Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


9 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Які умови отримання державної підтримки для реформованої газети?

Facebook Twitter LiveJournal

Надання державної підтримки для видань комунальної форми власності які пройдуть через процес реформування, визначається ст. 12 Проект Закону №1123.

Відповідно до Законопроекту:

1. Реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження з метою забезпечення їх функціонування може бути надана державна підтримка за рахунок коштів Державного бюджету України  у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Надання державної підтримки здійснюється виключно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення та тематичної спрямованості.

2. Формами державної підтримки є:

встановлення для редакцій пільгових умов надання в оренду приміщень, що перебувають у державній або комунальній власності, відповідно до частини другої статті 9 цього Закону;

адресна підтримка реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження;

надання редакціям реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження пріоритетного права на укладення договорів на висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

Преш за все слід зазначити, що право на державну підтримку передбачає обов’язок збереження видання.

виключно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення та тематичної спрямованості.

Друга умова надання державної підтримки,а саме пільгової оренди приміщень, це відповідність критеріям, що викладені у Ст. 2 ЗУ Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів.

 

Стаття 2. Сфера дії Закону

 

Визначені цим Законом норми державної підтримки застосовуються до всіх засобів масової інформації, які діють відповідно до Конституції України, незалежно від їх ідеологічного і політичного спрямування та від форм власності, крім засобів масової інформації, зазначених у частині третій цієї статті.

Не застосовуються норми державної підтримки до засобів масової інформації:

рекламного характеру;

еротичного характеру;

заснованих за участю юридичних або фізичних осіб, до сфери діяльності яких входять виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення;

 

заснованих в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства;

в яких понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали зарубіжних засобів масової інформації.

 

Тож за умови дотримання перелічених критеріїв реформоване ЗМІ може претендувати на 3 види підтримки. Основним на нашу думку джерелом підтримки для ЗМІ будуть кошти за висвітлення діяльності органів влади. І у цьому випадку законом передбачено «переважне право» на укладення такого договору саме для реформованих видань.

Наразі ми не маємо офіційного тлумачення поняття «переважне право»,однак можемо припустити, що таке право передбачатиме надання переваги реформованому ЗМІ за умови подання рівнозначних за якістю та ціною пропозицій у відповідь на запит органу влади, що замовляє послуги з висвітлення.

Остаточно порядок надання підтримки буде визначено після підписання та оприлюднення Закону України Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ у2016 році.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар