Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


3 листопада 2015

Досвід одеської «Порто-франко»: через людину можна висвітлити будь-що

Facebook Twitter LiveJournal

Як вижити газеті сьогодні, коли люди, розподіляючи свій невеликий місячний бюджет, мусять обирати між хлібом та газетою?

Теорії у цьому випадку – менш ефективні порадники, аніж практика.

УАВПП попросила Олександра Галяса, заступника редактора одеського щотижневика «Порто-франко», розповісти про їх досвід привернення уваги читачів.

 

Олександр Галяс: «Останні роки ми робимо наголос на історіях з життя - орієнтуємо авторів на людську складову будь-якої події. Адже через людину можна висвітлити будь-що.

 

Наприклад, цього року ми видали дві великі добірки. Одна – щось на зразок щоденника одеської дівчини Ніни Борисової , яка переїхала до США і детально описала перші три місяці перебування на новому місці.

Друга - наш автор Ірина Долматова опинилася у Непалі під час землетрусу. На прохання редакції вона описала цю подію (вистачило на три подачі).

Обидві ці добірки були дуже позитивно сприйняті аудиторією: тираж продався дуже гарно.

 

Крім цього, за традицією, наша газета велику увагу приділяє історичним матеріалам. Але й тут намагаємося знайти цікаві долі.

Так, нещодавно надрукували бесіду з бувшим співробітником ЦК КПУ (початок 1950-х) Юлієм Малишевим. Вона мала розголос, особливо серед тих, хто знав цю людину, а таких ще чимало.

 

Через людські історїї висвітлюємо навіть ювілеї установ.

Так, до 90-ліття Одеського Українського театру підготували нарис про першого постановника Бориса Глаголіна. Дізнавшись про це, керівництво театру запросило виступили перед колективом з розповіддю про цю людину, про яку взагалі майже забули.

 

Ще одна «фішка» нашого видання – активне залучення авторів різного віку. Періодично проводимо тренінги, майстер-класи для початківців. Зокрема, газета є співорганізатором таких унікальних проектів, як «Школа кримінальної журналістики» та конкурс репортерів «Сто новин одного дня».

 

Результат в цілому – це те, що нам вдається втримувати інтерес до газети, принаймні дещо амортизувати падіння підписки. Останні роки маємо більш-менш стабільну цифру тиражу (22 тисячі примірників на місяць)».

 

Детальніше про свій досвід Олександр Галяс розповість на Семінарі «Інновації у ЗМІ: досвід колег щодо роботи з аудиторією та контентом», який УАВПП проведе 6 листопада 2015 у м.Дніпропетровськ.

Деталі – тут: http://www.uapp.org/news_uapp/13139.html

 

 

Про щотижневик «Порто-франко»

Щотижневик «Порто-франко» на ринку майже 25 років (у лютому 2016 - ювілей). Зараз ми - найстарша з газет, заснованих під час перебудови.

Наші читачі, які у 1991 році були молодими людьми, вже досягли поважного віку, отже ядро нашої аудиторії має вік 50+.

Також ми є принципово «одесоцентричним» виданням, тобто висвітлюємо місцеві питання. Про інше – з огляду, як воно може вплинути на життя одеситів . Або якщо до цього причетні одесити.

Наша газета має найбільшу кількість нагород на Всеукраїнських конкурсах ЗМІ серед періодичних видань Півдня України за останні 10 років. Кількість цих трофеїв наближається до 40.

Якби ми не брали участь у конкурсах, нас просто не знали б за межами міста.

 

Інформація підготовлена в рамках проекту «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Більш детальна інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41




Коментарі

Додати коментар