Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


21 листопада 2014

У річницю революції гідності медіа вимушені боротися за своє майбутнє

Facebook Twitter LiveJournal


Сьогодні, 21 листопада 2014 провідні об’єднання ринку медіа Індустріальний Телевізійний Комітет, Незалежна Асоціація Телерадіомовників та Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси зібрали прес-конференцію, щоб розказати громадськості про наслідки можливої заборони реклами ліків, яку передбачає парафована вночі коаліційна угода.

Виконавчий директор Індустріального Телевізійного Комітету Ігор Коваль зауважив, що такої заборони немає в жодній країні Європейського Союзу: «Новий уряд прагне 100% виконання угоди про асоціацію з ЄС. Це передбачає максимальну синхронізацію законодавчих норм України і країн Європейського союзу. Але у цьому пункті коаліційна угода йде всупереч сама собі: зараз тут ми більш синхронізовані з Європою, ніж будемо, якщо заборону приймуть. Ми вважаємо, що реформи, зокрема у сфері охорони здоров’я, потрібно починати з іншого».

Катерина М’яснікова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників продовжила тему, звернувши увагу на те, що влада обмежує цивілізовані шляхи прибутку медіа у ситуації інформаційної війни і у ситуації, коли від українських ЗМІ вимагають національного продукту: «Але для його створення потрібні ресурси. В умовах економічної кризи, коли і так рекламні можливості скорочуються,  держава повинна створювати умови : надавати податкові пільги, запроваджувати нормальні державні тендери на виробництво. А наразі виходить навпаки – тільки обмеження та  економічні палки в колеса».

«Наскільки нам відомо, цю заборону лобіюють представники «Блока Петра Порошенка» і партії «Самопоміч», - зазначила вона. 

Генеральний директор Української Асоціації Видавців Періодичної Преси Олексій Погорелов звернув увагу на те, що політики мабуть забули, що ЗМІ вільні тоді, коли вони є економічно незалежними, коли самі заробляють. А їх доходи - це продаж тиражу та реклама. «Вільні та якісні ЗМІ - це розумні люди та конкурентоздатна країна. А прийняття важливих рішень без обговорення, заборони та обмеження – це методи «папєрєдників». Жодного фахового обговорення ідеї заборонити такий легальний ти прийнятний для усього світу спосіб заробітку, як реклама безрецептурних ліків, не відбулось. Замість цього висунута абсурдна ідея послаблення медіа, а відтак - послаблення країни», - сказав він. «Це збільшить кількість олігархічних ЗМІ, і зменшить кількість незалежних. Це збільшить ризики впливу інформаційної агресії і всередині країни, і ззовні. Адже це теж незалежні медіа, хто продукує сьогодні англомовний контент для закордонних аудиторій. Медіа не знайдуть заміну цій втраті. Будуть закриття і звільнення».

 

Всі експерти також звернули увагу на неефективність запропонованої міри як способу укріплення національного здоров’я. Відповідно до даних досліджень, наведених у документі «10 міфів про рекламу ліків», реклама ліків спонукає кінцевих споживачів обирати  саме ті лікарські засоби, які краще задовольняють їхні потреби, але  не збільшує кількість спожитих лікарських засобів в цілому. Наприклад 1 2006-2011 рр. за даними  дослідження MMI, компанії «TNS», рівень споживання основних категорій безрецептурних лікарських засобів не зазнав значних змін, не зважаючи на інтенсивний ріст інвестицій у пряму рекламу.  

Таким чином сьогодні інформаційна галузь всіма силами виступає проти цієї заборони та буде вживати всіх можливих кроків, щоб бути почутою. Індустріальні об’єднання планують продовжувати діалог з парламентам та будуть апелювання до міжнародних організацій телебачення, радіо, преси. Представники асоціації висловили сподівання на те, що з остаточного тексту угоди ініціатива щодо заборони реклами ліків буде виключена. У разі збереження планів щодо заборони, представники медіа галузі будуть домагатися найскорішого вилучення відповідного пункту з тексту Коаліційної угоди, оскільки подібна популістська ініціатива не має перетворилася на безглуздий тягар для медіа і суспільства та не може бути частиною угоди першою справжньої демократичної коаліції в історії нашої держави. 

 



 




Коментарі

Додати коментар