Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


18 грудня 2008

Преса закликає державу та партнерів до спільних антикризових дій

Facebook Twitter LiveJournal

Сьогодні в галузі друкованих ЗМІ працюють близько 50 тисяч людей. Щорічно видавці преси сплачують державі, орієнтовно, 700 млн. грн. податків. Погіршення економічних умов, яке відбувається, загрожує галузі та її працівникам тим, що скорочення штатів може сягнути 50%. На ті ж 50% можуть зменшитись податкові платежі до бюджетів усіх рівнів. А якщо врахувати, що з роботою галузі друкованих ЗМІ напряму пов’язана робота ще 5 галузей – виробництво та імпорт паперу, друкарні, логістика, розповсюдження, реклама - можна казати, що скорочення у друкованих ЗМІ матимуть для держави негативний ефект у вигляді втрат бюджетів усіх рівнів аж до 1 млрд. грн. за 2009 рік та скорочень до 40 тис. працівників.

Вже в листопаді 2008 року, за даними сайту з пошуку роботи HeadHunter, кількість заявлених вакансій в галузі медіа скоротилась на 53%. Щоб не допустити гіршого сценарію розвитку подій, видавці звернулись до Президента України, Прем’єр-міністра України, голови Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації та голови Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі.

 

У зверненні міститься пропозиція ввести пільгове цільове кредитування видавничих компаній на закупівлю паперу для друку саме газет та журналів. А також - ввести тимчасове (на 2009 рік) пільгове оподаткування паперу, який використовується для друку газет та журналів, за ставкою 0% ПДВ. Це дозволить видавцям забезпечити своїх читачів актуальною інформацією, а рекламодавців – дуже точними контактами з цільовими аудиторіями. За розрахунками УАВПП додаткові пільги не перевищать 420 млн. грн. за 2009 рік, проте дозволять державі не втратити 1 млрд. грн.

 

Крім цього, видавці звернулись до постачальників паперу із пропозицією зафіксувати ціни на папір у гривні та зменшити його ціну.

 

Олексій Погорелов, Генеральний директор УАВПП: «Видавці прогнозують рік, що наближається, як дуже важкий для галузі. УАВПП як провідна профільна асоціація видавців, для допомоги своїм членам та галузі в цілому робить цілу низку дій – ми вважаємо навіть невеликі результати набагато важливішими за найзапекліші обговорення. Ми дуже сподіваємось на розуміння з боку держави, її ключових людей, які професійно відповідають за розвиток галузі, та бізнес-партнерів із суміжних галузей. Економічні виклики майбутнього року можуть стати набагато менш загрозливими, якщо партнери зможуть надати підтримку один одному замість традиційної егоїстичної позиції, притаманної будь-якому бізнесу за звичайних ринкових умов.»

 

Завантажити лист до президента України

 

Інформація: www.uapp.org

 




Коментарі

Додати коментар