Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 листопада 2020

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресоюinfo@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

 

  1. Bебінар для фотографів від National Geographic

Географія - весь світ

National Geographic проведе онлайн-семінар "Крізь об'єктив: соластальгія" 10 листопада о 7 годині вечора за часом Нью-Йорка. Для участі у вебінарі необхідно зареєструватися

Фотограф Піт Мюллер поговорить про концепцію соластальгіі - понятті, що описує емоційний і екзистенціальний стрес, викликаний змінами у навколишньому середовищі.

Мюллер покаже свої фотографії, зроблені після руйнівної пожежі в Каліфорнії, а також уривки знятого National Geographic документального фільму "Відновлення раю" (Rebuilding paradise), присвяченого цій події.

Деталі: https://bit.ly/3mRHkBr

 

  1. Онлайн-конференція від Фонду Thomson Reuters на теми журналістики і прав людини

Географія - весь світ

Фонд Thomson Reuters http://www.trust.org/ організовує конференцію (Trust Conference), яка буде проходити 11 листопада з 9 ранку до 6:30 вечора за грінвічським часу.

Захід включає панельні дискусії, виступи, демонстрацію документальних фільмів і нетворкінг. Учасники обговорять вплив пандемії на економічну нерівність, загрози свободі преси і плани щодо захисту прав людини в світі після пандемії.

Безкоштовна реєстрація триває.

Деталі: http://www.trustconference.com/

 

  1. Конкурс інтерактивних історій від Медіашколи Борнмутського університету

Географія - весь світ

Медіашкола Борнмутского університету https://www.bournemouth.ac.uk/about/our-faculties/faculty-media-communication приймає заявки на конкурс New Media Writing Prize.

Студенти, блогери, художники і письменники можуть представити свої інноваційні матеріали на цей конкурс.

На конкурс приймаються роботи в жанрі інноваційного та інтерактивного сторітеллінгу (як художні, так і документальні), написані спеціально для читання / перегляду на персональному комп'ютері або на мобільних пристроях. Це можуть бути розповіді, романи, документальні твори або вірші, які використовують інтерактивний підхід і поєднують текст, зображення, відео або анімацію з можливістю взаємодії з аудиторією.

Головний переможець конкурсу отримає 1 000 фунтів стерлінгів.

Деталі: https://newmediawritingprize.co.uk/

Дедлайн: 27 листопада 2020 року; в студентській категорії - 18 грудня 2020 року.

 

 

  1. Міжнародна репортерська поїздка для журналістів

Географія - країни, що розвиваються

Фонд Heinz-Kühn-Foundation пропонує молодим журналістам стипендії на участь в репортерських поїздках тривалістю шість тижнів або три місяці. Програма дозволить учасникам познайомитися із звичаями, поглядами і способом життя людей в інших країнах. Журналісти з країн, що розвиваються і землі Німеччини Північний Рейн - Вестфалія можуть подати заявки на участь у цій програмі обмінів.

Приймаються заявки від журналістів не старше 35 років, які мають базові знання німецької мови. Стипендія оплачує витрати на проїзд, проживання та при необхідності до чотирьох місяців навчання на курсах німецької мови.

Деталі: https://bit.ly/328RBRB

Дедлайн: 30 листопада 2020 року.

 

 

  1. Стипендії для журналістів в Гарварді

Географія - весь світ

Фонд Німана для журналістів http://nieman.harvard.edu/ і Центр Беркмана з розвитку інтернету і суспільства http://cyber.law.harvard.edu/ приймають стажистів, які протягом року будуть проводити дослідження в області інновацій в журналістиці.

Журналісти інформаційних організацій, чия робота пов'язана з бізнесом, технологіями або лідерством, можуть подати заявки на отримання цієї стипендії в Гарвардському університеті в Кембріджі, штат Массачусетс.

Кандидати повинні представити проєкт, який має відношення до переходу медіа у цифровий формат. Прикладами таких проєктів можуть служити пропозиції про нові джерела доходів для журналістики; створення нових інструментів для журналістів або дослідження нових моделей споживання новин.

У програму, крім стипендії, входить оплата проживання, догляду за дитиною та медичної страховки.

Деталі: https://bit.ly/33xSkgt

Дедлайн: 1 грудня 2020 року для міжнародних журналістів.

 

 

  1. Журналістський конкурс

Географія: країни Ради Європи

European Press Prize націлена на стимулювання якісної журналістики на континенті. Нагороди в розмірі 10 000 євро будуть вручатися за значні досягнення в чотирьох номінаціях: журналістські розслідування, видатний репортаж, думка і інновація. Також передбачений спеціальний приз журі. У конкурсі можуть взяти участь журналісти працюють в Європі і журналісти, які пишуть для Європейських медіа або блогів. Список країн -  https://www.coe.int/en/web/portal/47-members-states

Матеріали повинні бути на мові оригіналу (з синопсисом до 250 слів) і опубліковані в друкованому або онлайн медіа з 1 грудня, 2019 року по 31 грудня 2020 року.

Деталі: https://www.europeanpressprize.com/

Дедлайн: 11 грудня, 2020 року.

 

  1. Пропонуються стипендії на інновації в галузі журналістики

Географія - весь світ

Стипендіальна програма, що спонсорується Інститутом журналістики Рейнольдса (RJI), приймає заявки від авторів інноваційних ідей з теорії і практики журналістики.

Інститут пропонує резидентські і нерезидентські стипендії, а також стипендії для організацій. Учасники резидентської програми будуть протягом восьми місяців жити на території студентського містечка Школи журналістики в Міссурі, США, отримають можливість користуватися навчальними та технічними ресурсами інституту і спілкуватися з викладачами і студентами. Стипендіати щомісяця отримуватимуть стипендію 10 000 доларів США, їм також буде видано одноразову допомогу розміром в 10 000 доларів США на адаптацію.

Нерезидентські стипендії призначені для співробітників новинних, технологічних або близьких до цих областей компаній, які зможуть розвивати свої ідеї, продовжуючи працювати. Такі стипендіати отримають 20 000 доларів США протягом восьми місяців програми.

Стипендії розміром в 20 000 доларів виплачуються компаніям або організаціям і можуть бути використані на зарплату тимчасового співробітнику або фрілансеру, що працює над проектом, або на інші пов'язані з проектом потреби.

Деталі:  https://www.rjionline.org/fellowships

Дедлайн: 18 грудня, 2020 року.

 

  1. Фестиваль ігрового і документального кіно

Географія: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна та інші країни

Німецький кіноінститут оголошує про фестиваль goEast, який пройде з 20 по 26 квітня 2021 року в Вісбадені, Німеччина. Творці повнометражних ігрових і документальних фільмів можуть взяти участь в роботі цього фестивалю. На конкурс приймаються художні та документальні фільми (тривалістю не менше 60 хвилин), створені в 2020-2021 року. Приймаються фільми мовою оригіналу, з субтитрами англійською мовою. За результатами конкурсу присуджуються наступні призи розміром від 4 000 до 10 000 євро: кращий фільм, кращий режисер, культурне розмаїття.

Деталі: https://bit.ly/3kY2Q73

Дедлайн: 31 грудня, 2020 року.

 

  1. Програма Стенфордського університету з питань демократії та розвитку

Географія - весь світ

Журналісти, що спеціалізуються на висвітленні економічного і політичного розвитку своїх країн, можуть подати заявку на участь у літній стипендіальній програмі Стенфордського університету.

Літня тритижнева програма, присвячена демократії та розвитку (The Draper Hills Summer Fellowship on Democracy and Development), збере 25-30 професіоналів різних областей діяльності, що мають відношення до демократії, розвитку та верховенства закону. Перевага віддається кандидатам з країн, що розвиваються.

Програма надає унікальний форум для нових лідерів: місце, де вони можуть спілкуватися і обмінюватися досвідом, а також навчальні семінари, наукові читання і аудиторні заняття.

Програма 2021 року пройде в Стенфордському університеті в Каліфорнії з 18 липня по 6 серпня.

Стенфордський університет оплатить транспортні витрати, проживання та вартість візи.

Деталі: https://stanford.io/32do7SH

Дедлайн: 11 січня 2021 року.

 

  1. Центр Стенлі приймає пітчі на тему пандемії коронавірусу

Географія - весь світ

Центр миру і безпеки Стенлі https://stanleycenter.org/ приймає пітчі мультимедійних матеріалів, присвячених пандемії коронавірусу. Подати заявки на участь в цьому проекті можуть журналісти-фрілансери і фотографи.

Проект зацікавлений в розслідувальних матеріалах і репортажах об'ємом від 800 до 1 500 слів (ці обмеження не стосуються фотоесе). У представлених пітчах аналіз повинен проводитися з використанням інформації Системи ООН з аналізу ймовірності скоєння злочинних злодіянь https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/about-us/Doc.3_Framework%20of%20Analysis%20for%20Atrocity%20Crimes_EN.pdf і сформульованих Алексом Белламі п’яти факторів підвищення стійкості https://stanleycenter.org/publications/reducing-risk-strengthening-resilience-toward-the-structural-prevention-of-atrocity-crimes/.

Особливо вітаються пітчі від авторів з недостатньо представлених груп населення та регіонів. Центр виплатить гонорари авторам прийнятих пітчів.

Деталі: https://bit.ly/3kYlFqL

Дедлайн: заявки приймаються до отримання певної кількості пітчів.

 

  1. Безкоштовні онлайн-курси від OPEN Media Hub

Географія - країни Європейського сусідства.

OPEN Media Hub https://openmediahub.com/ru/ в рамках проєкту підтримки медіапрофесіоналів в країнах Європейського сусідства пропонує онлайн-курси для журналістів. Журналісти, редактори, менеджери та інші медіаспеціалісти можуть пройти ці курси і отримати сертифікат.

Теми курсів різняться від медіаменеджменту, виробництва контенту, висвітлення тематики ЄС - до спеціалізованих репортерських курсів (наприклад, щодо висвітлення тем міграції та енергетики). Всі курси безкоштовні, відкриті постійно, а по успішному їх завершенню учасникам видаються сертифікати.

Деталі: https://openmediahub.com/ru/e-learning/

 

  1. Центр Найтов проводить відкритий курс по стратегіях боротьби з онлайн-переслідуваннями

Географія - весь світ

Центр журналістики в Америці ім. Найтов і його програма Масових відкритих онлайн-курсів (MOOC) пропонує безкоштовний курс "Онлайн-переслідування: стратегії по захисту журналістів", який буде проходити з 16 листопада по 13 грудня. Курс організований за підтримки Міжнародного фонду жінок, які працюють в ЗМІ.

Заняття розділені на чотири модулі, присвячених наступним темам: загальні відомості про онлайн-переслідування, поняття особистої інформації та приватної сфери життя, тролі і їх стратегії, а також заходи цифровий безпеки, що дозволяють боротися з онлайн-переслідуваннями. Курс ведуть Арзу Гейбулла, Катрін Гічеру, Ела Степлі і Майра Абдалла.

Всі, у кого є доступ до інтернету, можуть пройти цей курс, щотижневі заняття можна проходити у зручний час. За отримання сертифікату потрібно заплатити 30 доларів США.

Деталі: https://bit.ly/3oPIgIe

Реєстрація продовжується.

 

  1. Безкоштовний курс англійської мови для журналістів

Географія - весь світ

Університет Пенсільванії http://www.upenn.edu/ пропонує Масовий відкритий онлайн-курс  «Англійська для журналістів», який доступний на платформі Coursera починаючи з 24 серпня. Всі бажаючі можуть зареєструватися безкоштовно.

Курс складається з п'яти частин і розроблений Державним департаментом США для журналістів, які не володіють англійською на рівні рідної, і зацікавлені у розвитку професійних навичок. Програма присвячена друкованим і цифровим медіа і включає читання і відеолекції. Вона допоможе учасникам розширити словниковий запас, поліпшити навички читання, проведення досліджень і розробки місцевих і глобальних новинних історій.

Курс розрахований на самостійне вивчення. Приблизний час на його проходження - 42 години. Ви можете зареєструватися просто зараз.

Деталі: https://www.coursera.org/learn/journalism

 

  1. Oнлайн-курси для російськомовних журналістів  

Географія - весь світ

 

Онлайн курси Академії медіабезпеки ім. Орхана Джемаль розроблені для професійних і громадянських журналістів, фрілансерів, блогерів і онлайн-активістів, які використовують російську як одну зі своїх робочих мов. Навчання безкоштовне - бажаючим потрібно тільки зареєструватися на сайті.

 

Програма структурована за тематичними модулями - можна пройти всі модулі або вибрати найбільш актуальні.

14 викладачів Академії з дев'яти країн пропонують відеокурси за наступними темами:

 

  • Аналіз ризиків і структуровані аналітичні інструменти
  • Основи фізичної безпеки в зонах ризику
  • Інформаційна і кібербезпека
  • Психологічна та емоційна безпека, робота з травмою
  • Юридичний захист від медіаризиків

 

Студенти Академії, які пройшли всі модулі і успішно здали всі тести, отримають сертифікат Фонду «Справедливість для журналістів».

Деталі: https://jfj.academy/#about

 

Завантажити файл

© Baltic Centre for Media Excellence, 2020 

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

aipsawards.com

photojournalism.org

nationalgeographic.org

trustconference.com

newmediawritingprize.co.uk

heinz-kuehn-stiftung.de

nieman.harvard.edu

europeanpressprize.com

rjionline.org

filmfestival-goeast.de

cddrl.fsi.stanford.edu

stanleycenter.org

openmediahub.com

journalismcourses.org

coursera.org

iwmf.submittable.com

jfj.academy

Переклад матеріалів українською мовою здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальності за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.




Коментарі

Додати коментар