Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 січня 2021

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресоюinfo@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

1. Міжнародний фестиваль фільмів на тему міграції

Географія - весь світ

Фонд “Словенська філантропія” запрошує до участі в Міжнародному фестивалі Festival of Migrant Film, який пройде в столиці Словенії Любляні та інших містах Словенії в червні 2021 року.

Фестиваль приймає фільми і відео різних жанрів - як документальні, так і художні, присвячені темам міграції, біженців, інтеграції іммігрантів в місцеві спільноти і співіснування людей у мультикультурних спільнотах.

Приймаються фільми будь якою мовою, але фільми, створені не словенською чи англійською, повинні супроводжуватися субтитрами однією з цих мов.

Участь у фестивалі безкоштовна.

Деталі:  https://bit.ly/3fVe76b

Дедлайн: 15 січня 2021 року

 

2. Грант для жінок Меморіального фонду Кім Волл

Географія – весь світ

Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ (IWMF) приймає заявки на гранти Меморіального фонду Кім Волл, заснованого в пам’ять про відзначену нагородами шведську журналістку.

Щороку фонд вручає один грант розміром в 5 000 доларів США. Одержувачці гранту також буде надана консультаційна підтримка.

Журналістки, що мають досвід роботи не менш ніж три роки, можуть подати заявки на отримання грантів.

Гроші гранту призначаються на оплату пов'язаних з журналістським проектом витрат, включаючи поїздки (перельоти, наземний транспорт, оплату роботи водіїв), логістику, вартість віз і оплату роботи фіксерів або перекладачів.

 

Деталі: https://bit.ly/3s20HLy

 

Дедлайн: 16 січня 2021 р.

 

 

3. Інститут Рейтер шукає наукового співробітника, що спеціалізується в сфері цифрових новин

Географія – весь світ

Дослідники, які вивчають журналістику, можуть подати заявку на участь у цій програмі Оксфордського університету, Великобританія.

Інститут Рейтер з вивчення журналістики приймає заявки на участь в постдокторській програмі в галузі вивчення цифрових новин.

Обраний стипендіат буде брати участь в проекті з вивчення цифрових новин (Digital News Project), який проводить кількісний аналіз аудиторії новин в більш ніж 40 країнах. Особлива увага буде приділятися цифровим медіа, новинам і політиці.

Кандидати повинні мати докторський ступінь в пов'язаних з темою дослідження дисциплінах або відповідний досвід. Бажано, щоб кандидати розбиралися в тенденціях використання ЗМІ та споживання новин, а також мали досвід роботи в цифрових ЗМІ та журналістиці.

Дедлайн:  18 січня 2021 року

Деталі:  https://bit.ly/35ibZBr
 

4. Конкурс для фотожурналістів  Pictures of the Year International

Географія – весь світ

 

Фотоконкурс Pictures of the Year International (POYi) вручить нагороди за видатні роботи в галузі фотожурналістики, мультимедіа та візуального редагування, які залучають аудиторію і які спонукають людей до дії.

Нові категорії цього року включають новинну фотоісторію про COVID-19 і особистий досвід переживання COVID-19, а також "Вплив 2020 го: вибори", "Вплив 2020 го: протести і протестні рухи" і номінацію "Фотоісторія року, створена місцевою командою ".

Переможці отримають нагороди та грошові призи розміром до 1 000 доларів США.

Приймаються роботи, зроблені або вперше опубліковані в друкованому або онлайновому медіа в 2020 році. Плата за участь у конкурсі становить 50 доларів США.

Дедлайн:  18 січня 2021 року.

Деталі: https://www.poy.org/

 

 

5. Гранти на розслідувальні проєкти в жанрі екологічної журналістики

Географія – весь світ

Екологічні журналісти, які мають досвід проведення журналістських розслідувань, можуть подати заявки на гранти.

Організована GRID-Arendal програма з розслідування екологічних злочинів пропонує чотири гранти розміром в 25 000 норвезьких крон на підтримку розслідувальних журналістських проєктів.

Матеріали повинні бути присвячені екологічним злочинам в країнах, що розвиваються. Особливо вітаються проекти в галузі журналістики даних, візуалізації даних, а також розслідування на основі відкритих даних.

Готові проекти повинні бути опубліковані англійською мовою, публікація на інших мовах розглядається як плюс.

Дедлайн: 22 січня 2021 року

Деталі: https://www.grida.no/news/17

 

6. Університет Маркетт пропонує стипендію в галузі журналістики, що служить суспільному благу

Географія – весь світ

Журналісти, які мають, принаймні, п'ять років досвіду роботи, можуть подати заявки на цю стипендію в Мілуокі, штат Вісконсін, США.

Університет Маркетт в партнерстві з Milwaukee Journal Sentinel приймає заявки на стипендію О'Брайена в галузі журналістики, що служить суспільному благу.

Протягом дев'яти місяців стипендіати будуть проводити дослідження, висвітлювати події і працювати над матеріалами, які можуть змінити життя на краще. Через пандемії COVID-19 програма може проходити віддалено.

На додаток до оплати навчання учасники отримають стипендію розміром в 70 000 доларів США, медичну страховку та інші пільги, оплату проживання, переїзду і оплату поїздок, пов'язаних з проектом.

Міжнародні журналісти також можуть подавати заявки .

Дедлайн : 23 січня 2021 року

Деталі: https://www.marquette.edu/obrien-fellowship/

 

 

7.  Стипендії для молодих журналістів з висвітлення тем професійної етики
 

Географія – весь світ

 

Молоді журналісти - студенти аспірантури і недавні випускники - можуть подати заявки на участь в двотижневої літньої стипендіальній програмі в Німеччині і Польщі. Програма "Стипендії в Освенцімі для вивчення професійної етики " (Fellowships at Auschwitz for the Study of Professional Ethics (FASPE)) обере 14-16 студентів, які проведуть дослідження на тему того, яку роль зіграли журналісти в нацистській Німеччині, в історії голокосту і в сучасних проблемах, що викликають етичні питання. Програма пройде з 21 травня по 4 червня.

 

Програма буде присвячена складнощам, з якими стикалися німецькі та іноземні журналісти під час нацизму, впливу технологій на журналістику, публіцистику, ролі журналістів у забезпеченні підзвітності влади та в нормалізації некоректної поведінки, труднощам висвітлення подій в епоху "фейкових новин" і багато чому іншому.

 

Дедлайн: 27 січня 2021 року

Деталі: https://www.faspe-ethics.org/journalism/

 

 

8. Стипендії Колумбійського університету для бізнес-журналістів

Географія – весь світ

Журналісти всього світу, які пишуть про бізнес та економіку і мають принаймні чотири року досвіду роботи, можуть подати заявку на цю стипендію в Нью-Йорку.

Вища школа журналістики Колумбійського університету приймає заявки на участь у стипендіальній програмі Knight-Bagehot в області економічної і ділової журналістики. Мета стипендії - допомогти журналістам краще розбиратися в темах бізнесу, економіки та фінансів.

Стипендіати можуть вибрати один з двох академічних напрямків і отримати сертифікат в області економічної і бізнес-журналістики або ступінь магістра в галузі журналістики. Крім того, вони будуть брати участь в семінарах і ділових вечерях з членами правління корпорацій, економістами та науковцями, а також відвідувати брифінги та здійснювати поїздки в медіакомпанії і фінансові організації Нью-Йорка.

Програма проходить протягом навчального року - з серпня по травень - і приймає до десяти стипендіатів щороку. Стипендіати отримують можливість безкоштовного навчання плюс стипендію для покриття витрат на проживання. Програма також пропонує проживання на території університету.

Дедлайн:  31 січня 2021 року

Деталі: https://bit.ly/3oyEClL

 

9. Премія за найкращий розслідувальний матеріал про хабарництво

Географія – весь світ

 

Некомерційна організація TRACE International, діяльність якої присвячена боротьбі з хабарництвом і підкупом, організовує конкурс на краще журналістське розслідування. Мета конкурсу - сприяти прозорості в бізнес-співтоваристві. Журналісти друкованих, радіомовних і онлайн-медіа - автори матеріалів про хабарництво - можуть претендувати на цю премію. Приймаються роботи, опубліковані або випущені в ефір у 2020 році, що розповідають про випадки порушення закону, а також діяльності, яка призводить до значних конфліктів інтересів і протиправних дій. Роботи іншими мовами повинні супроводжуватися перекладом на англійську.

 

В ході конкурсу буде обраний один або два переможця, кожен з яких отримає грошовий приз розміром в 10 000 доларів і оплачену поїздку на організовану TRACE International конференцію, яка пройде влітку 2021 року.

 

Дедлайн:  31 січня 2021 року

 

Деталіhttps://bit.ly/2JyT4u2

 


10.  Премія в області розслідувальної журналістики

Географія - весь світ

Журналісти і фотографи можуть взяти участь в конкурсі з головним призом в 5 000 доларів США.

Фонд Сідні Хіллмана (Sidney Hillman Foundation) вручить премію Хіллмана, яка присуджується журналістським розслідуванням, які слугують загальному благу.

Брати участь можуть журналісти всього світу, проте їх роботи повинні бути доступні для аудиторії в США.

У цьому році роботи приймаються в наступних категоріях: книга; матеріал або серія матеріалів, розміщених в друкованих або онлайн-газетах; матеріал або серія матеріалів, розміщених в друкованих або онлайн-журналах; матеріал або серія матеріалів, що вийшли в ефір на радіо або телебаченні (матеріали довжиною не менше 20 хвилин); онлайн / мультимедіа-публікації; коментарі та аналітика.

Крім грошової премії, переможці отримають оплачену поїздку в Нью-Йорк для участі в церемонії нагородження..

Деталі: https://bit.ly/36t3PHE

Дедлайн:  31 січня 2021 року

 

11. Висвітлення спортивних ігор в Китаї

Географія - весь світ

 

Міжнародна асоціація спортивної преси (AIPS) приймає заявки на участь в програмі для молодих репортерів. Спортивні журналісти у віці 19-25 років можуть подати заявки на участь у цій програмі.

Програма пропонує студентам відділень журналістики і недавнім випускникам можливість отримати практичний досвід під час висвітлення Всесвітніх студентських ігор FISU в Ченду, які будуть проходити в Китаї з 18 до 29 серпня 2021 року.

Обрані кандидати отримають доступ до всіх майданчиків ігор та до головного прес-центру. Програма буде проходити англійською мовою.

Організатори оплатять учасникам проїзд, проживання та харчування.

Дедлайн:  31 січня 2021 року

 

Деталіhttps://bit.ly/3mr3JWw

 

12. Конкурс по журналістиці даних Sigma Awards

Географія - весь світ

Уже другий рік Sigma Awards відзначає кращі журналістські роботи світу в області даних. Цього року премія буде присвячена журналістиці даних по темі пандемії, а також по ряду інших тем, в тому числі політики, спорту або навколишньому середовищу. Різні номінації не передбачені: журі обиратиме кращу роботу з усіх представлених. Приз в розмірі 5,000 доларів США буде розділений між переможцями на підставі консенсусу серед членів журі. Переможці будуть запрошені до участі і модерації панельних обговорень, дискусій і майстер-класів, передбачених для більш широкого кола журналістів, які вже працюють або планують працювати з даними. Приймаються роботи, які були опубліковані протягом календарного року 2020. Матеріали можуть бути будь якою мові, але повинні супроводжуватися коротким перекладом на англійську.

Деталі: https://sigmaawards.org/

Дедлайн: 1 лютого 2021 року

 

13. Стипендіальна програма організації New America

Географія - весь світ

Журналісти, вчені, кінематографісти і аналітики, які спеціалізуються в області громадської політики, можуть подати заявки на участь в цій стипендіальній програмі.

Стипендіальна програма організації New America шукає ідеї, які могли б вплинути на світ і послужити початком нової розмови про самі злободенні проблеми нашого часу.

Стипендіати будуть розвивати свої ідеї, проводячи дослідження, висвітлюючи події, займаючись аналізом або сторітеллінгом. Приймаються ідеї оригінальних, амбітних і здійсненних проектів. Ідеї можуть включати роботу над книгою, створення серії статей або зйомки документального фільму.

Програма буде проходити з вересня 2021-го по серпень 2022 року. Стипендіати зазвичай продовжують працювати і жити в своєму місці, але беруть участь у двох зустрічах у Вашингтоні або Нью-Йорку.

Розмір стипендії - від 15 000 до 30 000 доларів США.

Дедлайн : 1 лютого 2021 року.

Деталі: https://bit.ly/3bd3uvd

 

14. Стипендії на семінар з екологічної журналістики

Географія - весь світ

Metcalf Institute приймає заявки на щорічний семінар для журналістів, який триватиме два тижні в травні 2021 року. Журналісти, зацікавлені у висвітленні екологічних тем, можуть подати заявки на участь у віртуальному семінарі.

Учасники дізнаються, як вчені проводять дослідження, ознайомляться з різними аспектами науки про зміну клімату та отримають навички, які допоможуть їм адаптувати мову наукових журналів в форми, зрозумілі широкій аудиторії.

Дедлайн : 14 лютого 2021 року

Деталі: https://metcalfinstitute.org/awj2021-applications/

 

15. Конкурс One World Media
 

Географія - весь світ

 

Нагороди One World Media присуджуються журналістам і кінематографістам, які розповіли маловідомі, що не знайшли достатнього висвітлення, історії, що відбулися в соціальному, політичному чи культурному житті країн Африки, Азії, Карибського басейну, Латинської Америки, Близького Сходу та пострадянського простору. На конкурс приймаються роботи, які були опубліковані, передані в ефір або в Великобританії, або на інтернаціональному рівні для міжнародної аудиторії з 13 лютого 2020 року по 16 лютого +2021 року. Конкурс проходить в 15 категоріях для робіт різних жанрів і тем, опублікованих або випущених в ефір на всіх платформах.

Деталі: https://www.oneworldmedia.org.uk/awards/


Дедлайн: 16 лютого 2021 року

 

16. Конкурс Спілки професійних журналістів

Географія –
весь світ

Журналістські матеріали, опубліковані чи передані в ефір міжнародними медіаорганізаціям або медіа США в 2020 році, можуть претендувати на цю премію.

Спілка професійних журналістів (Society of Professional Journalists (SPJ)) приймає заявки на конкурс Sigma Delta Chi Awards.

Категорії конкурсу: друковані медіа, радіо, телебачення, новинні розсилки, мистецтво і графіка, дослідження, спеціальна категорія, присвячена COVID-19, та ін. Більш детальну інформацію про категорії можна знайти тут. Матеріали іншими мовами повинні включати переклад або субтитри англійською мовою.

Вартість участі в конкурсі - 60 доларів США для членів SPJ і 100 доларів для тих, хто не є членом цієї організації.

Переможці будуть оголошені в квітні 2021 року.

Дедлайн : 16 лютого 2021 року

Поробнее: https://www.spj.org/a-sdx.asp

 

17. Фестиваль документального кіно ДОКер

Географія - весь світ

Проект ДОКер http://www.midff.com/ пройде 18-27 червня 2021 року. Документальні фільми повинні супроводжуватися субтитрами англійською мовою.

Переможці визначаються в декількох категоріях: повнометражний фільм, короткометражний фільм, режисура, операторська робота, монтаж, звук, а також приз глядацьких симпатій і приз в категорії «IT-фільми».

У категоріях для російських документальних фільмів плата за участь не стягується, в категоріях для міжнародних короткометражних і повнометражних документальних фільмів плата складе від 10 до 80 євро, залежно від того, коли фільм був представлений.

Деталі: https://filmfreeway.com/MIDFF

Дедлайн: пізній дедлайн – 28 лютого, розширений – 31 березня 2021 року.

 

18. Приймаються заявки на стипендію центру Джоан Шоренштейн в Гарварді

Географія – весь світ

Журналісти всього світу, які мають як мінімум п'ять років досвіду роботи і зацікавлені в дослідженнях і обміні досвідом в області громадської політики і політичних питань, можуть подати заявки на цю стипендію.

Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді приймає заявки на отримання стипендій Центру Джоан Шоренштейн в Кембриджі, штат Массачусетс.

Приймаються заявки від журналістів, вчених і політиків, які активно працюють у сфері медіа, політичної діяльності та суспільної політики. Необхідно вільне володіння англійською мовою.

Стипендіати будуть проживати за місцем навчання протягом одного семестру і отримають стипендію 30 000 доларів США, яка буде виплачуватися в чотири прийоми за семестр. Центр не оплачує витрати на проїзд та проживання.

Стипендіатам надається приміщення для роботи, комп'ютер і телефон. Претендентам необхідно відправити мотиваційний лист, заповнену форму заявки, план дослідницького проекту, резюме та рекомендації.

Дедлайн: 1 березня 2021 року

Деталі: https://bit.ly/38ihkKW

 

19. 10 повних стипендій для журналістів від Академії DW

Географія - країни Африки, Азії, Латинської Америки і Східної Європи

Академія DW приймає заявки на участь у Програмі міжнародних досліджень у сфері медіа (Media Studies Program), яка пройде в Бонні. Студенти, які успішно закінчили чотири семестри програми, отримають ступінь магістра.

Подати заявки на отримання цих стипендій можуть молоді журналісти, керівники ЗМІ та інші фахівці в сфері масових комунікацій.

Програма включає проведення досліджень, лекції та практичні заняття і об'єднує такі дисципліни: медіа та розвиток, журналістика, масові комунікації і Медіаменеджмент.

Претендентам пропонується до десяти повних стипендій. Кандидати повинні мати ступінь бакалавра і не менше року професійного досвіду роботи в областях, що мають відношення до ЗМІ. Потрібно добре знання німецької та англійської мов.

Деталі: https://bit.ly/35jXvkO

Дедлайн: 31 березня 2021 року.

 

20. Безкоштовні онлайн-курси від OPEN Media Hub

Географія - країни Європейського сусідства.

OPEN Media Hub https://openmediahub.com/ru/ в рамках проєкту підтримки медіапрофесіоналів в країнах Європейського сусідства пропонує онлайн-курси для журналістів. Журналісти, редактори, менеджери та інші медіаспеціалісти можуть пройти ці курси і отримати сертифікат.

Теми курсів різняться від медіаменеджменту, виробництва контенту, висвітлення тематики ЄС - до спеціалізованих репортерських курсів (наприклад, щодо висвітлення тем міграції та енергетики). Всі курси безкоштовні, відкриті постійно, а по успішному їх завершенню учасникам видаються сертифікати.

Деталі: https://openmediahub.com/ru/e-learning/

 

21. Oнлайн-курси для російськомовних журналістів

Географія - весь світ

 

Онлайн курси Академії медіабезпеки ім. Орхана Джемаль розроблені для професійних і громадянських журналістів, фрілансерів, блогерів і онлайн-активістів, які використовують російську як одну зі своїх робочих мов. Навчання безкоштовне - бажаючим потрібно тільки зареєструватися на сайті.

 

Програма структурована за тематичними модулями - можна пройти всі модулі або вибрати найбільш актуальні.

14 викладачів Академії з дев'яти країн пропонують відеокурси за наступними темами:

 

  • Аналіз ризиків і структуровані аналітичні інструменти
  • Основи фізичної безпеки в зонах ризику
  • Інформаційна і кібербезпека
  • Психологічна та емоційна безпека, робота з травмою
  • Юридичний захист від медіаризиків

 

Студенти Академії, які пройшли всі модулі і успішно здали всі тести, отримають сертифікат Фонду «Справедливість для журналістів».

 

Деталі: https://jfj.academy/#about

 

22.   Фінансування проектів, пов'язаних з впливом пандемії COVID-19 на локальні спільноти

Географія - весь світ

National Geographic  заснував фонд для журналістів - COVID-19 Emergency Fund for Journalists.

Сума фінансування варіюється від 1 000 до 8 000 доларів на проекти, що розповідають про боротьбу з пандемією і вплив світової кризи на життя людей.

Пропозиції повинні бути пов'язані з наданням інформації групам людей, які інакше її не отримують, особливо в ситуаціях, коли новини не досягають тих, хто їх потребує. Заохочуються заявки, розраховані на локальне і гіперлокальное поширення контенту.

Заявки будуть прийматися на регулярній основі. Всі матеріали повинні бути англійською мовою.

Деталі: https://bit.ly/33EWin5


© Baltic Centre for Media Excellence, 2020 

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

Завантажити файл

© Baltic Centre for Media Excellence, 2020 

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

 

 

https://www.iwmf.org/

https://www.politics.ox.ac.uk/

https://www.poy.org/

http://media-azi.md/ro

https://baj.by/

https://www.grida.no/

https://www.marquette.edu/

https://www.faspe-ethics.org/

https://journalism.columbia.edu/

https://www.traceinternational.org/

https://www.hillmanfoundation.org/

https://www.aipsmedia.com/

https://sigmaawards.org/

https://www.newamerica.org/

https://metcalfinstitute.org/

https://www.oneworldmedia.org.uk/

https://www.spj.org/

https://shorensteincenter.org/

https://www.dw.com/

https://journalismcourses.org/

https://openmediahub.com/

https://jfj.academy/

https://www.nationalgeographic.org/


Переклад матеріалів українською мовою здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальності за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.




Коментарі

Додати коментар