Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 січня 2011

Верховна Рада може створити єдий орган з контролю за рекламою.

Facebook Twitter LiveJournal

17 січня у ВерховнійРадіУкраїни  був зареєстрований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу (№8002). Основою законопроектує посилення системи контролю за дотриманням законодавства про рекламу шляхом створенням центрального колегіального органу виконавчої влади з контролю за рекламою – Державної комісії з контролю за рекламою, якій належатиме більшість контрольних функцій.

Нагадуємо, що відповідно до чинної редакції Закону України “Про рекламу” контролем за дотриманням законодавства про рекламу займаються спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері  захисту  прав  споживачів Держспоживстандарат, Антимонопольний комітет України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство фінансів України, Державна комісія  з  цінних паперів та фондового ринку, спеціально  уповноважений  орган  виконавчої  влади  з питань містобудування   та   архітектури. Крім того, відповідно до Закону України “Про захист суспільної моралі” ряд повноважень щодо контролю за дотриманням чинного законодавства України у сфері захисту суспільної моралі (у тому числі і контролю за відповідністю реклами законодавству про захист суспільної моралі) належить Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Відповідно до проекту закону Антимонопольний комітет України здійснює державний контроль за рекламою щодо дотримання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, Державна комісія з контролю за рекламою  здійснює державний контроль за дотриманням цього Закону та іншого законодавства про рекламу за виключенням контролю за дотриманням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Таким чином ініціаторами законопроекту пропонується сконцентрувати всі контрольні функції щодо  реклами у двох органах – Антимонопольному комітеті і  Державній комісії з контролю за рекламою. Проектом чітко визначаються повноваження контрольних органів, зокрема,  до повноважень Державної комісії належать: проведення розслідувань та відкриття справ про порушення законодавства про рекламу, перевірка суб’єктів господарювання, об’єднань і т.д., призначення експертизи реклами на предмет визначення її відповідності вимогам законодавства, внесення до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування подання щодо анулювання ліцензій суб’єктів господарювання, у разі порушення ними законодавства про рекламу та інші. Повноваження  Антимонопольного комітету у сфері контролю за дотриманням рекламного законодавства визначаються Законами України «Про рекламу», «Про Антимонопольний комітет України», «Про захист економічної конкуренції», «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Принципово новим у проекті закону, є те що Державна комісія з контролю за рекламою та Антимонопольний комітет України зможуть видавати обов’язкові до виконання рішення про зупинення порушення законодавства про рекламу (що передбачає повне припинення розповсюдження (виготовлення) реклами, примусове розірвання договорів про розповсюдження (виготовлення) реклами та, у разі можливості,  вжиття заходів щодо ліквідації вже розповсюдженої реклами) та рішення про публічне спростування недобросовісної чи недостовірної реклами. Щоправда, проект дозволяє приймати такі рішення лише вищим посадовим особам Антимонопольному комітеті України та Державній комісії з контролю за рекламою, очевидно для запобігання зловживання та забезпечення більшої об’єктивності таких рішень. На даний момент вирішення питань про зупинення порушення рекламного законодавства та про публічне спростування реклами  належить виключно до компетенції суду.

Проект закону зберігає старі розміри стягнень за порушення законодавства про рекламу, але, оскільки, у зв’язку з тим що державна комісія з контролю за рекламою наділяється правом видавати обов’язкові  для виконання рішення, проектом додатково передбачено накладення штрафів за невиконання вимог органів Державної комісії.

 УАВПП.

 

 




Коментарі

Додати коментар