Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


25 липня 2011

У Прилуках відбувся круглий стіл "Цензура в Україні: методи ефективної протидії"

Facebook Twitter LiveJournal

Прилуки – одинадцяте місто, яке прийняло у себе фотопроект Під PRESSом. У рамках відкриття фотовиставки відбувся круглий стіл „Цензура в Україні: методи ефективної протидії (можливості нового закону «Про доступ до публічної інформації»). Водночас Прилуки – останнє місто проекту, у якому побувала виставка Під PRESSом.

Основними проблемами в контексті питань свободи слова у Прилуках журналісти визначили:

  • наявність механізмів тиску з боку місцевої влади на журналістів та редакції;
  • закритість чиновників;
  • неготовність самих журналістів консолідуватися.

«Мені сподобалось, що колеги з Прилук відверто говорять про численні факти цензури з боку місцевої влади і чітко розуміють ненормальність такої ситуації у місті. Це перший крок до об'єднання зусиль конкретних людей і редакцій заради обстоювання власної гідності та захисту інтересів людей. На разі у Прилуках немає жодного об'єднання журналістів чи профспілки. Не треба вигадувати колесо - об'єднання журналістів вже існують, потрібно лише долучатися і діяти разом. Тепер, коли прилучани знають про рух "Стоп Цензурі!", у їхніх руках - змінювати цю ситуацію», - пояснив Вахтанг Кіпіані, журналіст, редактор сайтів “Владометр” та “Історична правда”.

 

 «Вважаю, що випадок, про який розповіли прилуцькі журналісти, коли міський голова підняв знімальну групу із зали засідання і змусив вийти - це порушення прав журналістів. У таких випадках раджу журналістам звертатися до руху "Стоп Цензурі!", до правоохоронних органів, оприлюднювати такі випадки і заяви щодо них у ЗМІ по всій Україні», - висловив свою точку зору Сергій Андрушко, репортер СТБ. 

«Журналісти із руху «Стоп Цензурі!» пояснили нам, що якби на тому засіданні, де мер Прилук вигнав нашу знімальну групу, наші колеги б вийшли слідом за нами, така реакція ефективно засвідчила б про силу журналістської солідарності. І це правильно. Шкода, що ніхто цього не зробив», - Юлія Головей, журналіст ТРК «ТІМ». 

«Прилуцький мер забороняє місцевим ЗМІ брати інтерв'ю у посадовців без його попереднього дозволу. У нас діє самоцензура, адже в будь-який момент нашу газету можуть прикрити», -  запевнив Віктор Копачевський, редактор газети "В двух словах". 

«Гострі матеріали нам вдавалось публікувати, але під псевдонімом, проте й тоді проблеми з владою були», - розповіла Олена Клочко, журналіст журналу "Прилуки.Фортеця". 

«Закон про доступ до публічної інформації - інструмент, який відкриє двері до суспільно важливої інформації. Ці двері поки що замкнені, бо люди не користуються законом. Мої власні історії успіху - це викриття величезного бюджету для інформаційного ролика Міносвіти, а також запит, відповідь на який ще рік тому Київавтодор називали державною таємницею, тепер же, коли Закон набув чинності, мені надали повний обсяг документів», - поділився досвідом Сергій Андрушко, репортер СТБ. 

За підсумками круглого столу журналісти дійшли висновку, що необхідно:

  • боротися не лише із самоцензурою, але й реальною цензурою з боку місцевої влади;
  • консолідувати зусилля місцевих журналістів;
  • використовувати «Закон про доступ до інформації» як інструмент доступу до інформації; 

Фото з круглого столу http://bit.ly/opuuG4

Довідково:

Ідея фотопроекту Під PRESSом виникла під час зустрічі учасників журналістського руху «Стоп цензурі!», громадських діячів та художників.

Проект Під PRESSом організований в рамках партнерства «Новий Громадянин» (за підтримки журналістського руху «Стоп цензурі!»).

Ініціатива проведення виставки та круглого столу у Прилуках належить ГО «Центр UA.

Партнер виставки –  Арт-кафе «За двома зайцями» (ТОВ «Дім Миколи»)




Коментарі

Додати коментар