Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


2 листопада 2015

Успішна районна газета «Наше життя» вимагає якнайшвидшого роздержавлення

Facebook Twitter LiveJournal

УАВПП заохочує редакторів та менеджерів регіональних видань активно вивчати досвід колег. І, звісно, постійно експериментувати, випробовувати щось нове у роботі свого видання. Сьогодні це, напевно, найважливіше, що взагалі можна робити як мінімум для виживання. А за великим рахунком – для пошуку власного шляху вперед.

У цьому матеріалі ми представляємо дещо з досвіду районної громадсько-політичної газети «Наше життя», яка виходить у смт. Магдалинівка Дніпропетровської області.

 

Наталія Попович, редакторка, районна громадсько-політична газета «Наше життя» (смт.Магдалинівка, Дніпропетровська обл.)

Ми дуже чекаємо позитивних змін у законодавстві – перш за все, проведення роздержавлення. Дуже страшно, звісно, але так, як зараз, далі не може продовжуватись. Саме існування газети, а також її політика, не може далі залежати від очільників районної влади. Я не буду кривити душею, говорячи, що ми не маємо «джинси» у газеті – вона є, добре, що хоч мінімально. І не буду говорити, що не друкуємо абсурдних матеріалів та фото із врученням квітів головами РДА та районної ради. А те, що редактора газети чомусь вважали підлеглим голів РДА та РР – було і є дуже неприємним і неприйнятним. Наразі вдалося змінити їхню думку десь на 70%, але ті 30%, що залишились, псують контент газети. Зараз змінився депутатський корпус, і де гарантія, що комусь із новообраних депутатів не захочеться поставити на цю посаду свою людину, яка буде писати часопис окремих посадовців?

 

Як би там не було, але економічні показники – дуже важливі. Особливо для нас – маємо власне приміщення, утримувати яке надзвичайно важко. Крім поточних ремонтів, оплата за газ, електроенергію, воду, телефон – це все тільки наші витрати. Дотація з районного бюджету – 10 тис. грн. на місяць, при витратах, наприклад, взимку більше 50 тис. грн. (10 тис – опалення та світло, 22 тис – друк газети, 25 тис. грн. – заробітна плата). Тому доводиться продумувати наперед, яким чином будемо заробляти кошти. Одним із наших джерел прибутку є придбання різографа (у районі припинила діяльність КП «Магдалинівська друкарня», ми змогли переконати районну раду у тому, що першочергове право на придбання цього апарату має саме редакція). За його допомогою заробляємо кошти, друкуючи бланки для організацій та підприємств. Також прибуток – за рахунок реклами, оголошень та привітань. Як тільки престиж нашої газети піднявся, остання сторінка – тільки платні матеріали. Одного разу навіть самі придумали новий вид привітань, яких не було в газеті раніше – з одруженням, тепер такі вітання в газеті часто. Особисто я аналізую витрати і прибутки щомісячно.

 

Детальніше про свій досвід Наталія Попович розповість на Семінарі «Інновації у ЗМІ: досвід колег щодо роботи з аудиторією та контентом», який УАВПП проведе 6 листопада 2015 у м.Дніпропетровськ.

Деталі – тут: http://www.uapp.org/news_uapp/13139.html

 

Про районну громадсько-політичну газету «Наше життя»: ключове

Газета «Наше життя» виходить двічі на тиждень – вівторок (4 шпальти, чорно-біла) і суботу (8 шпальт, повно колірні 1-8,5-6 ), розповсюджується на території Магдалинівського району тиражем 3000 тис. екземплярів (коливається 2800-3000 тис.). На території району проживає 30 тис. жителів. Економічно ефективним видання стало у 2012 році: перший прибуток склав 3 тисячі гривень – мало, але приємно. Зараз прибуток відчутно збільшився.

 

 

Інформація підготовлена в рамках проекту «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Більш детальна інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41




Коментарі

Додати коментар