Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 листопада 2018

СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ Асоціації «Незалежні регіональні видавці України», Національної спілки журналістів України, Української Асоціації Медіа Бізнесу щодо чергової спроби криміналізації наклепу

Facebook Twitter LiveJournal

20 листопада 2018 року, було зареєстровано законопроект №9306, яким вже не вперше пропонують криміналізувати наклеп. Ініціаторами такого законопроекту є Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін.

 

Варто зауважити, що керівник фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов заявив, що ця законодавча ініціатива народних депутатів є їхньою власною і не представляє позицію фракції.

Законопроектом передбачено кримінальну відповідальність “за умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію”. Авторами законопроекту пропонується найвищою межею санкції визначити позбавлення волі до трьох років.

Криміналізація такого діяння жодним чином не відповідатиме меті законної протидії поширенню недостовірних відомостей, а навпаки обмежуватиме вільну дискусію, свободу вираження поглядів, створюватиме неможливість журналістам висвітлювати проблеми корупції, порушення прав людини, зловживання посадовим становищем та іншу інформацію, що носить громадський інтерес.

Подібні положення визначалися “диктаторськими законами 16 січня”, які у 2014 році були внесені до парламенту Вадимом Колесніченком та Володимиром Олійником із фракції Партії Регіонів. згодом, у 2016 році, криміналізувати наклеп та образу пропонувалося ще одним народним депутатом, тодішнім власником телеканалу NewsOne Євгенієм Мураєвим, однак законопроект також було знято з розгляду.

На даний час спроба криміналізувати наклеп є дев’ятою від часу набрання чинності Кримінальним кодексом 2001 року.

Та, мабуть, не варто дивуватися такій наполегливості законодавців, оскільки таким чином вони намагаються досягти імунітету від публічної критики, незалежності від громадського обговорення їх діяльності тощо.

Автори законопроекту обґрунтовують свої пропозиції досвідом інших демократичних країн світу, вказуючи що “практику подачі позовів до суду щодо засобів масової інформації не сприймають як спробу тиску, загрози згортання свободи слова та як обмеження свободи слова регуляції, а як превентивний механізм та захисту”. Та при цьому, не беруть до уваги керівні положення практики Європейського суду з прав людини, відповідно до яких, засоби масової інформації визнаються"сторожовими псами", тобто охоронцями, наглядачами демократії, а також, ЄСПЛ неодноразово наголошує на встановленні норми розширених меж критики публічних осіб, при цьому допускаючи, що такі критичні матеріали можуть шокувати або викликати обурення.

Зазначена у пояснювальній записці “подача позовів” є інструментом цивільного судочинства, а отже передбачає елемент змагальності в судовому процесі. Цивільним кодексом України та Європейською конвенцією з прав людини гарантується захист особистості, приватного життя, честі та гідності. Саме завдяки таким інструментам розмежовуються право на інформацію та критерії інформації, що має бути конфіденційною, таємною, гарантує приватність. Однак, народні депутати хочуть зруйнувати такі межі.

Також, зважаючи на досить широкий простір для зловживань, які створюють такі законодавчі інструменти у країнах із проблемами забезпечення судового захисту прав людини, кримінальна відповідальність за наклеп та образу була скасована в Україні ще у 2001 році. Не має сенсу повторювати одні й ті помилки, на них варто вчитися.

Подібні законопроекти, слугують виключно засобом тиску на журналістів і медіа та можуть створити серйозний «охолоджувальний ефект» для висвітлення корупції, владних зловживань та інших критичних публікацій на суспільно значущі теми, на чому неодноразово наголошували Комітет ООН з прав людини, Рада Європи та ОБСЄ.

Також, Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягленд закликає Верховну Раду України відмовитись від намірів відновити кримінальну відповідальність за наклеп:

«Я закликаю український парламент відкинути цю спробу придушення свободи ЗМІ, яка є основною передумовою для функціонування демократії. Без вільних ЗМІ, немає ліків проти некомпетентності та зловживання владою», – наголосив Генсек Ради Європи.

Ягленд висловив переконання в тому, що загроза кримінального переслідування може призвести до зростання самоцензури та звуження свободи ЗМІ.

Ми звертаємось до народних депутатів із закликом не допустити внесення до національного законодавства рудиментних і недемократичних норм та не підтримувати законопроект №9306, а народним депутатам Миколі Паламарчуку, Артуру Палатному та Олегу Велікіну пропонуємо відкликати свій законопроект.

 

З повагою,

 

Асоціація «Незалежні регіональні видавці України»

 Човган О. Ю.

 

 

Національна спілка журналістів України

Томіленко С.А.

 

 

Українська Асоціація Медіа Бізнесу

 Погорелов О.В.

 

 




Коментарі

Додати коментар