Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


16 квітня 2015

Як стабілізувати та реформувати українську економіку

Facebook Twitter LiveJournal

Як стабілізувати та реформувати українську економіку: У дослідженні, яке було виконано неприбутковою асоціацією «Об’єднана Європа» (United Europe), Віденський Інститут Міжнародних Економічних Досліджень (Vienna Institute for International Economic Studies, або WIIW) показує, що може зробити Європейський Союз для того, щоб допомогти Україні вийти з глибокої кризи.

Майже через чверть століття після розпаду Радянського Союзу українська економіка знаходиться у жахливому стані. ВВП на душу населення складає лише 65% від рівня 1991 року, і ситуація може погіршитись, як зазначає у своєму новому дослідженні «Як стабілізувати Економіку України» Віденський Інститут Міжнародних Економічних Досліджень (WIIW). Військовий конфлікт, галопуюча інфляція, колапс торгівлі та інвестицій утримають українську економіку у 2015 році у глибокій рецесії другий рік поспіль.

Економічна стабілізація та повернення до стійкого та інклюзивного економічного зростання будуть неможливими без розв’язання військового конфлікту. Відновлення нормальної економічної активності на постраждалих територіях також потребуватиме масивних державних капіталовкладень. На думку WIIW, Євросоюз може зіграти ключову роль саме у вирішення цих питань. «В ідеалі ЄС має розробити «План Маршалла» для України, який включатиме фінансову допомогу, інституційні реформи та допомогу у прискоренні економічної реструктуризації, торгівлі та інвестицій», - говорить Пітер Ґавлік (Peter Havlik), один з авторів дослідження.

Захід також має бути уважним до соціального впливу політик стабілізації, які зараз впроваджуються в Україні як частина програми, яку очолює МВФ. Вплив таких політик на звичайних громадян України має бути взятий до уваги, щоб не зашкодити підтримці необхідних реформ.

Україна: Окремі економічні індикатори

Враховуючи глибокі економічні відмінності всередині України, економічна стабілізація не буде можливою без прискорення торгівлі як між Україною та країнами ЄС, так і між Україною та Росією. Незважаючи на останні події, Росія залишається найважливішим торгівельним партнером України. Розірвання торгових відносин з Росією впливає на увесь машинобудівельний сектор України, підприємства якого розташовані, переважно, у східній частині країни. Річні втрати України від розриву економічних зв’язків з Росією WIIW оцінює у 33 млрд. дол.. США.
За умови надважливого припущення, що мир буде встановлено, WIIW формулює наступні рекомендації для Європейських партнерів України та усієї міжнародної спільноти, спрямовані на допомогу Україну встати на шлях стійкого, довготермінового зростання. І поділяє ці поради на чотири основні сектори:

1.       Заохотити уряд України до зміщення пріоритетів у витратах з військового напрямку на більш соціально орієнтований, а також на збільшення державних інвестицій. Списати значну частину іноземного боргу України та дозволити Національному Банку України мати достатні резерви в іноземній валюті, щоб перейти до більш стабільного обмінного курсу.

2.       Фінансова та матеріальна допомога мають бути правильним чином прив’язані до прогресу у де-олігархізації, без якого українська держава не може рухатись уперед. Це потребуватиме проведення реформи законодавчої системи, відділення бізнесу від політики, коректного оподаткування для олігархічних активів та конфіскації незаконно отриманих благ, включно з активами за кордоном.

3.       Окрім прискорення європейської інтеграції, необхідно відновити, наскільки це буде можливим, торгівельні зв’язки з Росією та очолюваним нею Євразійським Економічним Союзом (ЄЕС) шляхом проведення тристоронніх переговорів. В той самий час, треба розробити довготермінову стратегію модернізації, включно з промисловою політикою посилення конкурентоздатності та реструктуризації таких секторів як машинобудування, залізниця, хімічна промисловість, харчопереробка та атомна енергетика.

4.       Створити єдиний пакет, привабливий для залучення прямих іноземних інвестицій, шляхом поєднання відродження Агенції з прямих іноземних інвестицій «Інвестуйте в Україну» (FDI agency InvestUkraine) та заснування бізнес- та промислових парків з прозорими правами власності, якісними транспортними зв’язками, повноцінним та безперервним енергозабезпеченням, водопостачанням, підтримкою з боку компетентної місцевої/регіональної влади. Заохочення крос-кордонних виробничих зв’язків з економіками країн Центральної Європи.

“За поточних умов, економічний прогноз для України є похмурим,” – зазначає співавтор дослідження Міхаель Ландесманн (Michael Landesmann). “Але ми можемо побачити суттєве покращення у темпах зростання та умовах життя на протязі наступних п’яти років, якщо ЄС допоможе Україні проштовхнути деякі з тих реформаторських кроків, які ми пропонуємо.”

Щоб завантажити дослідження, будь ласка, клацніть тут.

Ми із вдячністю повідомляємо про фінансову підтримку цього дослідження з боку Центрального Банку Австрії, фонду Bertelsmann Stiftung, центру ідей DER, банків ING Bank NV та Raiffeisen Bank International AG.

Ваші запити, будь ласка, направляйте Беттіні Вестрінг (Bettina Vestring) або Крістофу Рісу (Christoph Riess) на адресу: info@united-europe.eu

 

 

Першоджерело: http://www.united-europe.eu/news-and-topics/press-release-how-to-stabilise-and-reform-ukraines-economy/




Коментарі

Додати коментар