Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 жовтня 2013

Українські ЗМІ підтримують благодійний проект «Читати на рівних»

Facebook Twitter LiveJournal

Тепер слабкозорі і тотально незрячі діти зможуть читати! Завдяки проекту «Читати на рівних» люди дізналися про проблему друку дитячих тактильних книг шрифтом Брайля. За допомогою сотень публікацій у пресі, питання стало актуальним

 

Тепер слабкозорі і тотально незрячі діти зможуть читати! Завдяки проекту «Читати на рівних» люди дізналися про проблему друку дитячих тактильних книг шрифтом Брайля. За допомогою сотень публікацій у пресі, питання стало актуальним

Підтримка ЗМІ принесла перші результати

Проект довів, що преса зберігає статус «четвертої влади» і може сприяти прийняттю державних рішень. Всього через декілька тижнів після запуску соціальної ініціативи «Читати на рівних» міністр освіти і науки України Дмитро Табачник повідомив, що держава видасть 32 тис. підручників шрифтом Брайля для спеціалізованих інтернатів, де навчаються незрячі і слабозорі діти.

«До того, як ми запустили проект, проблема практично не обговорювалася. Як вчаться слабкозорі таі незрячі діти? Які книжки читають? Чи вміють читати взагалі? Актуальність цих тем у ЗМІ була невисокою, - відзначає Олексій Погорелов, генеральний директор Української асоціації видавців (УАВПП ). - Зараз багато видавничих будинків України активно включилися роботу по цьому питанню. На сторінках журналів публікуються рекламні макети, редакції допомагають збирати кошти. У результаті з'явилася дискусія, намітилися шляхи вирішення проблеми».

Тільки у вересні рекламні макети були опубліковані в 116 періодичних виданнях. Всього вийшло 272 макети. Крім того, за останній час проект підтримали організатори заходів :

• «Пікнік AGL » (Atlantic Group) ;

• « Встанови автомобільний рекорд України на ЗАЗ VIDA!» (Журнал «Автомир»);

• «Формула За кермом» (журнал «За рулём»);

• Конференція Клубу ФІНАНСИСТ (журнал «Компаньон »);

• Vogue Fashion's Night Out (журнал Vogue );

• «Ночь пожирателей рекламы»;

• «Праздник цветных зонтов» (видання «Наш Домашний Журнал »);

• Благодійний аукціон у рамках конкурсу «Імена, яким довіряють» .

У рамках проекту « Читати на рівних» 1 жовтня в прес -студії «Сегодня Мультимедиа» відбулася онлайн -конференція на тему «Як в Україні реалізовується право на освіту дітей з особливими потребами». Експерти обговорили питання інклюзивної освіти для дітей з порушеннями зору і відсутність достатньої кількості дитячих книг шрифтом Брайля.

Собівартість книг вдалося знизити вдвічі

Важливим аспектом проекту стало зниження вартості виробництва книг. Спочатку планувалося, що сторінки будуть мати пластикове покриття - для підвищення довговічності книг. Але після консультацій з тифлопедагогами від такої новації відмовилися - книги будуть видані на папері. Крім того, що це необхідно для ніжних дитячих пальчиків, так ще і дозволяє знизити витрати вдвічі - з 300 до 150 грн. за екземпляр.

Організатори продовжують шукати можливості здешевити виробництво і запрошують до співпраці як українські, так і іноземні видавництва, здатні виготовити якісний продукт за нижчою ціною.

Вже зібрано кошти для видання 400 книг

Головне завдання благодійного проекту « Читати на рівних» - видати 4200 дитячих художніх тактильних книг шрифтом Брайля. Саме стільки екземплярів потрібно, щоб дати можливість читати дітям з порушеннями зору в 239 освітніх закладах. На сьогоднішній день вже зібрано більше 70 000 грн., але цього ще недостатньо для початку друку книг, оскільки технологія передбачає виготовлення спеціальних форм, на які йде значна частина грошей. Організатори закликають усіх небайдужих надати підтримку проекту.

«Ми щиро вдячні всім, хто вже допомагає нам, і нагадуємо, що відкриті для будь-якої співпраці, - підкреслює керівник проекту Олена Лобова. - Наприклад, художники можуть надати свої твори для благодійних аукціонів. Взагалі список нескінченний: від поширення інформації до виготовлення картинних рам і перевезення вантажів. Будь-яка участь вітається ».

Для тих, хто бажає зробити грошові внески, створений спеціальний банківський рахунок. Підтримуючи проект, «ПриватБанк» відкрив рахунок, перерахувати гроші на який так само просто, як і заплатити за квартиру. Досить сказати, що це пожертва на проект «Читати на рівних».

Якщо ж ви готові зробити перерахування з власного рахунку, використовуйте такі реквізити: отримувач платежу: ВГО НАІУ; код ЄДРПОУ: 26114037; банк одержувача: ПАТ КБ «ПриватБанк», номер рахунку 26001052716164; код банку (МФО): 300711; призначення платежу: «Благодійний внесок на тактильні книги для сліпих дітей».

Чим більше людей приєднається до ініціативи і перерахує навіть невелику суму, тим швидше вдасться допомогти слабкозорим і сліпим дітям читати на рівних з однолітками!




Коментарі

Додати коментар