Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 липня 2010

УАВПП протестує проти антирекламного популізму

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні панове Народні Депутати України!

До Вас звертається Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП), яка є найбільшим об’єднанням видавців газет та журналів в Україні. До УАВПП входять 98 видавничих компаній, які видають понад 400 видань різної періодичності із сукупним приведеним накладом понад 15 млн. примірників щотижня. Отже, сукупною аудиторією видань УАВПП є все населення України.

Від імені видавців друкованих ЗМІ України, ми протестуємо проти прийняття проекту закону № 6595 від 29.06.2010 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту здоров'я громадян від результатів вживання тютюнових виробів)» (надалі - Проект №6595) в частині, що стосується регулювання рекламної діяльності.

Прийняття зазначеного нормативного акту не є ефективним як з економічної, так і з соціальної точки зору, та є таким, що прямо суперечить демократичним принципам діяльності ЗМІ в Україні.

Найголовнішими вадами запропонованого законопроекту є безпідставність та необґрунтованість введення обмежень на отримання доходів друкованими ЗМІ.Реклама у всьому світі є основним джерелом доходів для усіх типів ЗМІ (від преси до телебачення та Інтернет). Різноманітні обмеження та заборони на окремі види реклами означають втрату доходів та відповідне зменшення податкових платежів видавничими компаніями. Крім того, заборона розміщення реклами означає позбавлення читачів можливості отримання частини інформації безпосередньо від виробників. Отже, запропонований проект Закону України № 6595 є шкідливим як з економічної, так і з соціальної точок зору. 

Перший і основний аргумент проти прийняття додаткових обмежень щодо рекламування тютюнових виробів – економічний.

Запровадження обмежень, передбачених Проектом ЗУ №6595, призведуть до повної заборони реклами тютюну у пресі. Тому що впровадження додаткових вимог до «спеціалізованих видань» - а саме, 95% відсотків контенту про виробництво і торгівлю тютюновими виробами та розповсюдження запечатаними в непрозорих пакетах по спеціальній підписці - не можуть бути реалізовані на практиці. Звертаємо вашу увагу на те, що сьогодні законодавством не визначені ані перелік критеріїв для кваліфікації змісту видання як «спеціалізованого контенту», ані процедура здійснення «спеціалізованої передплати». Окрім того, необхідність пакування видань у непрозору упаковку збільшить витрати на їх виробництво, що є неприпустимим у нинішніх важких економічних умовах, і веде до нерентабельності видавничого бізнесу.

Тому запровадження обмежень на рекламу стане, на практиці, повною забороною реклами тютюну і означатиме зменшення податкових відрахувань та поступове знищення здорової конкуренції на ринку тютюнових виробів, що зазвичай негативно відбивається на якості товарів. 

Другий аргумент проти прийняття зазначених змін - це створення додаткових ризиків для незалежних ЗМІ в Україні.

Недосконалість рекламного законодавства, зокрема щодо визначення поняття реклама, у сукупності із невизначеністю «спеціалізованості» видань, їх змісту та розповсюдження, у випадку введення запропонованих обмежень створить додаткові можливості для застосування санкцій до ЗМІ та зловживань і хабарництва з боку контролюючих органів та окремих осіб. Адже чиновники на свій розсуд та дуже суб’єктивно зможуть кваліфікувати інформаційні матеріали як рекламні. 

Третій аргумент полягає у тому, що запропоновані зміни не є необхідними у демократичному суспільстві, як того вимагає Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

Як зазначають самі автори Проекту №6595, необхідність введення запропонованих змін зумовлена невиконанням ряду діючих нормативних актів. Зокрема, щодо реклами тютюну у пресі. Проте слід зазначити, що у друкованих ЗМІ реклама тютюнових виробів сьогодні є регламентованою – вона може розміщуватись виключно у спеціалізованих виданнях (тобто таких, що зареєстровані зі спеціальною тематичною спрямованістю та мають відповідну аудиторію - споживачі та виробники віком від 21 року).

Що стосується окремих порушень законодавства, то навряд чи можна їх уникнути шляхом прийняття нових законів. Натомість правильне розуміння та дотримання діючого законодавства досягається якісною роботою органів контролю та активною роз’яснювальною роботою відповідних державних органів – як із видавцями, так і з населенням. Сьогодні ж широко розповсюдженою практикою є надання видавцям «відписок» з боку державних органів та органів контролю замість чіткого тлумачення вимог законодавства. При цьому профілактично-роз’яснювальна робота із населенням та суспільством майже не ведеться. 

Ми ще раз наголошуємо на тому, що запровадження додаткових обмежень для преси не надає відчутних результатів у вирішенні проблеми зловживання тютюном в Україні, проте завдає реальної шкоди галузі друкованих ЗМІ. А відтак – шкодить бюджету країни.

Натомість впровадження здорового способу життя та свідомого вибору кожного - палити чи не палити - має здійснювати шляхом просвітницької кампанії серед населення. Зі свого боку ми готові всіляко сприяти розробці та вдосконаленню чинного законодавства про пресу. 

Просимо інформувати УАВПП про результати розгляду законопроекту № 6595 від 29.06.2010р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту здоров'я громадян від результатів вживання тютюнових виробів)» в комітетах Верховної Ради.

Інформацію просимо надсилати за наступною адресою:

04071, м.Київ, вул. Межигірська 22 оф. 20
Контактна особа:
Олександр Дяченко, юрист УАВПП
Тел. 097 481 777 8
0 (44) 425 57 87
E mail: lawyer@uapp.org, sasha_dyachenko@ukr.net 
Skype: sasha.dyachenko
www.uapp.org

З повагою, Генеральний директор, Олексій Погорелов                                                   



Лист - протест, сторінка 1 [ 478 KB ]
Лист - протест, сторінка 2 [ 505 KB ]


Коментарі

Додати коментар