Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 вересня 2017

Алгоритм вирішення конфлікту трудового колективу із засновниками в процесі реформування.

Facebook Twitter LiveJournal

Алгоритм включає послідовну відповідь на питання які дозволять вивити точку виникнення конфлікту та вживати адекватних заходів:

1.     Чи редакція, та або ЗМІ підпадає під дію ЗУ Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ (надалі - Закон)?

2.     Чи виконані вимоги закону щодо волевиявлення трудового колективу (відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону )?

3.     Чи виконані вимоги закону щодо прийняття рішення засновниками?

3.1.                    НІ – засновник не приймає ніякого рішення. Метод захисту: судове оскарження бездіяльності Засновників, публічні методи тиску на Засновників у тому числі через ЗМІ.

4.     Чи є згода засновників із рішенням ТК (відповідно до ч.1 ст. 4 Закону)?

4.1.                    НІ – рішення засновників відрізняється від волевиявлення ТК. Метод захисту: скасування рішення в порядку адміністративного судочинства.

5.     Чи виконані необхідні організаційно-правові заходи пов’язані із перетворенням (ЗУ Про державну реєстрацію…)?

6.     Чи виконані необхідні організаційно-правові заходи пов’язані реєстрацією перетвореної редакції? (ЗУ Про державну реєстрацію…)?

7.     Чи виконані необхідні організаційно-правові заходи пов’язані зі зміною засновницьких прав на друковане видання? (ЗУ Про друковані ЗМІ)

7.1.                    НІ – засновники не підписують договір про зміну складу засновників друкованого ЗМІ. Метод захисту: судове оскарження бездіяльності Засновників.

8.     Чи укладено договір оренди приміщення у якому перебуває редакція (відповідно до ч.2 ст. 9 Закону)?

8.1.                    НІ – Договір не укладено. Метод захисту: судове оскарження бездіяльності Засновників, вимога відшкодування збитків.

9.     Чи укладено договір на висвітлення діяльності органів влади (відповідно до п.3,ч.2 ст. 12 Закону)?

Позитивна відповідь на перелічені питання свідчить про відсутність конфлікту в процесі реформування.

Негативна відповідь на будь-яке з питань дозволяє виявити точку виникнення конфлікту та вживати відповідних заходів.

Судова практика захисту інтересів редакції щодо п. 3,4,7 не дозволяє упевнено гарантувати вирішення проблеми судовим шляхом. Ця проблема має бути вирішена в рамках змін та доповнень до чинного закону про реформування.

 

Цей матеріал розроблено в рамках проекту "Подальша підтримка реформи державних та муніципальних друкованих засобів масової інформації", що здійснюється за підтримки координатора проектів ОБСЄ. Матеріал створено в рамках дослідження стану реформування спрямоване з’ясувати основні тенденції реформування, виявити фактори, що перешкоджають здійсненню реформи та сприяти стабільному її здійсненню.
Матеріал стане у нагоді представникам органів державної влади, НУО та засобів масової інформації, які прямо чи опосередковано здійснюють заходи, пов’язані з реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ.

 

УАМБ.

 




Коментарі

Додати коментар