Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


22 липня 2015

«НІ вбивчим тарифам на передплату» видавці та журналісти протестують проти підвищення вартості доставки преси

Facebook Twitter LiveJournal

УАВПП та НСЖУ звернулись із спільним протестом до Міністра інфраструктури А. Пивоварського.

08 липня Міністерство інфраструктури, без консультацій з медіа спільнотою, оприлюднило «вбивчий» для української преси проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою». 

Основного удару у разі прийняття наказу зазнають місцеві ЗМІ, для яких збільшення вартості доставки складе, в середньому, 122%. Як наслідок подорожчання місцевих газет може скласти і 40%, і 60%, а витрати на доставку тиражу наблизяться до вартості його друку. За нашими оцінками це призведе до зменшення продажів тиражу:

- місцевої преси (газети): до 40%

- загальнонаціональної преси (газети): близько 20%

- журнали: понад 20%

Медіа спільнота рішуче засудила таке рішення фінансових проблем УДППЗ «Укрпошта», адже досвід минулих років показав, що збільшення вартості послуг з доставки преси не має зв’язку з підвищенням якості її доставки.

Особливе занепокоєння викликають ризики подорожчання передплати для місцевої преси. Малі регіональні видання в 2015-2016 роках очікує ряд випробувань – роздержавлення, реалізація завдань державної інформаційної політики, висвітлення місцевих виборів. При цьому автори наказу саме для цих, місцевих, видань планують збільшити вартість доставки на більше, ніж 120% (найбільше подорожчання доставки відбудеться для журналів, а на другому місці – місцеві газети).

 

УАВПП та НСЖУ вимагають від Міністерства не допустити необґрунтованого підвищення тарифів на передплату, запропонованих вітчизняним монополістом – УДППЗ «Укрпошта». А замість цього – знайти альтернативний шлях для виведення УДППЗ «Укрпошта» на роботу без збитків.

 

Ми закликаємо всі ЗМІ приєднатись до обговорення ідеї підвищення цін на доставку преси.

Для цього кожна редакція має надіслати свій лист подяки на адресу Прем’єр-міністра України і на власних розрахунках продемонструвати вплив нових тарифів.

 

Якщо ви потребуєте більше інформації чи консультаційну підтримку - звертайтесь до офісу УАВПП.

 

Контакти УАВПП:

Адреса: м. Київ, вул. Спаська, 31-Б, оф. 301, 3 поверх (ст. метро “Контрактова площа”)
Телефон / факс: (044) 425-58-21

Телефон: 0504153424
E-mail: organizator@uapp.org
Веб-сайт: www.uapp.org




Коментарі

2015-07-23 13:31 Микола Петричук
 Цілковито підтримую! Однак, питання, на мій погляд, слід ставити дещо ширше. Уряд давно мав би вжити невідкладних і комплексних заходів для радикального реформування державної пошти. УДППЗ Украпошта вже багато років з цим завданням не справляється. Листоноші на місцях збельшого працюють на 0,75-0,5 посадового окладу. Через це ті періодичні видання, які виходять 3-чі на тиждень, або щоденно, на місцях зазвичай приносять передплатникам раз на тиждень, що само по собі, без високого тарифу, вбиває у людей бажання передплачувати пресу. Така ситуація триває вже щонайменше 10 років. В останні роки зявилася тенденція до закриття сільських відділень поштового звязку. Ще однією проблемою є те, що часто праця листоноші оцінюється не за кількістю оформлених передплат, а проданих односельцям гречки, цукру та інших товарів, які, до речі, у системі Укрпошти коштоють не рідко дорожче, ніж у сільській крамниці. Тобто високі ціни на доставку преси, на мій погляд, це лише нюанс, яких є дуже багато.

Додати коментар