Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 лютого 2011

Плани Верховної Ради України – обмеження реклами та інше.

Facebook Twitter LiveJournal

  На восьмій сесії депутати вирішили розглянути такі питання у сфері медіа, преси та реклами:

  1. проекти законів, що стосуються реклами ліків
  2. проект №4708, який передбачає обов’язковість попередження в рекламі лікарських засобів  про те, що самолікування може бути шкідливим для здоров’я. Текст такого попередження повинен займати не менше 15%  площі реклами.
  3. проект №7007, що повністю забороняє рекламу ліків.

Обидва законопроекти вже пройшли перше читання.

  1. проект закону №6603, який  передбачає адміністративну відповідальність  інформаційних агентств за здійснення діяльності без  державної реєстрації як суб’єктів інформаційної діяльності. Законопроект фактично зобов’язує юридичних осіб власників он-лайн ресурсів реєструвати Інтернет видання, що не мають друкованих версій.
  2. проект закону №7011, що вносить зміни до порядку державної реєстрації друкованих засобів масової інформації. Зокрема, передбачаються внесення змін в порядок оформлення заяви про реєстрацію друкованого ЗМІ; скасування можливості зупинення строку розгляду заяви про реєстрацію друкованого ЗМІ у разі наявності порушень чи відсутності необхідних документів і, відповідно, його відновлення після усунення недоліків, що призведе до ускладнення та затягування процесу  реєстрації, інші процесуальні зміни.
  3. проект закону №5316, який зобов’язує видавців розповсюджувати спеціалізовані видання, які містять рекламу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, в непрозорій упаковці. Законопроект вже прийнято у першому читанні.
  4. проект закону №7355, що встановлює відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних. 3 лютого прийнятий у першому читанні.
  5. проект закону №6532, що фактично ліквідує Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Законопроект вже прийнято у першому читанні.
  6. проект закону №6523, який вносить зміни до законодавства України про авторське і суміжні права. Проектом пропонується зобов’язати осіб, за допомогою послуг яких порушуються авторські права, припиняти порушення. Це фактично означає, що провайдери, які забезпечують доступ особам до Інтернету та надають послуги з розміщення Інтернет сайту (в тому числі сайти електронних версій друкованих видань), матимуть право і будуть зобов’язані припинити надавати свої послуги. 1 лютого законопроект прийнято у першому читанні.

Хоча на розгляді наполягали окремі депутатські фракції,  до порядку денного VIII сесії не включено законопроекти, що стосуються роздержавлення преси (№6468, №7501), законопроект №8002, що реформує систему контролю за дотриманням рекламного законодавства, законопроект №7327, який встановлює відповідальність власників Інтернет ресурсу за поширення на об'єктах телекомунікацій інформації, що містить дитячу порнографію, несе загрозу інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадському порядку, здоров’ю населення, репутації або правам інших людей, авторським та суміжним правам.

 

УАВПП.

 




Коментарі

Додати коментар