Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 квітня 2013

Верховна Рада в черговий раз намагається криміналізувати інформацію про нацизм

Facebook Twitter LiveJournal

Встановити  кримінальну відповідальність за публічне заперечення чи виправдання злочинів нацизму та сталінізму пропонують народні депутати В.А. Кириленко та А.М. Міщенко. Як стверджують автори законопроекту, криміналізація діяння сприятиме утвердженню в суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства, недопущенню приниження загальнолюдських цінностей, руйнування соціальних основ, захисту репутації та прав осіб, постраждалих від злочинів нацизму та сталінізму, а також підвищенню авторитету України на міжнародній арені.

Законопроект № 2729 передбачає відповідальність за публічне заперечення чи виправдання злочинів, учинених нацистським та сталінським тоталітарними режимами, а також публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як факту геноциду Українського народу, Голокосту як факту геноциду єврейського народу. Також під заборону підпадають виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням чи виправданням.

Правопорушники можуть бути притягнуті до відповідальності у вигляді позбавлення волі на 4 роки.

Даний законопроект є вкрай небезпечним для засобів масової інформації, які регулярно висвітлюють тематику подій 20-го сторіччя, що так чи інакше стосується означених в законопроекті історичних подій. Тому фактично будь-який ретроспективний огляд, що не буде містити чітко вираженого засудження нацизму та сталінізму може бути кваліфікований як публічне заперечення чи виправдання.

 До того ж, заперечення чи виправдання – оціночні і дуже суб’єктивні категорії, а тому така заборона може привести до самоцензури. Під виготовлення і розповсюдження матеріалів підпадає і друкована продукція, а тому за зміст інтерв’ю чи рекламних матеріалів буде нести відповідальність розповсюджувач. 

Картка законопроекту - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=46448

 

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!

З повагою, Юридичний відділ УАВПП

Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20

Телефон / факс: (044) 425-57-87

e-mail: lawyers@uapp.org

Веб-сайт: www.uapp.org




Коментарі

Додати коментар