Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 січня 2014

Світова преса закликає негайно припинити атаки на журналістів в Україні

Facebook Twitter LiveJournal

Париж, Франція та Брюсель, Бельгія 24 січня 2014
Для негайного розповсюдження

Як повідомляється, протягом останньої хвилі антиурядових протестів 40 журналістів зазнали нападів під час зачисток у столиці, КиєвіВсесвітня Асоціація Видавців Газет та Новин WAN-IFRA та Європейська Асоціація Видавців Газет ENPA направили листа Президенту України Віктору Януковичу, щоб прискорити всебічне розслідування жорстокого нападу на журналістку Тетяну Чорновол 25 грудня 2013 року

У листі до Президента України Віктора ЯнуковичааВсесвітня Асоціація Видавців Газет та Новин (WAN-IFRA), Всесвітній Форум Редакторів (WEF) та Європейська Асоціація Видавців Газет (ENPA) спільно засуджують жорстокий напад на українську журналістку Тетяну Чорновол та закликають терміново розпочати кримінальне провадження.

«Ми маємо побоювання, що побиття пані Чорновол може бути пов’язаним з її розслідувальницькою діяльністю як журналіста та використання нею свого права на свободу висловлювання,» - сказано у спільному листі WAN-IFRA таENPA.

Пані Чорновол була жорстоко побита вранці 25 грудня 2013 рокупісля того як її автомобіль було пошкоджено, а її саму було витягнуто з нього. Кількома годинами раніше пані Чорновол - чиї статті регулярно публікувались на сайтах «Українська Правда» та «Лівий Берег» та були пов’язані з доведенням некоректності використання державних ресурсів та статками чиновників, які кидаються у вічі - у своєму блозі опублікувала інформацію, яка має відношення до одного з членів уряду.

Журналістка також повідомляла, що бачила як її «супроводжували» офіцери міліції під час виконання нею своєї роботи, адже пані Чорновол проявляла активність, підтримуючи протести на «Євромайдані».

WAN-IFRA уважно слідкує за станом свободи слова в Україні з часу, що передує проведенню у Києві Всесвітнього Газетного Конгресу у 2012 році. На зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем у вересні 2012 року WAN-IFRA наголошувала на глибокому занепокоєнні відсутністю умов, які б заохочували сильні, незалежні медіа в країні.

У їх спільному листі 
WAN-IFRA та ENPA повторюють, що переконані, що прогрес у зміні клімату, який би сприяв розвитку свободи слова в Україні, є недостатнім.

«
Ми залишаємось серйозно занепокоєними тим, що уряд продовжує підтримувати клімат залякування медіа, включно з посиленням на минулому тижні законодавчих обмежень, які звужують права українців на висловлення протесту, на громадянську активність та свободу слова, включно з нормами, які криміналізують наклеп,» - сказано у листі.

Закликаючи до швидкої передачі до органів правосуддя винних у побиття пані Чорновол, 
WAN-IFRA та ENPA також закликали уряд вжити усіх можливих заходів щоб забезпечити повне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань щодо свободи слова.

Повну версію листа можна прочитати на 
http://www.wan-ifra.org/node/97435

WAN-IFRA є всесвітньою організацією, асоціацією видавців газет та новин з усього світу, яка має статус офіційного представника в Організації Об’єднаних Націй, у ЮНЕСКО та у Раді Європи. Вона об’єднує 18000 видань, 15000 онлайн сайтів та понад 3000 видавничих компаній з більш ніж 120 країн світу.

ENPA є міжнародною неприбутковою організацією, яка представляє видавців газет та новинних медіа на усіх платіфрмах. ENPA представляє понад 5200 національних, регіональних та місцевих газет, які видаються у багатьох країнах-членах Європейського Союзу, а також у Норвегії, Швейцарії та Сербії.

Дізнайтеся більше про WAN-IFRA на http://www.wan-ifra.org/ та про ENPA на http://www.enpa.be

Інформаційні запити направляйте:

Ларрі Кілман (
Larry Kilman), заступник Генерального директора та Директор з питань комунікаціх та громадських зв’язків, 96 bisrue Beaubourg, 75003 Paris FranceTel: +33 1 47 42 85 07. Fax: +33 1 42 78 92 33. Mobile: +33 6 10 28 97 36. E-mail: larry.kilman@wan-ifra.org

або Франсін Каннінгам (Francine Cunningham)виконавчий директор ENPA, tel: +32 (0)2 551 01 90 or email:francine.cunningham@enpa.be




Коментарі

Додати коментар