Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


10 липня 2013

Стартував перший Всеукраїнський благодійний проект по збору коштів на створення книг для незрячих дітей

Facebook Twitter LiveJournal

9 липня 2013 Національна Асамблея інвалідів України (НАІУ) та Українська Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) підписали Меморандум про спільну реалізацію всеукраїнського благодійного проекту «Читати на рівних»

 


Валерій Сушкевич та Ксенія Павличенко9 липня 2013 Національна Асамблея інвалідів України (НАІУ) та Українська Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) підписали Меморандум про спільну реалізацію всеукраїнського благодійного проекту «Читати на рівних».

Соціально відповідальні члени УАВПП розмістять на сторінках своїх видань анонсуючі матеріали, мета яких - консолідувати зусилля українців для випуску мінімум 4200 тактильних книг шрифтом Брайля. Книги будуть передані спеціалізованим установам для слабозорих і тотально незрячих дітей. Креативним і комунікаційним партнером ініціативи НАІУ виступає група агентств маркетингових сервісів Talan Group.

В Україні за неофіційними даними понад 100 тис. дітей із вкрай слабким зором, серед яких понад 1 тис. - тотально незрячих. Для них одним з найважливіших засобів отримання інформації служать тактильні книги шрифтом Брайля, яких у нашій країні катастрофічно не вистачає. Навіть спеціалізовані школи для незрячих дітей забезпечені такою літературою на 15%, від необхідного обсягу. При цьому у зв'язку з великим прагненням до розвитку, потреба слабозорих і тотально незрячих людей в книгах в 5 разів перевищує аналогічну потребу звичайних українців. За даними Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, зрячий українець у середньому освоює 12 книжок на рік, а читач спеціалізованої бібліотеки для сліпих - 50!

«Читати шрифтом Брайля дуже важко, спочатку робила багато помилок, думала, у мене ніколи не вийде. Зараз люблю читати, але книг дуже мало, - поділилася з учасниками прес-конференції спеціальна гостя Ксенія Павліченко, учениця 6-го класу київської школи-інтернату № 5 для сліпих дітей. Більшість існуючих сьогодні художніх книг для дітей з проблемами зору були видані ще в радянський час, і після багатьох років використання тактильний шрифт на їх паперових сторінках стирається, і читати стає вкрай важко, а через кілька років практично неможливо.Ксенія Павличенко читає книгу шрифтом Брайля

«На мою думку, відсутність зору - одна з найтяжчих форм інвалідності. Сподіваюся, що проект «Читати на рівних» приверне до проблем дітей, позбавлених зору, увагу української влади, яка досі залишалася сліпа до цього питання, - коментує Валерій Сушкевич, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, голова Всеукраїнського громадського об'єднання «Національна Асамблея інвалідів України». - Навіть у 2011 році, оголошеному роком освіти в Україні, не було видано жодного підручника шрифтом Брайля для незрячих дітей, адже книга для них - головне джерело розвитку та навчання грамотності. Завдяки соціально відповідальним видавцям, нашим партнерам і небайдужим українцям, ми сподіваємося зробити значний внесок в освіту тих, хто звик спілкуватися зі світом на слух і на дотик».

Відповідно до положень Меморандуму, УАВПП заявляє про свою готовність надати інформаційну підтримку проекту «Читати на рівних». Члени асоціації, що підтримують ініціативу, розмістять на сторінках своїх видань рекламні макети, які закликають зробити благодійні пожертви на друк дитячих книг шрифтом Брайля.

Підписання Меморандуму«Якщо підсумувати всі тиражі видань, які входять до складу УАВПП, то вийде близько  10  млн примірників. Ця цифра співмірна всій читаючій Україні, - говорить Олексій Погорєлов, генеральний директор УАВПП. - Українські видавці як ніхто інший зацікавлені в тому, щоб жителі України багато читали, були грамотними і приймали рішення, ґрунтуючись на достовірній інформації, яку їм щодня надають газети і журнали. Видавці також зацікавлені в тому, щоб українці об'єднувалися для вирішення не найпростіших суспільних проблем. Тому УАВПП охоче підтримала ініціативу НАІУ, запропонувавши використовувати величезний і надзвичайно ефективний комунікаційний потенціал газет, журналів і веб-сайтів видавничих компаній, щоб об'єднати українців і допомогти дітям з проблемами зору отримати такі необхідні для них тактильні книги ».

Вже зараз проект «Читати на рівних» погодилися підтримати 33 видавничі об'єднання, серед яких такі гравці друкованого ринку, як «Український Медіа Холдинг», «Бурда-Україна», «Караван Медіа», Perekhid Publishing House, «Привоз Принт», «Де Агостіні Паблішинг ».

«" Читати на рівних "- це частина глобальної ініціативи щодо створення в Україні суспільства, толерантного до людей з особливими потребами. У цьому напрямку Talan Group почав співпрацювати з Асамблеєю інвалідів України в 2010 році, - продовжує Ірина Новікова, директор агентства інтегрованих маркетингових комунікацій Talan Communications. - За два з половиною роки ми реалізували цілий ряд проектів: провели всеукраїнську рекламну кампанію «Жити на рівних», забезпечили участь дівчат з інвалідністю в Ukrainian Fashion Week, створили проект електронної карти доступних місць для людей з інвалідністю ».

Всеукраїнський благодійний проект «Читати на рівних» має прозору механіку і структуру. «Українці, яких ми закликаємо допомогти незрячим дітям, повинні бути впевнені, що всі передані ними кошти до останньої копійки будуть витрачені виключно на створення книг. Всі гроші, отримані за час проведення кампанії, будуть зараховуватися на окремий рахунок, а організатори проекту представлять публічні звіти про суму зібраних коштів і кількість віддрукованих згодом книг. На даний момент проект знаходиться на стадії розробки. Перші рекламні макети будуть опубліковані у вересні, а готові книги для дітей ми плануємо передати до кінця цього року, - заявляє Олена Лобова, керівник проекту «Читати на рівних», директор видавничого дому Perekhid Publishing House. - Попередньо плануємо надрукувати казку І. Франка «Лисичка і Журавель», проте остаточне рішення буде прийнято спільно з фахівцями в сфері корекційної педагогіки ».

Всього планується надрукувати мінімум 4200 примірників книг шрифтом Брайля. Друк буде здійснюється на зносостійких пластикових сторінках з особливими рельєфними ілюстраціями. Вартість виробництва одного примірника такої книги становить понад 400 грн. У рамках проекту планується провести прес-конференцію, на якій учасники ініціативи відзвітують про виконану роботу. Всі бажаючі можуть стежити за ходом реалізації соціального проекту на сайтах www.uapp.org, www.naiu.org.ua і www.talan.kiev.ua.

______________________________________________________________________________

Українська Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) - це добровільне недержавне об'єднання видавничих компаній у формі асоціації. Мета УАВПП - сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. Членами УАВПП за станом на 1 квітня 2013 є 75 видавничих компаній, що виробляють сукупно понад 10 млн примірників друкованих газет і журналів і мають великі інтернет-ресурси. Загалом члени УАВПП випускають приблизно 400 видань різного профілю.

Talan Group («Талан Груп») - група агентств маркетингових сервісів, яка об'єднує агентство інтегрованих маркетингових комунікацій Talan Communications, PR агентство Pleon Talan, агентство польового і торгового маркетингу Clever Force. Talan Group має більше 300 нагород локальних та міжнародних галузевих конкурсів, в тому числі звання фіналіста шорт-листа Cannes Lions 2008, міжнародне визнання на IPRA Golden World Awards 2009 і The SABRE Awards 2008 (Pleon Talan). Група є призером четвертого міжнародного конкурсу російськомовної реклами Advison Awards в Нью-Йорку. Talan Group - найефективніший агентство маркетингових сервісів України в 2011 і 2012 рр.. (Effie Awards Ukraine), найбільш креативне агентство маркетингових сервісів України у 2002-2010, 2012 рр.. (Всеукраїнська рекламна коаліція).

Всеукраїнське громадське об'єднання «Національна Асамблея інвалідів України» є всеукраїнським добровільним неприбутковим об'єднанням всеукраїнських та обласних, Автономної Республіки Крим, мм. Києва та Севастополя громадських організацій, які представляють інтереси людей з інвалідність. «Національна Асамблея інвалідів України» створена рішенням установчої конференції 22 вересні 2001 року і зареєстрована Міністерством юстиції України 10 січня 2002 року. Свідоцтво про реєстрацію № 1734. Метою діяльності НАІУ є поліпшення становища людей з інвалідність в Україні, підвищення ролі та соціального статусу в суспільстві, сприяння захисту їх конституційних прав і спільних інтересів.

 


Читати на рівних



Коментарі

Додати коментар