Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


24 грудня 2020

Локдаун - без доступу до преси?

Facebook Twitter LiveJournal

Якщо у січні в Україні запровадять карантин - купити пресу в супермаркеті чи продуктових магазинах громадянин України, скоріш за все, не зможе. Бо у Постанові Кабміну щодо торгівлі товарами в умовах суворого карантину, друкованих засобів масової інформації немає в переліку товарів, продаж яких дозволений. Обєднання видавців та журналістів вважають це загрозою для конституційного права громадян на доступ до інформації, і звернулися з відповідними закликами до виправлення помилки до КМУ, до МОЗ та до Мінкульту.

 

Стурбованість видавців поділяє Міністерство культури та інформаційної політики України, яке звернулося листом до Міністерства охорони здоров'я з проханням додати пресу до переліку товарів, дозволених до продажу під час карантину.

Українська Асоціація Медіа Бізнесу, Національна спілка журналістів України та Асоціація Незалежних Регіональних Видавців України закликають також видавців терміново направити листи до МОЗ та КМУ, аби чиновники терміново виправили прикру помилку.


Текст постанови КМУ №1236 від 09.12.2020 р. - у пункті 3, підпункт 4 із правкою має виглядати наступним чином:
"4) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, ДРУКОВАНИМИ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ПРЕСОЮ). Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень"


Ініціатори звернення: Українська Асоціація Медіа Бізнесу, яка об’єднує 56 видавничих компаній з усієї України, що видають більше 250 друкованих та понад 350 цифрових медіа, є членом Всесвітньої Асоціації Видавців Газет та Новин WAN-IFRA, Асоціація Незалежних Регіональних Видавців України та Національна спілка журналістів України - найбільша журналістська організація в Україні, яка об'єднує понад 19 тисяч членів у 24-х регіональних організаціях та є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів.

 




Коментарі

Додати коментар