Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Що слід зробити редакції у зв’язку з прийняттям Закону про реформування?

Facebook Twitter LiveJournal

До Гарячої лінії УАВПП надходить багато запитів, що стосуються поведінки редакції в умовах реформування. Ми вирішили перелічити основні «необхідні заходи» які слід вчинити редакції що хоче без ризику пройти непростий процес перетворення на приватне ЗМІ. Надалі Проект закону Про реформування державних і комунальних ЗМІ ми будемо для зручності називати – Закон.

Пори те, що ст.2  Закону передбачає три річний період для проведення реформи, доленосне рішення про реформування колектив має прийняти вже протягом 3-х місяців.

Ч.2, ст. 4 Закону

 Протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом трудовий колектив редакції на загальних зборах, на яких присутні не менш як три чверті загальної кількості працівників, що перебувають в її штаті, приймає рішення про свою участь у реформуванні друкованого засобу масової інформації та редакції і подає засновникам (співзасновникам) пропозицію стосовно способу реформування.

Отже перша необхідна дія, це збори колективу (неменше ¾ складу) на яких має бути прийнято рішення про участь у реформуванні та обрано спосіб реформування. Таке рішення – протокол Зборів підписаний всіма учасниками має бути подано як співзасновникам у вигляді офіційного листа так і надіслано до Держкомтелерадіо.

Відповідно до ст. 3 Закону для комунальних видань передбачено 2 основних варіанти: 1) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції — у разі відсутності державного (комунального) майна у майні редакції;

2) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації;

Протягом місяця з моменту прийняття рішення трудовим колективом воно має бути оформлене як рішення співзасновників ЗМІ та опубліковане у відповідному друкованому ЗМІ.

Неповідомлення співзасновників про рішення трудового колективу або відсутність такого рішення у встановлені строки є підставою для припинення видання.

Друга важлива подія для редакції це прийняття рішення про участь у пілотному проекті, тобто реформування протягом першого року з моменту прийняття закону.

Відповідно до ст.. 2 ч.3 Закону

До переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, які підлягають реформуванню на першому етапі, порядок формування якого визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах, включаються друковані засоби масової інформації та редакції, що звернулися з відповідними клопотаннями до зазначеного органу.

Тобто документ №2 для редакції це клопотання про залучення до пілотного проекту. Наразі відсутній зразок такого клопотання, але він вірогідно буде визначений порядок, що розробляється Держкомтелерадіо на виконання Закону про реформування.

Третя необхідна дія це звернення із заявою про перереєстрацію друкованого ЗМІ. Відповідно до ст. 11 Закону така заява має бути подана протягом строку визначеного для реформування тобто 3 роки.

Неподання засновником (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації, у строк, встановлений частиною першою статті 2 цього Закону, заяви про перереєстрацію відповідного друкованого засобу масової інформації є підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації недійсним.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар