Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 березня 2013

Огляд законодавства про друковані та Інтернет ЗМІ від 19 березня 2013 року

Facebook Twitter LiveJournal

Станом на 19-те березня 2013 року на розгляд в профільні комітети Верховної ради України передано 28 законопроектів, що стосуються діяльності друкованих та Інтернет ЗМІ. Серед них: законопроектів, що стосуються рекламної сфери – 9; проектів про мову – 6; таких, що сприятимуть встановленню цензури в пресі – 6; проектів, що забезпечують свободу інформації – 6, про прозорість власності засобів медіа – 1.

Найбільш актуальними для розвитку та економічної незалежності ЗМІ є наступні законопроекти:

Назва

Автори

Короткий зміст

Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація (реєстр. № 1257 від 11.01.2013 р.)

М.Томенко М.Баграєв О.Кондратюк Р.Раупов М.Княжицький

Законопроект вилучає поняття негативної інформації, що скасовує обов’язок розповсюджувача інформації доводити її правдивість інформації. Сприятиме зменшенню кількості необґрунтованих позовів та послабить тиск на ЗМІ.

Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (реєстр. № 2074 від 23.01.2013 р.).

М.Княжицький М.Томенко

Встановлює обов’язок телерадіокомпаній розкривати інформацію про своїх фактичних власників, тобто про осіб, які здійснюють фактичне управління компанією чи контроль над власником компанії.  Цей законопроект друкованих ЗМІ не стосується, однак є альтернативним (взаємовиключним) для  урядового законопроекту, що зачіпає пресу. 

Про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України «Про інформацію» щодо мови інформації та інформації про фізичну особу (реєстр. № 2099 від 25.01.2013 р.).

О.Бондаренко

Виправляє технічну помилку в нумерації статей закону "Про інформацію".

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (реєстр. № 2122 від 29.01.2013 р.).

   І. Мірошниченко

   О.Мирний

Передбачає заборону на накладення арешту на майно ЗМІ в процесі розгляду судового спору (в порядку забезпечення позову). Мета законопроекту – забезпечити безперешкодну діяльність ЗМІ та зменшити кількість несумлінних позовів.

Проект Постанови про заборону політичної реклами Митного союзу в Україні як такої, що носить антидержавний характер, суперечить Конституції України та законодавству України (реєстр. № 2376 від 22.03.2013 р.).

В.Яворівський

Передбачає заборону розміщення реклами Митного союзу.

 

Про внесення змін до Закону України "Про основи національної безпеки України" щодо кібернетичної безпеки України (реєстр. № 2483 від 07.03.2013).

 Кабінет Міністрів України

Визначає основні засади державної політики у сфері інформаційної безпеки України. Виділяє основні загрози державній безпеці України в інформаційні сфері (в тому числі використання засобів масової інформації, а також кіберпростору для поширення культу насильства, жорстокості, порнографії, пропаганди сепаратизму за етнічною, мовною, релігійною та іншими ознаками) та основні напрями державної політики з питань національної безпеки в інформаційній сфері.

 

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви ксенофобії, антисемітизму, расової, релігійної та інших форм нетерпимості

(реєстр. №  2549 від 18.03.2013).

 

 

Г. Москаль

Передбачає  встановлення адміністративної відповідальності за поширення інформації ксенофобського, антисемітського змісту або з ознаками расової, релігійної та інших форм нетерпимості у засобах масової інформації. Через недостатню визначеність критеріїв, за якими ЗМІ можуть бути притягнуті до відповідності, законопроект може призвести до самоцензури видань та посилення тиску на журналістів.

 

 




Коментарі

Додати коментар