Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


28 листопада 2016

Напрацьовано зміни до закону про роздержавлення.

Facebook Twitter LiveJournal

25 листопада 2016 завершилося виїзне засідання експертної групи з напрацювання поправок до закону України Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ (надалі-Закон).

Напрацьовано зміни до закону про роздержавлення.

Експерти провідних медіаорганізацій (Українська Асоціація Медіабізнесу, Інститут Розвитку Регіональної Преси та Центр Демократії та Верховенства Права) та Державного Комітету Телебачення та Радіомовлення України зосередились на вирішенні основних недоліків Закону. Перший досвід реформування окреслив основні ризики для редакцій: примусове звільнення працівників, відчуження майна та приміщень, блокування процесу роздержавлення. Враховуючи це, розроблені зміни до закону мають вирішити наступні завдання:

 - дозволити трудовим колективам реформувати редакції попри бездіяльність співзасновників та пряме перешкоджання роздержавленню відповідно до рішення трудового колективу;

 - заборонити без згоди трудового колективу відчужувати майно редакцій чи змінювати його балансоутримувача;

 - заборонити без згоди трудового колективу змінювати персональний склад редакції та, що найважливіше, головного редактора.

Окрім того,передбачене виправлення ряду неточностей Закону, які перешкоджають його застосовуванню у повній мірі, зокрема не дають змоги використовувати всі варіанти реорганізації редакцій(перетворення, виділення тощо).

Розробку змін розпочато спільно з фахівцями Державного комітету телебачення і радіомовлення на виконанняч.4 ст.2 Закону відповідно до якої Держкомтелерадіо повинен внести пропозиції до Закону за результатами першого етапу реформування.

У зв’язку з численними зверненнями редакцій, реформування яких опинилося під загрозою, розробка поправок до Закону розпочата заздалегідь, аби вже на початку 2017 року внести проект змін на розгляд Верховної Ради України.

Організатором виїзного Засідання виступив Офіс Координатора ОБСЄ в Україні, що виконує на замовлення Держкомтелерадіо проект «Підтримка сталого реформування державних та комунальних ЗМІ».

Керівниця програми ОБСЄ з розвитку медіа  Марина Безкоровайна:

 «Розробка закону це логічне продовження допомоги редакціям газет. Наразі ми підтримуємо п’ять відібраних редакцій на шляху реформування з комунальної власності, допомагаємо їм перетворитися на незалежні та прибуткові бізнес-проекти. Серед видів допомоги – надання кожному колективу індивідуальних юридичних консультацій; на прохання НСЖУ була також відкрита “гаряча лінія” юридичної допомоги якою можуть скористатися і інші редакції. За перші кілька місяців роботи вже зібрався масив інформації та практичних кейсів, на основі яких експертами - юристами медійних організацій та Держкомтелерадіо було напрацьовано пропозиції змін до Закону.

Ми плануємо внести проект на розгляд Верховної Ради на початку наступного року та розраховуємо на широку підтримку недільки депутатів, а й медіа”.

 

УАМБ.




Коментарі

Додати коментар