Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 жовтня 2013

У Києві пройшла онлайн конференція, присвячена проблемам освіти дітей з особливими потребами

Facebook Twitter LiveJournal

1 жовтня в 11:00 в прес -студії «Сегодня Мультимедиа» відбулася онлайн конференція на тему «Як в Україні реалізовується право на освіту дітей з особливими потребами». Конференція пройшла в рамках всеукраїнського благодійного проекту «Читати на рівних», який проводиться Національною Асамблеєю інвалідів України (НАІУ) та Української Асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) за підтримки групи агентств маркетингових сервісів Talan Group.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 жовтня в 11:00 в прес -студії «Сегодня Мультимедиа» відбулася онлайн конференція на тему «Як в Україні реалізовується право на освіту дітей з особливими потребами». Конференція пройшла в рамках всеукраїнського благодійного проекту «Читати на рівних» , який проводиться Національною Асамблеєю інвалідів України ( НАІУ ) та Української Асоціації видавців періодичної преси (УАВПП ) за підтримки групи агентств маркетингових сервісів Talan Group .
 
Ключові питання , які обговорювалися під час конференції :
 
• важливість переходу до інклюзивної освіти для слабозорих і сліпих дітей, що допомагає їм легше адаптуватися в соціумі;
• відсутність достатньої кількості книг шрифтом Брайля, які дозволили б сліпим дітям готуватися до навчання в загальноосвітній школі;
• загальна ситуація у сфері видавництва книг для слабозорих і тотально незрячих людей;
• роль благодійного проекту «Читати на рівних» у залученні уваги суспільства і державних інститутів до проблеми незрячих дітей.
 
Запрошені експерти конференції:
 
Євгенія Синьова, експерт і консультант проекту «Читати на рівних» , президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація тифлопедагогів України»;
Наталія Скрипка, виконавчий директор «Національної Асамблеї інвалідів України»;
Олексій Погорелов, генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси;
Олена Лобова, керівник проекту «Читати на рівних» , директор видавничого дому Perekhid Publishing House ;
Олександр Афонін, президент Української Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів .
 
Інклюзивна освіта і відсутність книг шрифтом Брайля
 
В Україні ще в 2008 році з'явився перший урядовий документ, який надав можливості розвитку інклюзивної освіти дітей з особливими потребами. Тим не менше, більшість сліпих та слабозорих дітей поки змушені навчатися за інтернатної системи. «По суті, така система позбавляє дітей можливості регулярно бачитися з власними батьками, ізолює їх від зовнішнього світу, значно ускладнюючи освітній процес», - прокоментувала Наталія Скрипка .
 
Як зазначила Євгенія Синьова, перехід до інклюзивної освіти стримує і те, що багато сліпих та слабозорих дітей у віці шести років ще не вміють читати, на відміну від своїх здорових однолітків: «Освітні програми для сліпих дітей не відрізняються від програм, за якими навчаються звичайні діти, проте часто незрячі діти мають більш низький рівень підготовки, так як навчатися читанню і отримувати базові дошкільні знання в домашніх умовах вони практично не можуть. Допомогти вирішити цю проблему можуть тільки державні та благодійні ініціативи, спрямовані на збільшення кількості та доступності спеціальної літератури для незрячих дітей».
 
Видання книг для слабозорих та незрячих людей
 
На думку Олександра Афоніна , складна ситуація з наявністю спеціалізованої літератури в чималому ступені відображає загальну ситуацію з книгодрукуванням в країні: «Сьогодні в Україні в середньому видається менше однієї книжки на душу населення. Тоді як у багатьох європейських країнах цей показник досягає 5-7 книг на рік. При цьому положення з книгами для незрячих людей ще гірше. Більшість книг шрифтом Брайля були опубліковані ще в радянський час і зараз вони настільки зношені, що користуватися ними майже неможливо».
 
Українські видавці тільки в останні кілька років почали включатися в процес публікації книг шрифтом Брайля на благодійних засадах. Проте середній тираж опублікованих книг рідко коли перевищує 200-250 примірників. Цього явно недостатньо, адже лише за даними Міністерства освіти в Україні в школах для тотально незрячих навчається 850-900 діте, а в школах для слабозорих - 4 500. Причому ця статистика не враховує тих дітей, які навчаються вдома або в звичайних школах. Навіть у спеціалізованих школах незрячі діти забезпечені літературою тільки на 15-42 % від необхідного обсягу .
 
«Ми повинні дати зрозуміти суспільству, що немає людей неповноцінних, а є люди з особливими потребами. Наше завдання - надати їм можливість реалізувати свою внутрішню цінність, яка піде на благо держави і оточуючих їх людей. Саме тому сьогодні питання друку книг для сліпих дітей надзвичайно важливе, тому ми повинні повернути їх у суспільство. Зараз же вони знаходяться за його межами», - підкреслив Олександр Афонін.
 
Всеукраїнський проект « Читати на рівних»
 
На загальну думку експертів, благодійний проект « Читати на рівних» може стати першим кроком до залучення до проблеми незрячих дітей держави і небайдужих жителів України. В рамках проекту, ініційованого НАІУ, соціально відповідальні члени УАВПП розміщують на сторінках своїх видань створені Talan Group анонсуючі матеріали, мета яких - консолідувати зусилля українців для випуску мінімум 4200 книг шрифтом Брайля.
 
За словами Олексія Погорелова, сьогодні до проекту, який стартував 1 серпня, приєдналося вже 46 видавничих компаній, що випускають 116 різних видань: « Загальний одноразовий тираж видань , які підтримали нашу акцію , становить 6,8 мільйонів екземплярів. При цьому тільки у вересні в них вийшло 272 макета із закликом підтримати нашу ініціативу».
 
У заключній частині конференції, відповідно до заявленого принципом повної прозорості акції, Олена Лобова підвела попередні підсумки проекту та відзвітувала про діяльність робочої групи. Так, організатори прийняли рішення про публікацію книги на картонних сторінках, а не на пластикових, так як пластик занадто жорсткий і може травмувати пальці дітей при читанні. Цей крок дозволив знизити початкову вартість однієї книги з 300-400 гривень до 150. Крім того, зараз ведуться переговори з видавництвами, метою яких є ще більша здешевлення друку.
 
Олена Лобова також повідомила, що на сьогоднішній день в рамках проекту було зібрано 60 739 гривень, чого поки недостатньо для публікації запланованого обсягу книг, а тому збір коштів буде продовжено до кінця поточного року: « Цілком можливо, що цей проект може стати довгостроковим, але зараз наша головна мета - зібрати достатньо коштів для друку 4200 примірників казки « Лисичка і журавель » і поширити їх по 239 спеціалізованим закладам, де вони стануть доступні як для діте , так і їх батьків».
 
Керівник проекту підкреслила, що значення має будь-який внесок, незалежно від його розміру, а також подякувала всім українцям та організаціям, які взяли посильну участь у благодійній акції «Читати на рівних».
 
Сьогодні зробити благодійний внесок на користь проекту можна без комісії в будь-якому відділенні ПриватБанку , термінали самообслуговування , а також інтернет- сервіс « Приват24 ». Для перерахування коштів необхідно використовувати такі реквізити: отримувач платежу : ВГО НАІУ ; код ЄДРПОУ: 26114037 ; банк одержувача : ПАТ КБ «ПриватБанк» , Печерська філія , м. Київ ( Україна ) ; номер рахунку 26001052716164 ; код банку (МФО) : 300711 ; призначення платежу: Благодійний внесок на тактильні книги для сліпих дітей.
 
Дізнатися докладні умови акції «Читати на рівних» , а також стежити за ходом реалізації соціального проекту можна на сайтах www.uapp.org , www.naiu.org.ua і www.talan.kiev.ua .
 
 
Переглянути повне відео конференції можна  нижче.
 
 
 




Коментарі

Додати коментар