом були розкриті такі питання: особливості висвітлення екотематики, що таке цікавий екоматеріал і як його написати, приклади та перелік цікавих тем на екологічну тематику. В завершення майстер-класу Олег провів практичну вправу з планування матеріалу на екологічну тематику.

 

 

В фокусі ділового сніданку з Іриною Войнаровською була тема: «Майбутнє – за якісною пресою та цікавим контентом. Як ми робимо це в «Комсомолці». Ірина Георгіївна розповіла учасникам не тільки про те, як в «Комсомолці» працюють з інформацією, а й про те, чому журналісти газети поступово стають все більш «універсальними» та все менш «спеціалізованими». Та закликала тримати усі важливі теми в полі зору, висвітлюючи їх розвиток – так, як це роблять журналісти «Комсомолки». На завершення пані Войнаровські запросила журналістів бути активними та пропонувати свої публікації «Комсомолці» - адже це вигідно як газеті, так і журналістам, і читачам.

 

 

Учасники модулю, прощаючись, казали таке:

 

Бекларян Анжеліка, Журнал «Энергосбережение», м. Київ: «Університет йде від загального до конкретного. Це робить навчання по-справжньому професійним. Також відчувається, що учні проекту з кожним разом демонструють більш яскраві здібності та ще більше розкриваються як талановиті особистості».

 

Чижова Ольга, Газета «Чернігівські відомості», м. Чернігів: «Виявляється, проблеми екології – це не щось далеке, глобальне і таке, що потребує мега-інтелектуальних зусиль. Про клімат і екопроблеми можна писати так, щоб було цікаво і корисно. Все геніальне, як і має бути – просто. На питання «Як саме робити це просто?», дав відповідь другий модуль, на якому я здобула безцінні унікальні практичні знання».

 

Берест Павло, ТОВ «Медіа Інвест Груп», м. Київ: «Досить інформативно про екологію, досить екологічно про журналістику, досить журналістично про інформацію».

 

Сейдханова Ірина, Інформаційне агентство Надо.ua, м. Маріуполь: «Модуль виправдав сподівання, навіть перевищив їх. Матеріал викладався дуже практично і доступно - і це було важливо, цікаво та доступно кожному. Проблема екології була розкрита як по Україні в цілому, так і в регіональному розрізі. Дуже сподобались творчі завдання модулю».

 

 

 

 

 

 

 

 

Організатори проекту мають на меті продовжити проведення проекту «Університет Журналістської Майстерності». Чекайте анонсів програми третього модулю та конкурсу з відбору учасників. Програма нового модулю буде побудована, враховуючи побажання учасників.

 

Олексій Погорелов, генеральний директор УАВПП: «Надзвичайно приємно бачити, що такі непрості питання, які були винесені в тему навчального модулю, по-справжньому сколихнули журналістів. Адже це означає, що навчання спонукає думки, а думки спричинять публікації. Читачі їх прочитають, і теж почнуть замислюватись над тим, що кожен може зробити для того, щоб ми всі разом змінили ставлення до світу, до планети, до оточуючого середовища. І тоді повітря в містах стане чистішим, наше здоров’я – міцнішим, і, можна сподіватися, майбутнє наших дітей – безпечнішим».

 

Ольга Чумак, менеджер із зв’язків зі ЗМІ Компанії «Кока-Кола Україна»: «Питання екології, клімату та корпоративної соціальної відповідальності є пріоритетними для Системи компаній «Кока-Кола» в Україні. Це комплексні питання, і ми знаємо, як непросто змінити ставлення людей до світу, до споживання таких звичних ресурсів як вода або енергія. Тому роль журналістів є вирішальною – адже саме грамотні публікації здатні змусити людей задуматись над тим, який внесок кожний з них може зробити для того, щоб життя на планеті тривало, а суспільство усвідомлювало відповідальність  за свої дії. І мені дуже приємно, що другий навчальний модуль Університету Журналістської Майстерності розширив світогляд його учасників, надав їм великий масив інформації для висвітлення питань екології, клімату та корпоративної соціальної відповідальності абсолютно по-новому. Так, як це буде цікаво та корисно читачам.»

 

Інформаційна довідка:

 

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) - www.uapp.org - добровільна недержавна неприбуткова організація – асоціація видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регуляцій, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості.

З моменту створення (у 2001 році) УАВПП послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та регулювання стосовно умов для ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку бізнесу. УАВПП є членом Всесвітньої Газетної Асоціації (WAN) та Міжнародної Федерації Періодичної Преси (FIPP).

 

Coca-Cola – найвідоміший в усьому світі газований безалкогольний напій. Сьогодні у світі під торговою маркою компанії Coca-Cola випускається більше 300 видів напоїв.

Компанія Кока-Кола працює на ринку України вже понад 15 років, і протягом цього часу інвестувала 350 мільйонів доларів США в економіку України.

Кока-Кола в Україні пропонує широкий асортимент напоїв, смаки яких постійно поповнюються та відповідають уподобанням українців  – це і популярні в усьому світі безалкогольні напої Coca-Cola,
Coca-Cola Light, Fanta, Sprite, місцеві соки Rich та Добрий,  питна вода BonAqua, холодна кава Illy, холодний чай Nestea, енергетичний напій Burn та інші.  Сьогодні  Кока-Кола в Україні - лідер вітчизняного ринку безалкогольних напоїв.

 

Інформація: www.uapp.org




Коментарі

Додати коментар