Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


16 червня 2016

Ринок радіо та преси: підсумки першого кварталу 2016 року

Facebook Twitter LiveJournal

Дані «Комунікаційного альянсу»

За результатами першого кварталу 2016 року за обсягами рекламних бюджетів на радіо традиційно лідирують радіостанції «Хіт FM», «Русское радио» та «Люкс FM», у пресі – глянцеві журнали Elle, Cosmopolitan, Vogue UA, «XXL. Мужской размер» і газета «Вести», а тижневик «Теленеделя» вперше за тривалий час не потрапив до топ-10 видань з найбільшими рекламними надходженнями.

Такі дані отримала компанія «Комунікаційний альянс» за результатами власного моніторингу 19 радіостанцій і приблизно 130 видань, що базується на прайсових цінах, тобто не враховує знижок чи націнок, а також не враховує (у представлених даних) рекламу категорій «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг» (детальніше про моніторинг див. наприкінці).

За оцінкою експертів «Комунікаційного альянсу», обсяг реклами в пресі зріс на 11% у грошовому вимірі, але впав на 7% у шпальтовому обсязі, порівняно з першим кварталом 2015-го.

Радіо

Серед радіостанцій першість за обсягом оціночних рекламних доходів у першому кварталі утримує «Хіт FM» (радіогрупа «Тавр медіа») із 47,24 млн грн. «Русское радио» («Тавр медіа») із 30,82 млн грн посідає другу позицію. Третє місце – у «Люкс FM» (група «Люкс») із 25,13 млн грн, на четвертому та п'ятому розташувалися «Авторадіо» (радіогрупа УМХ) із 16,25 млн грн та Kiss FM («Тавр медіа») з 15,47 млн грн.


Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг»

Трійка найбільших рекламодавців радіо в першому кварталі виявилася такою: на першому місці – дистрибутор ліків і косметики Natur Produkt Vega (оціночний бюджет – 17,12 млн грн), на другому – виробник продуктів харчування ПП «Віктор і К» (7,22 млн грн), на третьому – ювелірна компанія «Золотий вік» (6,45 млн грн).

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг», «розваги», «ресторани і дозвілля»

За обсягами спонсорства першу п'ятірку склали наступні радіостанції: «Авторадіо» (УМХ), «Наше радіо» (УМХ), «Русское радио» («Тавр медіа»), «Пятница» (УМХ) та «Ретро ФМ» (УМХ).

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Найбільшими спонсорами радіо за перший квартал 2016 року, як і зазвичай, стали алкогольні компанії –ТОВ «Українська дистрибуційна компанія» і група компаній «Баядера», але крім них – також виробник продуктів харчування ПП «Віктор і К».

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Преса

Експерти «Комунікаційного альянсу» вперше за тривалий час зафіксували зростання ринку преси, спираючись на офіційні рекламні прайси. За їхньою оцінкою, обсяг реклами у вітчизняних друкованих ЗМІ за перший квартал 2016-го в грошовому вимірі зріс на 11%, хоча і впав на 7% у шпальтовому обсязі.

Лідером серед видань з найбільшими оціночними рекламними доходами став жіночий глянцевий журнал Elle видавничого дому Hearst Shkulev Ukraine (14,11 млн грн). На другому місці опинився ще один жіночий глянець цього видавництва – Cosmopolitan (10,78 млн грн). На третю сходинку піднявся жіночий глянець видавництва «Сьогодні мультимедіа» – Vogue UA (10,64 млн грн), на четверту – чоловічий глянець «XXL. Мужской размер» видавничого дому «Вавилон» (9,34 млн грн). Газета «Вести» з холдингу «Вести Украина» опинилася на п’ятій сходинці з 8,96 млн грн.

При цьому один з традиційних лідерів – тижневик «Теленеделя» (видавничий дім УМХ) – не потрапив до топ-10 видань з найбільшими оціночними рекламними надходженнями й опустився на 11-те місце.

До топ-30 видань за рекламним доходом увійшли також «Караван историй», L’Officiel, Harper’s Bazaar, «Viva!», «Женский журнал для тех, кто хочет жить счастливо», «Лиза», «Натали», «Единственная», «Фокус», «Новое время страны», «Отдохни», Marie Claire, L’Officiel Hommes, «Сегодня», «Бизнес», «Вокруг света», Forbes, «Твой малыш», «Деловая столица», Pink, «Добрые советы. Люблю готовить!», «Добрые советы», «Полина» та «Факты и комментарии».

* Видання – основні випуски плюс регіональні й тематичні додатки, що виходять під тим самим брендом. Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг», а також реклами видавничих домів і їхніх власних видань

* Видання – основні випуски плюс регіональні й тематичні додатки, що виходять під тим самим брендом. Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг», а також реклами видавничих домів і їхніх власних видань

Найбільші доходи від реклами за перший квартал 2016-го, за даними «Комунікаційного альянсу», отримали видавничі доми Hearst Shkulev Ukraine (оціночний рекламний бюджет – 32,44 млн грн), «Burda Україна» (30,56 млн грн), «Едіпресс Україна» (21,96 млн грн).

Інші ВД – сумарно видавництва, що не є інвесторами в системі моніторингу. Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг», а також реклами видавничих домів і їхніх власних видань

Інші ВД – сумарно видавництва, що не є інвесторами в системі моніторингу. Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг», а також реклами видавничих домів і їхніх власних видань

До трійки найбільших рекламодавців преси увійшли косметичний бренд L'Oreal (оціночний бюджет – 10,52 млн грн), дистрибутор елітної парфумерії та косметики «Селдіко» (5,20 млн грн) і фармацевтична компанія «Олфа» (4,42 млн грн).

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах, без урахування знижок і націнок. Без урахування реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг», а також реклами видавничих домів і їхніх власних видань

Моніторинг радіо здійснюється на базі 19 станцій. Методологія – система R-events розробки AGB Nielsen Media Research. Моніторинг преси здійснюється на базі близько 130 видань. Методологія – власна. Сканування видань та їх моніторинг в електронному вигляді. Розпізнання реклами здійснює людина.




Коментарі

Додати коментар