Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


20 листопада 2015

Ефективна районка: досвід «Сарненських новин»

Facebook Twitter LiveJournal

Секрети успіху видання, на допомогу якого багато хто сподівається як на останню інстанцію. На чому ґрунтуються його стабільна аудиторія та фінансова ефективність?

 

В багатьох українських містах сьогодні працюють вельми ефективні видання. Але про них, здебільшого, не знають за межами району. З тих чи інших причин. УАВПП докладає зусиль, і крок за кроком заповнює цю прогалину інформацією.

Пропонуємо знайомство: районна газета «Сарненські новини». Видання прибуткове, і пов’язує це безпосередньо із своєю корисністю для людей в усьому – від ефективно працюючих приватних оголошень до прямої допомоги людям у вирішенні непростих для них самих питань. Вебсайт газети - https://sarny.in.ua/

Про історію та сучасний досвід газети розповідає виконувачка обов’язків головного редактора пані Світлана Ляшко.

 

Видання для людей

З історії регіональної газети «Сарненські новини». У довідці Державного архіву Рівненської області сказано: «Згідно з протоколом бюро Рівненського обкому КП(б)У від 10 грудня 1939 року № 1 було затверджено склад бюро Сарненського повітового комітету КП(б)У, до якого включено Гліщенка Пилипа Івановича, редактора газети. Цим же протоколом затверджений перелік газет, які передбачалось видавати в 1940 році. Серед них – повітова газета Сарненського повіту «Червоний шлях»: «25 разів на місяць, формат і розмір районної газети, тираж 8000».

Ось вони, пам’ятні віхи «районки»: «Зірка», «Червоний шлях», «Радянський шлях», «Будівник комунізму», «Сарненські новини». І хоча змінювались назви, головні редактори, журналісти, залишалась незмінною суть – інформувати читачів про події в місті, районі, краї, гордитися видатними земляками та пересічними громадянами, які чесно працюють на розвиток країни.

Славні традиції попередників продовжує колектив «Сарненських новин». Повнокольорове видання виходить у світ двічі на тиждень у вівторок і четвер, четвергові номери 12-16 сторінок накладом понад 10 тисяч примірників. Її читають нині у шести районах області. В Інтернеті видання можна знайти за адресою http://sarny.in.ua.

У 2002 і 2008 роках «Сарненські новини» визнані кращою міськрайонною газетою в Україні. А щороку газета стає переможцем різноманітних творчих конкурсів, що проводить НСЖУ.

Полюбились шанувальникам часопису рубрики «На підприємствах району», «Розповідь про хорошу родину», «Добре ім’я людини», «Долі людські», «Світ захоплень», адже в центрі цих публікацій – насамперед людина з притаманними їй сумнівами та переконаннями, відданістю обраному фаху та хобі. Не залишають байдужими сторінки «Людина і закон», «Діалог: читач-газета», «У владних коридорах», «Віночок», «Літа молодії» й ін. Газетярі вдячні армії дописувачів, які оперативно доносять до читача цікаву й актуальну інформацію. Багатьом знаним у краї поетам саме видання «Сарненські новини» дало путівку в життя. Допомагаємо і тим, хто хоче своє життя присвятити журналістиці.

 

Успіх та його складові

Від дотацій ми відмовились уже давно. Із співзасновниками, яких у нас разом із колективом чотири, є угода на висвітлення діяльності. За її умовами, райрада згідно з актами виконаних робіт сплачує до 70 000 грн. на рік, а міська – 30 000 грн. на рік. Зрозуміло, що цих коштів нам вистачило б хіба що на місяць, адже виходимо двічі на тиждень на 20-24 сторінках (вівторок – 8, четвер – 12 або 16), перша й остання – повнокольорові. Тираж також маємо стабільний – понад 10 000 передплатників. Є читачі і в інших районах області, і географію плануємо розширювати. У продаж надходить понад 1500 примірників.

Наша поточна діяльність у цифрах виглядає наступним чином. За 9 місяців 2015 року редакція отримала дохід у сумі 1926,2 тис. грн., у тому числі: передплата – 886,2 тис. грн.; оголошення/реклама – 931,2 тис. грн. (висвітлення діяльності райради – 47,3 тис. грн., міської ради – 20,0 тис. грн.); інші надходження (платні матеріали, % від банківського депозиту – 73,8 тис. грн.; надання різних послуг (поліграфічних, фото й ін. – 35,0 тис. грн.).

А ось наші видатки: папір, друк – 536,6 тис. грн., фонд з/п – 738,8 тис. грн. (середньомісячна з/плата 1 працюючого – 5470 грн.), гонорар штатним працівникам – 20,0 тис. грн., матеріальна допомога на оздоровлення (11 осіб) – 32,8 тис. грн., ЄСВ на зарплату – 247,7 тис. грн., газове індивідуальне опалення – 21,4 тис. грн., інші видатки -217,1 тис. грн. Прибуток – 111,8 тис. грн. Редакція є платником податку на прибуток на загальних підставах. До районного бюджету сплачено в частині чистого прибутку 16,8 тис. грн., авансових платежів – 3,0 тис. грн. Редакція також є платником ПДВ – нараховано і сплачено 193,2 тис. грн.

 

Реклама

Наша найбільша стаття доходів – це оголошення та реклама. Звичайно, реклама дратує людей, але хочу звернути увагу й на те, що саме реклама допомагає жителям району вирішити їхні і особисті, і робочі проблеми. Наприклад, у нас дуже багато приватних оголошень (Куплю, Продам, Послуги…), що користуються попитом серед жителів не тільки нашого району. Щоб щось придбати чи продати, знайти роботу чи запропонувати її, до нас звертаються громадяни з усієї України. Ми активно співпрацюємо з виданням «Україна рекламна», де вміщена інформація про газету, діє сайт видання.

А починали колись із найпростішого: друку в газеті співчуття за померлими колегами, рідними, згодом ввели рубрику «Пом’янімо». Прижилась і рубрика «Вітаємо». Це – платні повідомлення. Коли ж дійшло до того, що після певного опитування зрозуміли, що передплатники в більшості читають, як вони кажуть, про те, «хто народився, хто помер» - дещо змінили тематику газетних матеріалів.

У нас з’явились нові рубрики – «Добре ім’я людини», «Розповідь про хорошу родину», «Життя, як воно є» й ін., тематичні сторінки. Тобто основний акцент зробили на людей праці, колективи, благодійність і милосердя, розповідаємо про всі хороші справи і про тих, хто їх робив. Ще декілька років тому це, звичайно, було легше, адже працювали підприємства. Зараз їх у нашому районі обмаль, проте, впевнена, вони також зацікавлені і в рекламі, і в поширенні інформації про себе в ЗМІ, от і не відмовляються купувати газетну площу. А приваблює їх і тираж, і сфера розповсюдження. А ще гнучкі ціни: якщо на рекламу вони в нас фіксовані й останніми роками навіть знижок не надаємо, то на рекламні статті - ціна за домовленістю.

 

Як шукаємо рекламодавців? У редакції вже багато років успішно працює відділ з передплати і реклами. У нас він називається «Журналістська крамничка», адже свого часу ми продавали ще й канцтовари. Там ведемо прийом оголошень, оформлюємо передплату на газету за нижчою ціною, ніж у поштових відділеннях. А ще у громадян, які приходять, просто запитуємо, чи вигідно їм подавати рекламу чи оголошення в газету, що вони думають з приводу ціни й т.д. Аналізуємо і бачимо, на чому акцентувати увагу далі. Звичайно, це дещо примітивно, але результат позитивний! Допомагають і листи. Нині активно працюємо над сайтом (https://sarny.in.ua/), бо розуміємо, що в цьому дещо відстали.

 

Щоб працювати беззбитково - шукаємо різні можливості. Одна з них - платні матеріали, про які так багато розмов (і більшість із них – через низьку якість такої роботи у дуже багатьох колег). Наш принцип такий: писати тільки про тих, хто справді успішно працює в законодавчому полі, дотримує соціальних стандартів у ставленні до працівників. Можливо, нам не завжди вдається перевірити всю надану інформацію, але ми до цього прагнемо. Тобто замовних матеріалів уникаємо, адже, вважаю, що це дуже негативно відбивається на іміджі видання. Тому самі шукаємо, про кого писати. Щоб заохотити до цього журналістів, виплачуємо їм, крім гонорару, 25% від отриманої суми.

 

Аудиторія та контент

Виокремити, що саме позитивно впливає на тираж і на доходи, нам важко, адже для цього потрібно проводити постійні дослідження. На жаль, у цьому дуже відстаємо і тільки вчимося це робити. Насамперед хочемо перейняти досвід Валерія Горобця (газета «Обрії Ізюмщини»).

Як вже зазначила, якихось особливих досліджень ми не проводимо, а барометром слугує місячна кількість передплатників, адже передплату проводимо впродовж року. А ще – листи і звернення громадян. Особливо відгуки на ту чи іншу публікацію – схвальні, негативні і т.д. Непогано працює сторінка «Діалог: читач-газета».

Журналісти редакції постійно перебувають серед людей, і у кожного з них є свої громадські помічники в населених пунктах. Ці помічники тримають руку на пульсі того, що в них відбувається, й підказують ту чи іншу цікаву тему. Тобто шляхів знайти цікавий матеріал дуже багато.

Номери ми плануємо на щотижневих апаратних, обов’язково визначаємо теми публікацій, щоправда можемо вносити зміни вже в тематику підготовленого номера.

Цьогоріч у нас значно зросла кількість журналістських матеріалів із викриттям протиправних дій посадових осіб. Звичайно, журналістськими розслідуваннями їх не назвеш, але резонанс вони викликали великий. Щоправда і судові позови також. Один із них редакція виграла, інший суд ще розглядає, проте і тут сподіваємось на позитивний результат. А допомагають нам активно в цьому громадські організації. Вважаю це однією із складових успіху редакції.

 

Важливо: допомога людям та соціальний аспект журналістики

Соціальна тематика нашого видання представлена багатьма рубриками. Сюди відносимо і тематичні сторінки «Село і люди», «Грані життя», Сімейна сторінка «Віночок» тощо. На першій шпальті у нас – людина: майстри, педагоги, успішні підприємці та працівники трудових колективів… Це те, що читач хоче бачити в газеті завжди. Коли їздимо в населені пункти - зустрічаємось з людьми, враховуємо їх побажання, прислухаємося до відгуків, заохочуємо до критики. Адже саме в цьому знаходимо те, на що треба звернути увагу при підготовці матеріалів.

У редакції працює відділ економіки та соціального захисту населення, редактор якого не тільки готує матеріали в газету, а часто стає тією останньою ниточкою для людини, яка вже зневірилась, що може десь знайти справедливість і вирішити наболілу проблему. Відтак дуже багато громадян, які звернулися за допомогою в редакцію, отримують її. Адже редактор знаходить можливість через запити, звернення до посадовців чи правоохоронних органів, юристів прискорити розв’язання того чи іншого питання, чи надати кваліфіковану відповідь. Є в нас багато випадків, коли людина просить допомоги, але не хоче, щоб її проблема потрапила на газетні шпальти. Ідемо назустріч, бо розуміємо, як нині це потрібно простим громадянам. Прагнемо на гіркому досвіді ошуканих громадян застерегти інших.

 

Прогноз - важкий

Щодо планових показників, то нині щось прогнозувати – справа невдячна. Але без планування досягти успіху теж неможливо. Ми аналізуємо фінансово-господарську діяльність за попередній період, враховуємо інфляцію та фактичні витрати й виходимо на прогноз на наступний рік. Що ми знаємо вже сьогодні? Що значно зросли ціни на друк і папір та на послуги пошти з доставки. Зросло й податкове навантаження.

Тому ми були змушені підвищити ціни на рекламу та оголошення. Головне, чого не хотіли робити, - це підвищувати передплатну вартість. Але, побувавши минулого місяця на нараді в міністерстві інформації щодо підняття тарифів на доставку, зрозуміла, що це вимушений захід і зниження тарифів та зменшення вартості інших послуг не буде. Тож розрахували передплатну ціну так, щоб хоч якось підвести її до собівартості друку. Про рентабельність навіть не йдеться, адже тоді газета просто буде недоступною більшості жителів краю.

З позитивів, у нас зросла середньомісячна зарплата працівників - з 3869 до 5470 грн. Це завдяки тому, що ми виплачуємо всі передбачені надбавки та максимальний відсоток щомісячної премії. Крім того, у нас є й інші винагороди за хорошу роботу.

 

Критичним показником, який покаже, що час для змін настав, вважаємо тираж газети. Поки що дивимось у майбутнє позитивно, адже передплатна кампанія проходить непогано: тільки в редакції за неповний місяць газету передплатили майже 300 громадян. Враховуючи те, що вони виписували її на рік – вважаємо результат надихаючим.




Коментарі

Додати коментар