Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 грудня 2017

Як створити офіційне друковане видання – особливості реформування державної та комунальної преси

Facebook Twitter LiveJournal

Ви плануєте перетворити газету в офіційне видання, але не знаєте як це зробити? Що ж, це, дійсно, непросте питання. Адже механізм виконання четвертого способу реформування – перетворення на офіційне друковане видання – відсутній. Як це зробити правильно?

Частина 1 – нюанси перереєстрації

Відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (надалі - Закон), перетворення в офіційні друковані видання є передбаченим (п.4,ч.1.ст. 3 та ст. 10).

Перше питання: які видання можуть бути реформовані у такий спосіб? Відповідно до ст. 10 Закону, стати офіційними можуть тільки «Друковані засоби масової інформації, засновані центральними органами виконавчої влади».

Профільний Закон «Про центральні органи виконавчої влади» відносить до таких міністерства України та інші центральні органи виконавчої влади, перелік яких достатньо великий. Серед них, зокрема, 18 міністерств, 18 державних служб, 11 агентств, 5 інспекцій та 12 інших державних центральних органів виконавчої влади (перелік тут).

Дещо розширене визначення можливих засновників офіційних видань надається у прикінцевих та перехідних положеннях Закону. Зазначено, що до офіційних можуть бути віднесені видання:

Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, центральних органів виконавчої влади (надалі ЦОВВ), інших державних органів із спеціальним статусом.

Видання мають видаватися «з метою опублікування нормативно-правових актів, рішень цих органів та інформації, обов’язковість опублікування яких передбачена законодавством». А ще під час підготовки цих видань «не використовується творча праця журналістів».

Проте чинне законодавство ніяк не урегульовує проблему реформування видань, які мають кілька засновників з різним статусом (наприклад, орган місцевого самоврядування та ЦОВВ). На нашу думку, при вирішенні питання про спосіб реформування доцільно враховувати цей момент та ще до початку реформування виключити зі складу засновників друкованого ЗМІ «зайвих співзасновників». Щоб засновником видання підчас реєстрації виступав тільки суб’єкт з переліку, визначеного законом.

Для порівняння: якщо редакція комунального ЗМІ перетворюється на суб’єкт господарювання (2-й спосіб), це відбувається на останній стадії реформування - після перетворення редакції на приватну компанію.

Друга - і головна - проблема викликана колізією норм чинного закону про реформування.

Зокрема, законом заблокована можливість державної реєстрації друкованих ЗМІ, якщо їх засновниками (співзасновниками) виступають органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування п.5, ч.1, ст. 15 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації». Відповідно, державні реєстратори відмовляються приймати заяви про реєстрацію будь-яких друкованих ЗМІ із відповідними засновниками (співзасновниками).

Разом з тим, Закон про реформування прямо передбачає необхідність вчинення певних реєстраційних дій щодо офіційних друкованих видань.

"Стаття 7-1. Офіційні друковані видання

Засновниками офіційних друкованих видань можуть бути центральні органи державної влади.

Офіційні друковані видання вносяться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації, до Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єкти інформаційної діяльності.

В офіційних друкованих виданнях забороняється розміщувати рекламу або будь-яку іншу інформацію, обов’язковість опублікування якої не передбачена законодавством.

Фінансування видатків на підготовку, випуск і розповсюдження офіційних друкованих видань здійснюється за рахунок і в межах коштів, що передбачаються для утримання відповідних центральних органів державної влади.

Обов’язкові безоплатні примірники офіційних друкованих видань після друкування доставляються одержувачам відповідно до Закону України "Про обов’язковий примірник документів";

 

Такий стан норм викликає безліч непорозумінь та конфліктів між засновниками та реєструючим органом. Відповідно є необхідність якнайшвидшого узгодження норм та внесення змін до Закону. В рамках проекту «"Подальша підтримка реформи державних та муніципальних друкованих засобів масової інформації», що здійснюється за підтримки ОБСЄ, експерти УАМБ та партнерських медіа організацій розробили необхідні поправки до законопроекту у листопаді 2017 року. Очікується що зазначений законопроект та поданий раніше проект Закону № 6560 від 08.06.2017про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» будуть розглянуті на найближчим часом.

 

Частина 2 – рішення в рамках діючого законодавства

Виходячи зі змісту визначення офіційного друкованого видання, можна дійти висновку, що таке видання не потребує державної реєстрації, адже по суті не є друкованим засобом масової інформації.

"Офіційні друковані видання - видання Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів із спеціальним статусом, що видаються з метою опублікування нормативно-правових актів, рішень цих органів та інформації, обов’язковість опублікування якої передбачена законодавством, під час підготовки яких не використовується творча праця журналістів";

 

«В офіційних друкованих виданнях забороняється розміщувати рекламу або будь-яку іншу інформацію, обов’язковість опублікування якої не передбачена законодавством.

Фінансування видатків на підготовку, випуск і розповсюдження офіційних друкованих видань здійснюється за рахунок і в межах коштів, що передбачаються для утримання відповідних центральних органів державної влади.»

Офіційні друковані видання відповідно до Законодавства:

-          Фінансуються виключно за рахунок і в межах коштів, що передбачаються для утримання відповідних центральних органів державної влади

-          Не мають права отримувати будь-які прибутки (від реклами, передплати тощо)

-          Не можуть використовувати працю журналістів (творчі працівники мають бути звільнені або переведені на інші посади)

-          Розповсюджують виключно нормативно-правові акти, рішення цих органів та інформацію, обов’язковість опублікування якої передбачена законодавством

Відповідно до ст.14 ЗУ Про друковані ЗМІ Державній реєстрації не підлягають законодавчі, офіційні нормативні та інші акти, бюлетені судової практики, що видаються органами законодавчої, судової та виконавчої влади;

Виходячи з викладеного, перетворення друкованого ЗМІ на офіційне видання не потребує спеціальних дій від засновників. Адже видання та розповсюдження інформації, передбаченої для офіційних видань, може здійснюватися і без державної реєстрації. А діючі свідоцтва про державну реєстрацію таких друкованих ЗМІ будуть анульовані з 2019 року.

 

Цей матеріал розроблено в рамках проекту "Подальша підтримка реформи державних та муніципальних друкованих засобів масової інформації", що здійснюється за підтримки координатора проектів ОБСЄ. Матеріал створено в рамках дослідження стану реформування спрямоване з’ясувати основні тенденції реформування, виявити фактори, що перешкоджають здійсненню реформи та сприяти стабільному її здійсненню.
Матеріал стане у нагоді представникам органів державної влади, НУО та засобів масової інформації, які прямо чи опосередковано здійснюють заходи, пов’язані з реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ.

 

Олександр Дяченко, УАМБ




Коментарі

Додати коментар