Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


2 квітня 2013

Огляд консультацій, юридичного відділу УАВПП за березень 2013 р.

Facebook Twitter LiveJournal

Протягом березня 2013 року запити на Гарячу лінію УАВПП стосувались наступних питань:

  • Реєстрація Інтернет ЗМІ;
  • Реклама таксі;
  • Діяльність згідно КВЕД 58.14"Видання журналів і періодичних видань" щодо самостійного розповсюдження своїх виданнь;
  • Спонсорства заходів із залученням знаків на товари і послуги під яким розповсюджуються алкогольні вироби.

Реєстрація Інтернет-ЗМІ.

Державна реєстрація Інтернет-видання як окремого ЗМІ не передбачена чинним законодавством. Чинне законодавство не містить поняття Інтернет-ЗМІ чи Інтернет-видання. Фактично, діяльність таких ЗМІ не має спеціального регулювання, а тому досить часто підпадає під дію загального закону «Про інформацію» та спеціальних -  «Про друковані засоби масової інформації» «Про інформаційні агентства» та. Це, в свою чергу, ставить Інтернет-видання в таке становище, коли для здійснення повноцінної інформаційної діяльності воно має відповідати вимогам одного з вищенаведених актів. Втім, ніхто не забороняє розміщувати на сайті інформаційні матеріали, без статусу засобу масової інформації. З огляду на це, пропонуємо Вам наступні шляхи реєстрації:

1. Не реєструватися як ЗМІ взагалі. В такому випадку ви все одно матимете змогу наповнювати ваш сайт новинами, однак не зможете надавати Вашим співробітникам статусу журналіста, що суттєво обмежить шляхи отримання інформації.

2. Зареєструвати друковане ЗМІ, а в Інтернеті на сайті розповсюджувати його онлайн-версію. Реєстрація друкованого ЗМІ триватиме близько місяця, державне мито за реєстрацію до 850 грн., однак у Вас буде можливість надавати вашим співробітникам права журналістів, що істотно полегшить Вашу діяльність. Складність полягає в тому, що необхідно буде здійснити хоча б 1 випуск друкованого видання та надати реєструю чому органу контрольний примірник.

3. Зареєструвати інформаційне агентство – підприємство, основним видом діяльності якого є збирання та поширення інформації (можна і через сайт). Є найбільш оптимальною формою діяльності Інтернет-видань, однак потребує реєстрації як юридичної особи.

Реклама таксі.

Для розповсюдження рекламних макетів з послугами автоперевезень (таксі), ви маєте отримати від рекламодавця засвідчену у встановленому порядку ліцензію про право здійснювати таку діяльність. Розповсюдження реклами без надання копії ліцензії є порушенням встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами, за що несе відповідальність розповсюджувач реклами.

Згідно п. 2. Ст. 8 Закону України «Про рекламу» розповсюджувачі реклами не можуть поширювати рекламу, якщо відповідно до законодавства види діяльності або товари, що рекламуються, підлягають обов'язковій сертифікації або їх виробництво чи реалізація вимагає наявності відповідних дозволу, ліцензії, а рекламодавець не надав розповсюджувачу реклами копії таких сертифіката, дозволу, ліцензії, засвідчених у встановленому порядку.

П. 25 Ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», встановлює, що господарська діяльність із надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським, автомобільним, залізничним транспортом підлягає ліцензуванню.

Це підтверджується Абз. 2 п. 86 Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту від 18 лютого 1997 р. N 176, в якому зазначено, що для надання послуг таксі перевізники, автомобільні самозайняті перевізники повинні мати зареєстровані відповідно до законодавства транспортні засоби, відповідну ліцензію і ліцензійну картку на кожний автомобіль, обладнаний відповідно до встановлених технічнихвимог.

Отже, для розповсюдження рекламних макетів з послугами автоперевезень (таксі), ви маєте отримати від рекламодавця засвідчену у встановленому порядку ліцензію про право здійснювати таку діяльність. Розповсюдження реклами без надання копії ліцензії є порушенням встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами, за що несе відповідальність розповсюджувач реклами (тобто ви).

Рекомендуємо Вам при підписанні договору про надання рекламних послуг вказати окремим пунктом, що рекламодавець зобов’язаний надати усі дозвільні документи на провадження його діяльності, обов’язкова наявність яких у розповсюджувача реклами передбачена законодавством України. За ненадання таких документів нестиме відповідальність рекламодавець. Також рекомендуємо Вам укласти Договір про надання рекламних послуг таким чином, щоб рекламний макет був Додатком до Договору, а в самому Договорі було зазначено що рекламний макет надано рекламодавцем.

Чи може видавець друкованих засобів масової інформації, який здійснює діяльність відповідно до КВЕД 58.14"Видання журналів і періодичних видань" розповсюджувати своє видання розповсюджувачам?

Продаж друкованої продукції розповсюджувачам включається до класу 58.14. Однак,для уникнення непорозумінь з податковою інспекцією рекомендуємо Вам все одно включити до видів діяльності клас 46.49. «Оптова торгівля іншими товарами».

Класифікатор видів економічної діяльності (ДК 009:2010», Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457) не дає чіткої відповіді, чи належить продаж розповсюджувачам друкованих видань для їх поширення. Втім, клас 58.14 «Видання журналів і періодичних видань» відноситься до групи 58.1 «Видання книг, періодичних видань та інша видавнича діяльність». Відповідно до Закону України «Про видавничу справу» від 05.06.1997 № 318/97-ВР, видавнича діяльність - сукупність організаційних, творчих, виробничих заходів, спрямованих на підготовку і випуск у світ видавничої продукції. Ст. 20 Закону встановлює одним із прав видавця право використовувати випущену за власною тематичною програмою видавничу продукцію для забезпечення статутної діяльності, розповсюджувати самостійно видавничу продукцію або користуватися послугами іншого розповсюджувача.

До того ж, вид діяльності за класом 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами» має інший зміст. Відповідно до національного стандарту України ДСТУ 4303-2004 "Роздрібна та оптова торгівля, роздрібна торгівля - вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надавання йому торговельних послуг.

Отже, на думку УАВПП, продаж друкованої продукції розповсюджувачам включається до класу 58.14. Разом з тим, все ж рекомендуємо Вам внести відповідні зміни до інформації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР) про ФОП, а саме включити до видів діяльності клас 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами». Наявність відповідного КВЕДу в інформації в ЄДР не зобов’язує здійснювати відповідну діяльність, однак мінімізує можливості непорозумінь з контролюючими органами.

Спонсорство заходів із залученням знаків на товари і послуги під яким розповсюджуються алкогольні вироби.

Відповідно до чинного законодавства, спонсорування заходів з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої із наступним висвітленням цієї події в друкованих засобах масової інформації дозволяється.

 Абз. 2 ч. 4 ст. 22 Закону України «Про рекламу»:

Дозволяється спонсорування теле-радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої.

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!
З повагою, Юридичний відділ УАВПП
Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20
Телефон / факс: (044) 425-57-87
e-mail: lawyers@uapp.org
Веб-сайт: www.uapp.org

 

 




Коментарі

Додати коментар