Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


18 липня 2017

Вільний обіг землі та кооперація – рецепт успіху для українських фермерів

Facebook Twitter LiveJournal

Український аграрний устрій має базуватись на  потужному класі фермерів. Щоб сформувати його запровадження повноцінної власності на ключовий ресурс агровиробництва – землю. 

Пришвидшення розвитку фермерських господарств  потребує залучення додаткових фінансових ресурсів. А стимулювати кредитування агросектору можна за рахунок появи твердої застави, якою може стати земля.  Про це говорили учасники дискусії «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», яку провели 18 липня у Сєвєродонецьку Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

 

«Вільний обіг землі – це те, чого очікують дуже багато підприємців та інвесторів, зацікавлених розвивати бізнес в АПК. Реформа дасть можливість навести лад в аграрному секторі. Усім потрібна чіткість у тому, хто саме зможе розпоряджатися ділянкою, хто зможе продати її – громада, держава чи сам власник? Хто відповідатиме за фактичний стан та якість грунтів на певній ділянці? Сьогодні цього немає, і немає повноцінного ринку. А мораторій, який продовжує діяти - є однозначним злом», - вважає Інна Дерій, голова Черкаської обласної сільськогосподарської дорадчої служби.

 

В свою чергу в.о. Директора департаменту агропромислового розвитку Луганської обласної військово-цивільної адміністрації наголосила Любов Безкоровайна на зацікавленості зі сторони влади у розвитку фермерських господарств:

 

«Не потрібно казати, що відкриття ринку землі вб’є фермерів. Навпаки! Але потрібно увійти в ринок добре підготовленими. У нас зараз багато проектів, за якими фермерські господарства можуть отримати пряму допомогу. Так, у бюджеті Луганської області вже сьогодні є кошти на пряму підтримку фермерства – держава повертає 20% вартості придбаної сільгосптехніки вітчизняного виробництва.Крім того, працює проект підтримки розвитку переробки м’яса та молока, за яким фермери можуть фінансувати такі стартапи у співвідношенні 30/70 де 70% надається якраз за цією програмою підтримки. І таких проектів в області багато», - підкреслила вона.

 

Відсутність обігу земель є стримуючим фактором для входу в аграрний бізнес нових гравців, які  забезпечили б конкуренцію і розвиток місцевих фермерських господарств. На етапі  проведення реформи дрібні гравці  можуть підвищити ефективність за рахунок кооперації.

«Є така польська програма – «Купуємо разом». З неї варто узяти приклад українським фермерам і кооперуватися, щоб разом купувати, наприклад, добрива чи сільгосптехніку і разом її використовувати та разом продавати урожай. Варто разом вести переговори із виробниками та суміжниками – шукати кращі умови для ведення фермерського господарства», - радить Павло Федик, координатор експертної ради ГО «Фонд громад «Знання і справедливість».

 

 

 

Якщо Ви хочете ознайомитись з методичними матеріалами, які були представлені на круглому столі звертайтесь до

Ольги Сергієнко, менеджера із сервісу УАМБ:

050 415 34 24; 067 326 96 30;

osergienko22@gmail.com

 

 

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.dorada.org.ua

Телефон: +38 044 223-02-70

e-mail: doradaukraine@gmail.com

 

Про Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ)

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) є добровільною, недержавною неприбутковою організацією – асоціацією видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. З моменту створення УАМБ послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та норм, які регламентують ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку видавничих компаній. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.uapp.org

Телефон:+380673269630
E-mail: organizator@uapp.org

 




Коментарі

Додати коментар