Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


30 березня 2016

Завершило свою роботу пре-журі VIІ конкурсу професійної журналістики «Честь Професії»

Facebook Twitter LiveJournal

Завершило свою роботу пре-журі конкурсу «Честь професії». Його завданням було відібрати роботи для подальшого оцінювання журі. Члени пре-журі прочитали/прослухали/передивилися кожну подану на конкурс роботу в п’яти основних номінаціях, що загалом складало 579 робіт.

Члени пре-журі високо оцінили якість робіт поданих в цьому році на конкурс.

 

Отар Довженко, викладач школи журналістики УКУ, номінація «Краще подання складної теми»:

Потішила велика кількість незнайомих мені прізвищ серед аплікантів: молоді журналісти, колеги з регіонів, які беруться за складні теми і гідно їх розкривають. Серед трендів виділю головний: дуже багато розслідувань, і в мене є відчуття, що повністю табуйованих тем для розслідувачів більше немає. Тепер залишається, аби аудиторія і правоохоронні органи адекватно на ці розслідування реагували.

 

Наталія Виговська, автор видання «Детектор медіа», номінація «Краще журналістське розслідування»:

Важливо, що серед найкращих проектів є і регіональні. Насправді, відсоток хороших регіональних робіт вражає. Висновки після побаченого, прочитаного і почутого: очевидними позитивними трендами в розвитку української журналістики стають все більш якісне і широке використання відкритих баз даних, ефективне використання закону про доступ до публічної інформації, журналістика даних, помітне підвищення рівня і якості використання інструментів візуалізації, зокрема, й у розсліду вальних історіях.

 

Олексій Шалайський, керівник проекту «Наші гроші», номінація «Краще подання резонансного матеріалу»:

Мені вартувало зусиль відібрати 20 найкращих матеріалів, які надалі оцінюватиме основне журі. Порадувало різноманіття робіт. Добре, що у нас є журналісти, які фахово подають матеріали на різні теми. На появу такої кількості якісних робіт, зокрема, вплинули, події на Майдані, які загострили у журналістів почуття відповідальності. Окрім того, у медіа просторі врешті створюється атмосфера конкуренції. Редактори дають журналістам більше часу зайнятись складною темою, ніж просто робити репортаж. Також можу відзначити, що репортажі врешті починають базуватись на документах і фактах, а не на чутках. 

 

Віталій Голубєв, головний редактор Видавничого дому "ОГО", номінація «Краще подання резонансного матеріалу»:

Навіть побіжний погляд на список номінантів - заголовки робіт, назви видань, імена журналістів - уже налаштовує на жорстку конкуренцію. І це добре: чим гострішим буде змагання, тим вище "підтягуватиметься" загальний рівень нашої журналістики, адже висококонкурентне середовище стимулює розвиток сильніше, ніж "тихе болото". У нашій номінації - тихо однозначно не було. Було гостро, резонансно... і надзвичайно цікаво!

 

Ольга Вакало, ведуча програми «Знак питання» у Запорізькій обласній державній телерадіокомпанії, номінація «Кращий матеріал з громадянською позицією»:

Цього року достатньо багато сильних, яскравих, цікавих робіт. Тому я довго мучилась і переживала. Журналісти сильні і у регіонах, і в столиці. 11 канал та 34 Канал з Дніпропетровська, hromadske.tv з Києва та Телеканал ZIK зі Львова давали дуже потужні матеріали. Однозначно перетягували на себе ковдру телевізійні матеріали. Як на мене, відео має більше засобів виразності. Сподобалась тенденція, коли журналіст виступає у ролі інсайдера, і стає сам героєм сюжету (наприклад, вагітна дівчина перевіряла якість медичних закладів). Серед основних трендів, я б відзначила пошук платформ, дуже важливою є форма подання, а не лише зміст.

Тішить, що журналісти готові брати на себе відповідальність. Є такі роботи, в яких журналісти не переказують, а переживають ситуацію. Подеколи навіть з ризиком для життя.

 

Сергій Штурхецький, доцент кафедри журналістики Національного університету "Острозька академія", номінація «Надія журналістики»:

Мабуть, не буду оригінальним, коли відзначу, що вибір було робити надзвичайно важко. І справа не лише в кількості робіт. Приємне, хоч і важке завдання - робити вибір серед різновидових та різножанрових робіт. Це надзвичайний досвід. Приємно, що молоді журналісти і журналістки демонструють неабияку майстерність. "Класичні" радіороботи відзначаються об’ємністю і багатоголоссям, новітні лонгріди використовують можливості нових технологій для повної і цікавої розповіді. Щодо жанрів - то це і репортажі з передової, і лайфові сюжети, котрі піднімають гострі соціальні проблеми, і журналістські розслідування.

Тому вибір був надзвичайно важкий. Сміливість розкриття теми і незвичність ракурсів, широка жанрова палітра - це те, що відзначає майбутнє української журналістики. Надія в українській журналістиці точно є!

 

Христина Стебельська, головний редактор UA: Перший, номінація «Надія журналістики»:

У молоді талановиті репортажі, інтерв’ю-свідчення.  Пишуть свіжо, емоційно дуже виразні історії. Викривають  чорні схеми і чорні ринки,  все, що приховується. До віртуозних розслідувань з висновками, прогнозами, ще треба дорости,  а не блукати у статистиці, але…Із багатьох номінантів будуть хороші  журналісти-профі. Добра третина робіт із позитивом. А кінцівку з оптимізмом треба вміти написати.  Такі роботи читала із задоволенням.

 

Переглянути список відібраних робіт для подальшого розгляду журі можна тут:

Кращий матеріал з громадянською позицією

Краще подання резонансного матеріалу

Краще подання складної теми

Краще журналістське розслідування

Надія журналістики

 

Нагадуємо, що усі зареєстровані на конкурс роботи, новини, положення про конкурс та іншу інформацію, яка може вас цікавити, читайте на офіційному сайті конкурсу. Окрім офіційного сайту, стежити за новинами можна на сторінці конкурсу у Facebook.

 

Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2016» підтримують:

- Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (The Swedish International Development Cooperation Agency)

- проект «У-медіа» міжнародної організації «Інтерньюз нетворк», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID),

- Програма розвитку ООН в Україні,

- Система Компаній Кока-Кола в Україні

- Компанія «Емвей Україна»

- Генеральний телевізійний партнер – UA: Перший

 

Оргкомітет конкурсу:

 

УАВПП (друковані ЗМІ та Інтернет-ЗМІ):

Ольга Сергієнко

менеджер з сервісу, УАВПП

044-425-58-21
organizator@uapp.org
www.uapp.org

НАМ (радіо та ТВ матеріали):

Ольга Пришко

Pr-менеджер проектів НАМ
Тел. (095) 934 62 41

project@nam.com.ua
www.nam.org.ua

 




Коментарі

Додати коментар