Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


8 квітня 2009

Юридичний Медіа Комітет УАВПП рекомендує дієві інструменти захисту прав інтернет версій друкованих ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal

Задля захисту інтересів on-line версії друкованого видання чи сайту необхідно творчо підходити до обрання правових методів захисту та використовувати широкий спектр заходів - напрацювання у судовій практиці, суміжне законодавство та новітні технічні можливості.

Такий висновок зробили 15 медіа-юристів провідних видавничих компаній преси України в рамках третього засідання Юридичного медіа комітету УАВПП, яке було присвячене правовим аспектам діяльності Інтернет версій друкованих ЗМІ та відбулося 6 квітня 2009 року в Києві.

 

Сьогодні гостро стоїть питання про розробку законодавства, яке б регулювало діяльність ЗМІ в Інтернеті. Одним з напрямків «наведення порядку» в українському сегменті всесвітньої мережі є правове визначення статусу Інтернет ЗМІ.

Юристи ЮМК УАВПП виробили практичні рекомендації щодо судового захисту інтересів он-лайн версій друкованих ЗМІ у спорах щодо поширення недостовірної інформації, авторського права в Інтернеті, а також доменних спорів. Окрім того, правники видавничої галузі та представник Інтернет Асоціації України дійшли спільних висновків щодо необхідності розробки нормативної бази, яка регулює Інтернет простір.

На думку учасників ЮМК, ініціатива уряду щодо запровадження процедури державної реєстрації Інтернет ЗМІ та розробка відповідного закону мають здійснюватись у тісній співпраці з профільними організаціями (такими як УАВПП та ІНАУ). У зв’язку з цим було досягнуто домовленості про співпрацю з метою вироблення пропозицій до процедури реєстрації Інтернет ЗМІ.

 

Недосконалість чинного законодавства вимагає застосування юристами видавничих компаній широкого спектру заходів, у тому числі використовувати законодавство із суміжних галузей та навіть ближнього зарубіжжя. Однак це не гарантує чіткої правової позиції та перемоги у судовому процесі. Основні проблеми, які викликають труднощі сьогодні, це встановлення особи, відповідальної за порушення в Інтернеті та визначення спектру прав та обов’язків організацій, що забезпечують технічну сторону функціонування мережі.

Аби забезпечити створення прозорих правил гри, необхідне запровадження чітких та обов’язкових до виконання правил для всіх учасників ринку.

 

Олександр Дяченко, медіа-юрист УАВПП: «Хоча чинне законодавство про Інтернет надає більше питань, ніж відповідей, учасники засідання змогли виробити для себе корисні рекомендації щодо того, як захищати інтереси видання, що розповсюджується в Інтернеті. Стратегічно вирішення проблеми має забезпечити виважена позиція держави та активна участь у розробці законодавства профільних організацій.»

 

Наступна зустріч членів ЮМК УАВПП запланована на кінець квітня 2009 року.

Тема - Проблемні питання захисту авторського права на твори у друкованих ЗМІ.

Дата, час та місце її проведення будуть оголошені на веб-сайті УАВПП.

 

З поточних питань ви завжди можете звертатись до Олександра Дяченко – медіа юриста УАВПП за телефоном у Києві 8-044-425-57-87, e-mail: laywer@uapp.org

 

Довідка:

 

Юридичний медіа комітет УАВПП (ЮМК) є ініціативою Української Асоціації Видавців Періодичної Преси, яку підтримує International Media Support.

Метою роботи ЮМК є вирішення актуальних проблем правового поля друкованих ЗМІ, розробка рекомендацій до чинного законодавства та формування єдиної позиції галузі друкованих ЗМІ у питаннях права.

 

Інформація: УАВПП




Коментарі

Додати коментар