Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 жовтня 2015

Роз’яснення УАВПП: Які особливості висвітлення цих виборів?

Facebook Twitter LiveJournal

Переважна більшість запитів видавців підчас виборів стосується саме агітації, однак розміщення не агітаційних статей присвячених висвітленню виборів теж має здійснюватися за правилами. Порушення таких правил не тільки підірве імідж видання,а й створює потенційний ризик бути притягнутим до відповідальності.

Загальні вимоги до висвітлення виборів визначені ст. 50, ч. 3 Закону:

 

3. Виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 54 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

На жаль, законодавець не надає вичерпного тлумачення зазначених критеріїв. Можна припусти, що:

1.  Об’єктивність ‒ передбачає використання у матеріалах про вибори виключно інформації яка базується на фактах та такий її виклад, що максимально незалежний від особистих вподобань автора.

2.  Неупередженість – вимагає від автора матеріалу  відмови  від  стереотипів  щодо  конкретної

політичної сили не допускає використання заздалегідь сформованого ставлення до тих чи інших подій чи кандидата.

3.  Збалансованість – цей критерій є відносно зрозумілим та вимагає від ЗМІ підчас висвітлення виборів рівномірно приділяти увагу всім учасникам виборчого процесу.

Ст. 52, ч. 3 Закону

Засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх кандидатів, суб’єктів їх висування щодо подій, пов’язаних із відповідними місцевими виборами.

4. Достовірність – передбачає повідомлення інформації що базується на фактах та перевірена доступним методами. Для ЗМІ критично важливо отримувати інформацію з першоджерела бо кількох незалежних джерел, якщо така можливість є. Найбільш ризикованим є матеріали, що містять негативну інформацію про учасників виборчого процесу. У такому випадку дуже важливо отримати коментар від представника суб’єкта про якого йдеться у повідомленні.

Ст. 52, ч. 2, абз. 2

 

Засоби масової інформації та інформаційні агентства повинні намагатися отримувати інформацію про події, пов’язані з виборами, з двох і більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам.

 

5. повнота  і точність. Відповідно до ст. 52, ч. 2, абз. 2

Інформаційні агентства, засоби масової інформації, що поширюють інформацію про події, пов’язані із виборами, не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації, що стосується цих подій, якщо вона була їм відома на момент  поширення  інформації.  Інформаційні  агентства,  засоби масової інформації зобов’язані поширювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи перекручування інформації.

Отже, підсумовуючи, можна зазначити, що у випадку висвітлення виборчого процесу у ЗМІ виникає ряд вимог, виконання яких доволі складне з огляду на нечіткість критеріїв та вимог, які ставить до такої інформації Закон.

 

Детальніше див. ст. 57 ЗУ Про місцеві вибори.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань участі ЗМІ у виборах звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП

 




Коментарі

Додати коментар