Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


2 квітня 2013

Мінюст спробував заборонити рекламу нотаріусів у ЗМІ.

Facebook Twitter LiveJournal

26-го березня 2013 Міністерство Юстиції України оприлюднило Правила професійної етики нотаріусів України (затверджені наказом Мін'юсту України № 431/5 від 14 березня 2013 р.) які містять положення про заборону рекламування нотаріусів в засобах масової інформації.

п.п. 7.1. Правил:
«Індивідуальна реклама нотаріуса в засобах масової інформації, включаючи Інтернет, не допускається. Не є рекламою інформація про місцезнаходження та режим роботи нотаріальної контори.»
 
Відповідно до змісту даної норми, дозволеним є розміщення інформації про адресу та режим роботи нотаріальної контори. З точки зору законодавства про ЗМІ, розміщувати рекламу нотаріусів не заборонено. На нашу думку обмеження запроваджені Мінюстом стосуються етичної складової нотаріальної діяльності. Про це свідчить зміст та назва нормативного акту. Також не визначено яке саме покарання передбачено за розміщення реклами. Відповідно до п.п. 1.4. Правил:

«Ці Правила є обов'язковими для нотаріусів. Порушення цих Правил тягне за собою відповідальність у порядку і випадках, передбачених Законом України «Про нотаріат» .»

Зі змісту даної норми випливає, що за порушення заборони на рекламу буде нести відповідальність лише рекламодавець – нотаріус. Окрім того, Закони України «Про рекламу» та «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» не містять положень про заборону поширення реклами нотаріусів.

Висновки юридичного відділу УАВПП:
1. Правила регулюють діяльність виключно нотаріусів та не вплинуть на практику розміщення реклами у ЗМІ.
2. Законом України «Про нотаріат» не встановлено, конкретних санкцій за розміщення реклами, а тому не слід очікувати сумлінного виконання наказу.
3. Відповідальність, якщо така настане за порушення правил несе виключно нотаріус, а не видання.

 

 

УАВПП.




Коментарі

Додати коментар