Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


8 квітня 2013

Кабінет Міністрів України хоче заборонити рекламу фінансових пірамід

Facebook Twitter LiveJournal


До Верховної Ради України було внесено законопроект  2700 від 03.04.2013, що має на меті заборонити діяльність фінансових пірамід в Україні. Для цього пропонується встановити кримінальну відповідальність за створення умов для фінансової піраміди та пропонування участі у ній, а також заборонити розповсюдження реклами пірамід.

Даний законопроект містить потенційно шкідливу для засобів масової інформації норму. Так, пропонується ст. 8 Закону України «Про рекламу», доповнити абзацом такого змісту:

1. У рекламі забороняється:

…розповсюджувати рекламу щодо фінансових пірамід.

Однак, незрозуміло, яким чином розповсюджувач реклами має ідентифікувати рекламу фінансової піраміди. До того ж, виходячи з презумпції невинуватості, діяльність з організації фінансової піраміди не може вважатися такою, доки це не буде встановлено судом. А отже норма про заборону реклами пірамід або не буде діяти взагалі, або факт порушення буде встановлюватись вже постфактум, що несе додаткові ризики для розповсюджувачів реклами. Також виникає питання, хто саме несе відповідальність за таке порушення. Адже розповсюджувач фактично не може знати про те, що поширювана ним реклама є забороненою.

УАВПП в цілому підтримує боротьбу уряду з фінансовими махінаціями, однак закликає законодавців внести зміни до Законопроекту та чітко визначити яка саме інформація є забороненою до поширення.

На сьогодні боротьба з шахрайськими пірамідальними схемами в Україні була неефективна, адже законодавство не містило визначення фінансової піраміди. А так як частіше за все вони діяли без створення юридичної особи, то фактично не підпадали під дію жодного з чинних законів. Урядовий законопроект «Про заборону фінансових пірамід в Україні» виправляє цю прогалину законодавства наступним чином:

Ст. 2: Фінансовою пірамідою є будь-які операції з фінансовими активами (кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб, зокрема без провадження фактичної господарської діяльності.

У разі організації піраміди, винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 1901 Кримінального Кодексу України, причому розмір відповідальності залежить як від обсягу коштів, що були залучені в ході роботи піраміди, так і від способу її організації – одноосібно, групою осіб, із використанням інформаційних, телекомунікаційних чи платіжних систем. Відповідно, правопорушник може бути притягнутий до відповідальності у формі штрафу  (від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!

З повагою, Юридичний відділ УАВПП

Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20

Телефон / факс: (044) 425-57-87

e-mail: lawyers@uapp.org

 

 




Коментарі

Додати коментар