Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 квітня 2010

GfK Ukraine: Громадяни України занепокоєні зростанням цін, а не мовним питанням

Facebook Twitter LiveJournal

Проблема насильницької українізації та витіснення російської мови непокоїть менше 5% респондентів у віці старше 16 років, напружені міжнаціональні стосунки – лише 3%. Одночасно, більше половини громадян України стурбовані інфляцією. Ще 40,5% респондентів занепокоєні зростанням безробіття. Про це свідчать результати опитування, яке GfK Ukraine здійснила в березні 2010 року.

Найбільшим чином українці занепокоєні інфляцією: про це повідомили 55,8% респондентів у віці старше 16 років. Другою найвагомішою проблемою на думку опитаних є безробіття (40,5%). Третина респондентів стурбовані нестачею грошей, щоб жити нормально й не влазити в борги.

Одночасно, такі проблеми як насильницька українізація та витіснення російської мови, а також напружені міжнаціональні стосунки посідають два останні рядки у рейтингу проблем, які зараз непокоять людей (4,8% та 3% відповідно). Більше за інших українізація непокоїть мешканців Південного регіону (9%), проте й в цих областях ця проблема посідає передостаннє місце. У Східному регіоні лише 6,6% респондентів відповіли, що їх турбує насильницька українізація. Міжнаціональні стосунки непокоять мешканців Півдня та Сходу найменшим чином (4% та 3% відповідно).

«Результати опитування підтверджують, що політичні сили лише спекулюють на мовному та національному питаннях, тоді як справжні вимоги громадян до влади – приборкати зростання цін та забезпечити робочі місця», – говорить Гліб Вишлінський, заступник директора GfK Ukraine.

Рейтинг проблем*, які найбільше турбують громадян України, % респондентів

Інфляція, зростання цін

55,8

Безробіття

40,5

Нестача грошей, щоб жити нормально та не влазити в борги

34,5

Криза державного управління, відсутність порядку в країні

30,9

Спад виробництва

28,8

Байдужість влади до проблем простих громадян

26,2

Нестабільний курс гривні

24,5

Корупція, хабарництво виборних і посадових осіб

23,7

Низький рівень медичного обслуговування

19,9

Злочинність, незадовільна робота правоохоронних органів

19,5

...

 

Насильницька українізація, витіснення російської мови

4,8

Напружені міжнаціональні стосунки

3,0

* Наведено ТОП-10 проблем, які на думку респондентів є зараз найважливішими, та дві проблеми, які посідають два останніх місця.

 

Довідкова інформація

Опитування проводилося протягом 02-19 березня 2010 року.

Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці від 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

***

GfK Ukraine – українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Бєларусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK Group – четвертої за розмірами дослідницької групи в світі. Компаній GfK Group працюють у більш ніж 100 країнах світу.

 

Прес-служба GfK Ukraine




Коментарі

Додати коментар