Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Як діяти, якщо тематика/назва реформованої газети не відповідає потребам читачів?

Facebook Twitter LiveJournal

Реформування газети зумовлює ряд вимог до новоствореного видання. Нажаль прийнятий Закон не є ідеальним у тому числі з точки зору свободи видавничої діяльності. Зокрема:

Ч.4 ст.5 Законопроекту передбачає, що:

4. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах, проводить моніторинг процесу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій з метою забезпечення їх функціонування, збереження назви, цільового призначення та тематичної спрямованості.

Збереження перелічених характеристик доведеться дотримуватись, адже вони є необхідною умовою отримання державної допомоги.

Відповідно до ст. 9 Законопроекту про реформування:

1. У процесі реформування майно (крім приміщень і земельних ділянок), яке перебувало на момент набрання чинності цим Законом на балансі редакції (майно, надане редакції засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації та редакції у користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції), передається у власність зазначеному суб’єкту господарювання безоплатно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення, мови видання та тематичної спрямованості.

Така норма все ще створює неконкурентні обмеження для реформованих ЗМІ порівняно зі звичайними.

На нашу думку таке обмеження є не тільки не конкурентним, а й непрацюючим з точки зору формальних вимог Закону.

Право на заснування друкованого засобу масової інформації належить: громадянам України, громадянам інших держав та особам без громадянства, не обмеженим у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності; юридичним особам України та інших держав; трудовим колективам підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів (конференції).

Процедура реєстрації є простою, триває до 30 днів та коштуватиме від 0 до 850 грн.

Детальніше по реєстрацію друкованого ЗМІ читати тут.

Законопроект про реформування не забороняє колективу реформованого ЗМІ засновувати та видавати кілька газет. Окрім того, не встановлені вимоги до періодичності і тиражу виходу газети, яка реформується. Теоретично для формального виконання вимог ст. 9 проекту ЗУ Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ достатньо систематично (скажімо раз в квартал) видавати кілька примірників реформованого видання.

Окрім створення нового видання законодавство дозволяє доповнити існуючу газету Додатком.

Відповідно до ст. 1 ЗУ Про друковані ЗМІ:

Додатки до друкованих засобів масової інформації у вигляді видань газетного та журнального типу є окремими періодичними і такими, що продовжуються, друкованими виданнями і підлягають реєстрації на загальних підставах.

 

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар