Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


20 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Які основні заходи для збереження майна комунальної редакції в процесі реформування

Facebook Twitter LiveJournal

Найбільший інтерес для клієнтів Гарячої лінії УАВПП складає майнове питання. Адже вже зараз до нас надходять тривожні повідомлення про різноманітні дії співзасновників комунальних видань, спрямовані на вилучення майна і приміщень.

Перш за все слід зазначити, що закон достатньо конкретно визначає яке саме майно має бути передане редакції.

Наприклад, відповідно до ст. 9 Закону

1. У процесі реформування майно (крім приміщень і земельних ділянок), яке перебувало на момент набрання чинності цим Законом на балансі редакції (майно, надане редакції засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації та редакції у користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції), передається у власність зазначеному суб’єкту господарювання безоплатно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення, мови видання та тематичної спрямованості.

Отже основні зусилля редакції до набрання сили Законом про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ мають бути зосередженні на тому аби співзасновникам не вдалося прийняти рішення про вилучення з володіння будь якого майна яки редакція користується для видання газети.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hcld_xCS5Vg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Доцільно також задекларувати перелік такого майна, а саме провести його інвентаризацію та вказати у рішенні трудового колективу про обраний спосіб реформування а також у клопотанні про включенні до пілотного проекту реформування.

Відомості про майно редакції включаються до Зведеного списку об’єктів реформування.

Відповідно до ст. 6 Закону

1. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах, забезпечує складення, ведення та оновлення Зведеного списку об’єктів реформування на підставі інформації, що подається засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації та редакцій в порядку та формі, установлених зазначеним органом.

2. У Зведеному списку об’єктів реформування зазначається інформація про:

засновників (співзасновників) друкованих засобів масової інформації та редакцій;

приміщення, в яких розташовані редакції;

перелік майна, що перебуває на балансі редакції;

джерела фінансування редакцій;

рішення засновників (співзасновників) стосовно способу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій.

 

Оскільки,інформацію до реєстру відповідно до закону подають співзасновники, колективу редакції доцільно перевірити, чи правильні відомості зазначені в реєстрі. Якщо це так можна сподіватися що в результаті реформування таке майно не буде вилучено.

 

Дещо інакше урегульовано питання, приміщень.

Відповідно до ч.2, ст. 9 Закону:

2. Приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, в яких на час реформування перебували редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на п’ятнадцять років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Договір оренди укладається між редакцією та Фондом державного майна України (його регіональними відділеннями) або відповідними органами місцевого самоврядування.

Окрім того Закон не визначає інших підстав для передання приміщення у пільгову оренду.

Тобто достатньо самого факту перебування редакції у приміщенні. Тим неменше для того аби у оренду було передано саме те приміщення,доцільно зафіксувати місцезнаходження редакції документально і максимально точно. Подібно як і у випадку з майном колектив має вказати в повідомленні про обраний спосіб реформування та клопотанні про участь у пілотному проекті інформацію про адресу, кількість кімнат їх точний розмір,номери приміщення і т.д.

 Перевірити правильність інформації яка буде використана підчас роздержавлення можна буде за даними Зведеного списку об’єктів реформування,який формуватиме Держкомтелерадіо.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар