Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 травня 2018

Як зробити місцеве медіа важливим для громади: досвід

Facebook Twitter LiveJournal

7 тисяч переглядів та 300 поширень – усього за 7 годин невдалого для ФБ робочого часу доби. У підсумку ж охоплення аудиторії склало 42,5 тис. осіб, пост був 462 рази поширений читачами, загальна кількість натискань на допис сягнула 5855. І – увага! – це результати районної газети «Край» з Городенки на Івано-Франківщині. Не обласного медіа, а саме районки, яка ще півтора року тому була комунальним виданням. У чому ж секрет успіху? І як його повторити вашому виданню?

 

Ми розбираємо цей «кейс» з Ігорем Терлецьким, головним редактором та керівником газети «Край», яка раніше була комунальною, а у 2017 році пройшла реформування – тобто роздержавилася – стала ПП «Медіацентр «Край» і стрімко набирає обертів як успішна місцева приватна медіакомпанія. У місті Городенка проживає 9500 мешканців, а у районі - близько 45000 (хоча, без тих, хто за кордоном на заробітках, можливо, у районі сьогодні менше, ніж 45 тис. мешканців). Пропонуємо вашій увазі те, що нам вдалося систематизувати.

Цей успіх будувався більше року – розповідає Ігор Терлецький. – На початку 2017 року я довідався про Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, в якій заплановано будівництво 6 ГЕС на Дністрі. Терміново вивчив питання, і побачив, зокрема, що 2 з тих 6 ГЕС матимуть безпосередній вплив на життя мешканців нашого району – адже є абсолютно чітка загроза затоплень двох сіл. Знайти цю інформацію виявилося непросто – довелося докласти зусиль, але в альтернативних джерелах, а не у проектній документації (!), така інформація знайшлася.

У січні-лютому 2017 року газета "Край" вийшла із двома передовицями (а також, звісно, ми зробили відповідні пости на ФБ), але тему помітили хіба що колеги. Так, тернопільське онлайн видання передрукувало нашу першу сторінку, але поставило свій екстра-заголовок - https://www.tenews.org.ua/post/view/1524039228-zhurnalisti--sfotoshopili--apokalipsis-na-dnistri-cherez-budivnictvo-ges

 

А от читачі крик газети "Край" тоді не почули - люди були зовсім не в темі, а ЗМІ про це майже не писали. Важко сказати чому – чи не вірили в реальність проекту, чи не звертали уваги, чи тему свідомо не пускали "в люди". Проте зазначу інше: в обласній раді ця тема, хоч була і не нова, але йшла переважно "попри вуха" ЗМІ. Тому я вирішив особисто їхати в село Городницю – саме там ризики є найбільшими. Так, одна з гребель мала б розташовуватись приблизно за два кілометри нижче за течією в с. Печорна. Враховуючи площу затоплення 260-400 га землі вище дамби й розміщення Городниці в низині поміж двох горбистих берегів та на повороті ріки – незатопленою мала залишитися лише невелика частина цвинтаря, розміщеного на схилі пагорба. Необхідну інформацію я довго шукав в Інтернеті, аж поки не наштовхнувся на тоді ще маловідому групу "Врятуй Дністер від ГЕС" у Фейсбуці. Там були опубліковані детальні карти річки в районі кожної з шести запланованих ГЕС та описи ймовірних наслідків.

Отже, ми підготували поїздку: подзвонили до сільського голови, до активних селян та домовилися про організацію зустрічі з мешканцями – щоб розказати їм про те, що планується, і якими будуть наслідки будівництва ГЕС. Сільський голова Городниці Дмитро Коломийчук організував схід села просто посеред зимової вулиці (це було 31 січня 2017 року), і саме тут людям уперше пояснили загрози. Виступав і я, розповідав про те, що дізнався з проекту будівництва ГЕС, і закликав стежити за "Краєм" і його ФБ-сторінкою. Люди були шоковані, адже перебували в повному невіданні. Також ми залучили до висвітлення й обласну ТРК "Карпати" із Франківська – адже там працює молода журналістка Вікторія Ковцун із нашого придністрянського села Семенівки. Отже, їй ця проблема не байдужа. Опісля вона також зробила відмінний телесюжет.

 

На фото – той пост, з якого все почалося…

А вже 10 лютого 2017 року відбулася сесія сільської ради Городниці, куди приїхав і "Край", і тернопільські активісти, і депутати. Городенківських депутатів і влади, окрім мене, депутата міської ради, не було. Сесія прийняла негативне рішення – іншими словами, підтвердила рішення громади виступити проти проекту будівництва ГЕС на Дністрі. Одразу ж на ФБ сторінці "Краю" з’явився відповідний пост. Це була перша публікація, охоплення якої перевалило за 4 тис. осіб. Сільському ж голові Городниці я порадив у рішенні зафіксувати і заклик до районної та всіх сільських рад, щоб вони прийняли аналогічні рішення. Коле це рішення було ухвалене – ми його, звісно, одразу опублікували.

Потім – протягом доволі тривалого періоду – ми тримали тему у фокусі уваги. Були і передовиці у газеті «Край», і перепости публікацій активістів, історичні фільми, архівні відео, і світлини молодих людей на обмілілому Дністрі із плакатами проти ГЕС … Відбулися сесії рад, до яких із закликом звернулася сесія сільради Городниці. Все це ми поширювали. Як ви бачите з діаграми – майже 3 квартали ця тематика охоплювала від 2 до 4 тисяч осіб. Ми тримали руку на пульсі, а людей інформованими, повертаючись до питання про будівництво ГЕС на Дністрі за найменшого приводу. Хочу окремо підкреслити, що після рішення районної ради заступник її голови Галина Дідич звернулася до «Укргідроенерго» із проханням про зустріч. Але впродовж тривалого часу відповіді не надходило. Та ми продовжували тримати тему в полі зору. І після такого привернення уваги, після численних публікацій «Краю» через багато місяців врешті-решт «Укргідроенерго» підтвердило, що зустріч відбудеться. «Край» опублікував і саму відповідь (охоплення склало 6886 осіб!), і декілька разів нагадував громаді, щоб не забули прийти на зібрання. Фактично, наші публікації у 2018 році – починаючи з 14.01.2018 – не мали охоплення, меншого за 6 тис. А стрім із зустрічі громади району в Городенці з представниками «Укргідроенерго» щодо будівництва ГЕС на Дністрі побив усі рекорди та увійшов у топ-5 наших стрімів із найбільшим охопленням аудиторії у 2018 році.

До речі, ця історія – саме про контент, важливий для людей. Адже якихось особливих технічних засобів ми не використовували. Для запису усіх наших відео ми використовуємо звичайний смартфон, але з доброю відеокамерою. Ним робляться і відео, і стріми. Ми навіть пішли далі і провели в редакції першу дискусію, яку транслювали у ФБ. Після чого коментатори привітали "Край" із початком телебачення в Городенці. Щоб організувати цю «трансляцію», я закріпив смартфон на маленькій тринозі (придбаній за 100 гривень), а триногу встановив на гірці з тумбочок. Навпроти за столом розмістилися шість учасників дискусії. Ми придбали мінеральну воду, поставили гарні склянки – все зробили як належить. А сама дискусія була на тему бродячих собак. Але то вже наступна історія…

 

Звісно, історія з будівництвом ГЕС на Дністрі ще далека від завершення, і ми продовжуватимемо гуртувати громаду навколо цього важливого питання. Але на відміну від окремих «випадкових» тем, які можуть вибухово зібрати велику аудиторію, ця тема показує і силу місцевого медіа, і його важливість для життя та розвитку громади. Адже за рік ми згуртували людей навколо питання розвитку території, пояснивши їм те, про що вони і не знали, і не здогадувались. І без нас точно не дізналися б. Ми пишаємося своєю роботою, своїми результатами і тим, що маємо чітке підтвердження того, що робимо все правильно. За цей рік, відколи ми стали приватним бізнесом, у нас за підняття передплатної ціни в півтора рази і тираж газети не впав, і дохід збільшився. Про це я теж планую розповісти окремо.

 

 

Досвід газети «Край»: як залучити аудиторію, покроково

Тема посту на сторінці газети «Край» у ФБ

Охоп-лення

Дата публікації

Перше привернення уваги до проекту будівництва ГЕС на Дністрі. Перепост публікації зі сторінки «Заліщики онлайн» із коментарем від редакції «Краю»

461

10.01.2017

Анонс публікації у газеті «Дністер у небезпеці!». Авторський пост

3975

26.01.2017

Авторський репортаж (текст та фото) зі сходу села у Городниці для обговорення наслідків для людей (затоплення території) після будівництва ГЕС на Дністрі

2800

31.01.2017

Коментар редакції та анонсування репортажу на ТРК «Карпати». Перепост публікації Ігоря Терлецького

620

02.02.2017

Анонс номеру газети «Край» із передовицею «Із Городниці залишиться… цвинтар?». Авторський пост

3085

06.02.2017

Відео: авторський репортаж із сесії Городницької сільської ради, присвяченої проекту будівництва ГЕС на Дністрі

4203

10.02.2017

Відео: авторський репортаж зі шкільного свята «Вода – це життя!», де, зокрема, говорили і про підтримку для Дністра

1059

12.02.2017

Анонс публікації у газеті «Край» із аналізом ситуації щодо боротьби проти будівництва ГЕС на Дністрі. Авторський пост

878

16.02.2017

Відео: авторське відео про схід громади села Лука та акцію протесту проти будівництва ГЕС на Дністрі

959

17.02.2017

Відео: виступ активістів на сході у селі Луці проти будівництва ГЕС на Дністрі. Перепост публікації Людмили Стражник

378

21.02.2017

Оприлюднення листа голови Городенківської районної ради до голови «Укргідроенерго», на який за 1,5 місяці відповіді не надано. Авторський пост

2210

08.03.2017

Анонс номеру газети «Край» із передовицею «Втопити ГЕС у Дністрі». Авторський пост

2734

11.04.2017

Обговорення публікації у обласній газеті «Галичина» де висловлена «альтернативна думка» - «Дністрогесу – бути?». Авторський пост

2049

24.04.2017

Обговорення публікації у Заліщицькій газеті «Колос» та інформаційного запиту до чиновників РДА та райради щодо достовірності викладених фактів про начебто нараду де говорили про згоду громади на будівництво ГЕС на Дністрі. Авторський пост

2656

01.05.2017

Відео: перепост відео «Вільний Дністер» Віталія Цицури

1044

04.05.2017

Перепост блогу Дарії Кучмей на «Тернопіль сьогодні»

1591

19.06.2017

Перепост величезного панорамного пейзажу із «Типових Кунисівців»

1251

16.07.2017

Перепост публікації Арсена Ляхоцького у спільноті «Врятуй Дністер від ГЕС» із посиланням на унікальний фільм про заліщицьку округу та Дністер у 1937 році

1154

18.07.2017

Відео: авторський репортаж з фестивалю «Каньон. Дністровський»

3827

05.08.2017

Анонс новоствореної ФБ сторінки «Дністровський регіональний ландшафтний парк». Авторський пост

2237

30.11.2017

Огляд знаковий подій у Городенківському районі – публікації у газеті «Край». Авторський пост

2082

11.01.2018

Відео: перепост відео Любомира Будзика зі співом покутських хлопців на березі Дністра. Якраз на старий-новий рік

8231

14.01.2018

Відео: Перепост сюжету телеканалу ZIK, проект «Вижити в Україні», в якому Яна Клочкова вивчає екологічну ситуацію на Дністрі

10454

01.02.2018

Запрошення приєднатися до флеш-мобу saveDnister_fromHPP, розпочатого VolodymyrGergeliuk

6353

19.02.2018

Відео: архівне відео газети «Край» за 2008 рік із кадрами повені. До Всесвітнього дня боротьби проти гребель, на захист річок

12425

14.03.2018

Анонс зустрічі із керівництвом «Укргідроенерго» та фото відповідей цієї компанії на звернення

6886

30.03.2018

Нагадування про зустріч із «Укргідроенерго» та передовиця газети «Край» річної давнини із темою «Дністер у небезпеці»

7103

13.04.2018

Відео: авторський репортаж зі зборів мешканців села Городниця

7685

15.04.2018

Відео: авторський репортаж із зустрічі громади району в Городенці з представниками «Укргідроенерго» щодо будівництва ГЕС на Дністрі

44304

18.04.2018

 

 

Висновки

1. Місцеві медіа – сильні як ніколи. На якісну місцеву інформацію є великий попит, точніше навіть сказати дефіцит. Досвід районної газети «Край» з Городенки на Івано-Франківщині доводить: буде якісний контент – буде і аудиторія.

2. Реклама у місцевих медіа – дуже ефективна. Звісно, мова про якісні медіа, насамперед, і про не менш якісну рекламу. Але на першому місці все ж теза про те, що і для місцевого бізнесу, і для місцевої влади сьогодні пріоритет – саме розвиток співпраці з місцевими медіа, а не пошук інших рішень, які здаються дешевшими та легшими в реалізації. Далеко не факт, що такі «кустарні» рішення дадуть очікуваний ефект, а не будуть марнуванням часу та грошей.

3. Роздержавлення – це і стимул, і можливість. На Івано-Франківщині з 22 комунальних газет реформувалися лише 3. Це – свідоцтво великої інертності обох сторін, і депутатів, і медійників. Але це також і великий мінус для громади. Описаний вище приклад «Краю», маю надію, змусить задуматися хоча б ще 3-5 редакторів: а чи не варто швидше робити новації та разом із громадою включатися у підвищення ефективності реформ для мешканців, у розвиток території? Адже це ніхто не зробить, окрім тих, хто живе і працює на вашій землі.

 

І насамкінець - велика подяка Ігорю Терлецькому та його колективу за якісну журналістську роботу та за ретельно підібрану інформацію для цього унікального матеріалу. Ще важлива подяка - Дмитру Тужанському, який допомагає редакції газети "Край" бачити нові можливості і швидше розвиватися, підказує й показує як працюють нові технології, не забуваючи про такі "банальні" речі як важливість все робити вчасно, багато працювати та постійно дивитися уперед. Також хочемо подякувати проекту ОБСЄ «Підтримка сталого реформування державних та комунальних ЗМІ», усім його консультантам та особисто Марині Безкоровайній, координаторці проектів ОБСЄ в Україні, за величезний внесок та особисті зусилля, без яких газеті «Край» було б важче долати цей нетривіальний шлях від комунальної районки до приватного медіацентру.

Ми пишаємося, що «Медіацентр «Край» є членом УАМБ, та зичимо усьому колективу молодого приватного підприємства стрімкого розвитку як не тільки вільної та незалежної медіакомпанії, але й успішного місцевого медіабізнесу!

 

 

 

Досвід газети «Край»: 5 найбільш популярних постів на ФБ сторінці у 2018 році

Тема

Охоплення

Дата публікації

Великдень. Чортовець. Сербен. Відео IhorTerletskyy

251834

09.04.2018

«Покутська коляда» в центрі Городенки. Пряма трансляція IhorTerletskyy. Стародавні та неповторні колядки з різних сіл

123099

09.01.2018

Ясенів Пільний бузькам допоміг! Ми вже повідомляли про передчасне повернення красенів із теплих країв

66011

19.03.2018

Стрім IhorTerletskyy із віче біля пам’ятника Степанові Бандері в Городенці до дня його народження

54177

01.01.2018

Зустріч громади району в Городенці з представниками «Укргідроенерго» щодо будівництва ГЕС на Дністрі. Прямий репортаж IhorTerletskyy. Частина перша

44304

18.04.2018

 

 




Коментарі

Додати коментар