Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 грудня 2017

Як зберегти історичну назву газети і не втратити пільги після реформування?

Facebook Twitter LiveJournal

Якщо історична назва вашої газети входить у конфлікт із вимогами щодо декомунізації – питання щодо реформування виглядає непростим. Адже для того, щоб не втратити пільги, ви маєте зберегти назву, а закон про декомунізацію забороняє вам це робити. Як діяти?

Наразі є принаймні два випадки, коли зміна назви вимушена.

1)      По-перше, зміна назви населених пунктів відповідно до законів про декомунізацію. У результаті перейменування населених пунктів вже змінено понад 300 назв населених пунктів. Таким чином, і видання, назва яких прив’язана до назви населеного пункту, мають вирішити, як бути.

2)      По-друге, причиною є утворення територіальних громад та потреба у виданні газет (вісників і т.д.) з відповідною назвою.

Отже, питання стоїть наступним чином:

- Залишити стару назву (а це не завжди можливо, адже законодавство ставить певні вимоги і до назв ЗМІ, та не завжди зручно) ЧИ

- Перейменувати ЗМІ відповідно до нової назви населеного пункту (однак у такому разі відбудеться порушення вимог закону про реформування).

Наразі є принаймні 2 шляхи виходу цієї непростої ситуації.

Шлях перший: змінити назву видання заздалегідь – ще до реформування. Так, зміна назви друкованого ЗМІ (газети, альманаху тощо) - це самостійна процедура, незалежна від редакції, та має бути здійснена до того, як редакція буде реформована.

Редактори часто плутають два поняття. Перше - друковане ЗМІ, тобто право на видання газети з певною назвою, що підтверджене Свідоцтвом про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Друге - Редакція друкованого ЗМІ, а це юридична особа, суб’єкт господарювання, який забезпечує видання друкованого ЗМІ (зазвичай комунальне підприємство, установа заклад), що зареєстроване в ЄДР, та діє на підставі статуту.

Перереєструвати друковане ЗМІ, у тому числі змінити його назву, можна незалежно від Редакції друкованого ЗМІ. Така процедура займає біля 30 днів, та здійснюється територіальними відділами юстиції (див. Роз’яснення).

Редакція, що перереєструє назву друкованого ЗМІ до реформування, відповідно матиме зобов’язання по збереженню нової назви. Те саме стосується і інших вимог закону про реформування щодо «цільового призначення і тематичної спрямованості».

Другий варіант - для тих редакцій, які не можуть змінити назву видання. Наприклад, вони вже завершили процес реформування. Зверніть увагу: чинне законодавство дозволяє редакції мати кілька друкованих ЗМІ. А для збереження державної підтримки не вимагається забезпечення систематичності, обсягу чи тиражу друкованого ЗМІ, що реформувалося. Іншими словами, реформована газета із незручною назвою може суттєво «згорнути» свою діяльність – наприклад, виходити друком раз на рік чи мати формальний тираж/кількість сторінок. А для здійснення своїх функцій редакція може заснувати одне чи декілька нових ЗМІ із бажаними назвами. При цьому створення нового друкованого ЗМІ не є складним, і займає один місяць. Вартість державної реєстрації газети складає від 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.) за свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації із загальнодержавною, регіональною та/або зарубіжною сферою розповсюдження до 24 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для місцевих газет.

Цей матеріал розроблено в рамках проекту "Подальша підтримка реформи державних та муніципальних друкованих засобів масової інформації", що здійснюється за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні. Дослідження стану реформування спрямоване з’ясувати основні тенденції реформування, виявити фактори, що перешкоджають здійсненню реформи та сприяти стабільному її здійсненню.
Звіт стане у нагоді представникам органів державної влади, НУО та засобів масової інформації, які прямо чи опосередковано здійснюють заходи, пов’язані з реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ.

 

Олександр Дяченко, УАМБ




Коментарі

Додати коментар