Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 листопада 2021

Державну допомогу вакцинованим українцям варто дозволити витрачати на передплату преси, - НСЖУ і Укрпошта

Facebook Twitter LiveJournal

Національна спілка журналістів України пропонує Президентові та Уряду включити поштову передплату на українські друковані ЗМІ до переліку послуг, які можна буде сплатити за рахунок державної допомоги щепленим проти covid19 громадянам. Такий крок стане  антикризовою підтримкою українських незалежних медіа, які страждають через економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу й карантинними обмеженнями. Водночас, українці отримають доступ до відповідальних джерел інформації, якими є газети, як офіційно зареєстровані ЗМІ, та яким довіряють читачі. Цю ініціативу також підтримують Українська асоціація медіа бізнесу та Асоціація незалежних регіональних видавців. Про повну готовність реалізувати ідею передплати преси в рахунок допомоги вакцинованим українцям заявляють в Укрпошті.

 

  • В рамках ініціативи Президента щодо заохочення вакцинованих українців, запровадження можливості витрачати державну допомогу на поштову передплату преси залучить тисячі редакцій ЗМІ до інформаційної кампанії з роз’яснення механізму отримання 1000 гривень та особливостей функціонування «Дія». Водночас, адміністрування такої передплати преси буде простим, адже кошти через свою мережу  прийматиме єдине підприємство – АТ «Укрпошта», яке вже далі розраховуватиметься із видавцями преси. Також збереження й розвиток українських друкованих медіа – це необхідний крок у боротьбі з фейками, маніпуляціями та ворожою пропагандою, - зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У національному поштовому операторі АТ «Укрпошта» підтримують ініціативу видавців преси та готові до реалізації масштабної державної програми із заохочення вакцинації громадян:

  • Передплата преси – важлива поштова послуга і наша розгалуджена національна мережа дозволить кожному українцю мати можливість «конвертувати» допомогу з «Дії» в доступ до газети, якій він довіряє, - коментує генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський.

У НСЖУ наголошують, що особливо місцеві медіа відіграють важливу роль у відповідальному інформуванні щодо подолання наслідків пандемії, контролі на місцях реалізації втілюваних у державі реформ.

Результати онлайн-анкетування, проведеного Національною спілкою журналістів України в березні 2021 р. серед 150 редакторів газет, свідчать про кризу, яку переживають друковані медіа. Протягом року понад 85 % видань втратили рекламодавців, кожна третя газета скоротила кількість номерів або обсяг випусків. Майже 40 % редакцій відмовилися від нових проєктів. Кожна двадцята редакція тимчасово призупиняла вихід видань, ще стільки ж припинили виходити зовсім.

Зберігають видання здебільшого самі журналістські колективи. Майже 40 % редакцій скоротили штат, 50% – знизили заробітну плату, майже 14 % відправляли журналістів у неоплачувану відпустку. Навантаження на працівників, які залишилися, зросло в 55 % редакцій.

 




Коментарі

Додати коментар