Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 листопада 2010

Податковий кодекс залишається «анти пресовим»

Facebook Twitter LiveJournal

Протягом останніх двох місяців (вересень-жовтень 2010 року) УАВПП направила чотири звернення до розробників Проекту Податкового Кодексу про необхідність врахування особливостей видавничого бізнесу. 

Хоча наші пропозиції було розглянуто, про що нас повідомили двома листами – з Адміністрації Президента та Міністерства фінансів України – у кодексі залишені пункти, які призведуть до відтоку іноземних інвестицій з видавничого ринку та знищення ряду видавничих компаній.

УАВПП наполягала та продовжує наполягати на тому, щоб Податковий Кодекс дозволяв:

  1. Здійснювати продажі тиражу газет та журналів, а також збір реклами до газет приватних оголошень через СПД – приватних підприємців, які мають невеликі торгівельні точки всюди по Україні. Для цього видавництво мусить мати право відносити на валові витрати платежі на користь таких СПД.
  2. Відносити на валові витрати видавничої компанії вартість закуплених авторських прав на твори (статті, фотографії) у журналістів та фотографів, яким податковий кодекс дозволяє працювати на спрощеній системі оподаткування.
  3. Збереження права видавничих компаній, відносити до складу витрат підприємств виплату роялті на користь нерезидентів. Оскільки саме це дозволяє купувати дозволи на використання авторських прав у власників цих прав – друкувати в Україні всесвітньо відомі журнали та газети, а також статті та фотографії з найкращих світових журналів та газет.
  4. Продавати доступ до статей та фотографій через мережу інтернет, використовуючи точно такі самі умови, як діють при продажі газет та журналів через роздрібну мережу (оподаткування за ставкою 0% ПДВ). 

01 листопада ми отримали відповідь Першого заступника Глави адміністрації Президента Ірини Акімовоїпро те, що галузеві пропозиції розглянуто та направлено розробникам для врахування. Проте відповідь Міністерства фінансів від 12.11.2010р.написана без жодних урахувань специфіки роботи видавничого ринку. Галузі друкованих ЗМІ в цілому відмовлено за всіма пунктами із загальних міркувань, що свідчить про повне ігнорування потреб видавців в державі. Вкупі з обговоренням заборони окремих видів реклами, це свідчить про цілеспрямовану політику по знищенню незалежних ЗМІ в України економічним шляхом. 

Наголошуємо, що види діяльності, збереження яких для видавничої сфери вимагає УАВПП, не є високодохідними чи такими, що використовуються для податкових махінацій. А практика закупівлі прав на трансляцію та видання журналів є загальноприйнятною світовою практикою. Абсолютно незрозумілими тепер є підстави для трансляцій матчів ЄВРО-2012 та виготовлення продукції із символікою ЄВРО-2012, адже тепер заборонено відносити на витрати підприємств вартість закупівлі таких прав та дозволів на їх використання. А належать ці авторські права не українським компаніям! 

Більше того за умови фактичного збільшення загального податкового навантаження, значна частина підприємців, які працюють сьогодні у галузі друкованих ЗМІ, з 01 січня 2011 року буде вимушена припинити свою діяльність. І взагалі перестане сплачувати гроші до бюджету. Видавничі організації, зі свого боку, будуть змушені скорочувати тиражі та кількість видань (внаслідок суттєвого скорочення точок роздрібного продажу преси), зменшувати зарплати та звільняти людей, що неодмінно відіб’ється і на міжнародному іміджі країни. Таким чином, практичні дії влади ідуть всупереч із її ж заявами про необхідність залучення інвестицій. І всупереч зі світовою практикою підтримки вітчизняних ЗМІ в умовах різкої зміни основ ведення бізнесу засобів масової інформації в усьому світі.

Саме тому УАВПП повторно та публічно вимагає перегляду зазначених вище положень Податкового кодексу та внесення необхідних змін.

Ми також закликаємо всі видання забезпечити об’єктивне висвітлення на своїх сторінках аргументів та логіки здійснення таких заборон, так само як і оцінку усіх можливих наслідків, включно із додатковими втратами бюджету.

Інформація: УАВПП




Коментарі

Додати коментар