Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 жовтня 2015

Роз’яснення УАВПП: Як змінилася процедура голосування у зв’язку з АТО, чи прийматимуть участь у виборах внутрішньо переміщені особи?

Facebook Twitter LiveJournal

На гарячу лінію УАВПП потрапляють запитання які турбують не тільки колективи редакцій, а й їх читачів. В процесі підготовки до виборів вкрай невизначеною залишається доля осіб, що змушені залишити свої домівки у зв’язку військовими діями на Сході та окупацією Криму.

За приблизними підрахунками нині в Україні нараховується 1,5 мільйона громадян, які змушені були покинути своє попереднє місце проживання. Відповідно до ст. 3 Закону:

 

1. Право голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України та проживають на території Автономної Республіки Крим у межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів районної ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70

Конституції України, належать до відповідних територіальних громад на території цього району та проживають в межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів обласної ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України та проживають на території відповідних районів, міст обласного значення, що входять до складу цієї області в межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради, виборах сільського, селищного, міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають в межах відповідного виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів районної у місті ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до територіальної

громади відповідного міста та проживають на території відповідного району в місті в межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах старости мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади та проживають на території населеного пункту (села або селища), де за рішенням об’єднаної  сільської,  селищної,  міської  територіальної громади проводяться такі вибори.

Громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, є виборцями.

2. Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих

виборах, є:

1) паспорт громадянина України;

2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

3. Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території

визначається його зареєстрованим місцем проживання.

 

Таким чином, ст. 3 Закону однією з обов’язкових вимог для голосування визначає проживання у межах території, на якій проводяться відповідні вибори, однак самого лише фактичного проживання недостатньо.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»:

 

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання.

Для реєстрації особа або її законний представник подає:

письмову заяву;

документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16-річного віку, подається

свідоцтво про народження або свідоцтво про належність до

громадянства України;

квитанцію про сплату державного мита або документ про

звільнення від його сплати;

талон зняття з реєстрації (у разі зміни місця проживання

в межах України). Талон зняття з реєстрації не подається

у разі оформлення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання;

документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації;

військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

 

Отже, внутрішньо переміщені особи матимуть можливість прийняти участь у виборах лише у разі наявності реєстрації нового місця проживання. Безперечно, для багатьох це стане неможливим з огляду на відсутність документів або неможливість надати підтвердження права на проживання у конкретному житлі.

Окрім того, така участь у голосуванні буде стосуватися виключно території «тимчасового проживання», а не тих територій, до яких більшість (ВПО) планують повернутися після закінчення АТО.

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань участі ЗМІ у виборах звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар