Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


10 червня 2009

Влада бачить у медіа тільки інструмент PR-технологій

Facebook Twitter LiveJournal

Напередодні Дня журналіста основною темою програми „Свобода на Інтері” став стан української журналістики та її взаємовідносин із політикою та владою.

У студії були присутні відомі журналісти та редактори, зокрема Роман Скрипін, Андрій Куликов, Олексій Мустафін, Олена Громницька, Наталя Катеринчук, Віктор Шлінчак.
 
Від політиків у програмі прийняла участь Інна Богословська, яка, зокрема, озвучила деякі положення проекту нової Конституції (який нібито мали затвердити у разі обєднання БЮТ та Партії Регіонів), що стосувались свободи слова та закриття медіа у разі поширення ним „дезінформації”. „Профільну владу”  представляв Іван Курус, заступник голови Нацради з питань телерадіомовлення.
 
Цікавим моментом програми стало пряме включення Савіка Шустера із студії програми „Шустер live”, що, як відомо, знімається у сусідньому павільйоні. Шустер відповів на кілька запитань, поки в ефірі його програми йшла рекламна пауза.
 
Обговорюючи ситуацію в українських медіа, учасники програми висловили декілька цікавих думок та пропозицій. Наприклад, Олена Громницька, в минулому прес-секретар Леоніда Кучми, яка очолює нині журнал „Профіль”, відзначила, що влада та політики сприймають медіа не як „четверту владу”, а тільки як інструмент піару. Тобто, підходять до медіа із схемою піар-технологій: мета, трансляція ключових меседжів, результат. В той час як покликання медіа (і це неодноразово звучало під час програми) – об’єктивне відображення дійсності, різних точок зору та думок.
 
А Андрій Куликов, зокрема, висловив ідею про створення державного російськомовного каналу, що дозволить, з одного боку, реалізуватись тим журналістам, що прагнуть створювати продукт російською мовою, а з іншого боку – зняти незадоволення, що має місце у певної частини суспільства, у зв’язку із відсутністю такого каналу в Україні.
 
Показово, що коли дискусія дійшла до теми власників медіа та їх впливу на інформаційну політику, самі ж учасники цю тему „закрили”. Адже практично всі медіа в Україні є комерційними, і у всіх є свої власники. Як залишитись у такій ситуації незалежним – схоже, кожен журналіст вирішує це питання для себе сам. Так само немало журналістів наразі є членами різних партій. Зійшовшись на думці, що таке право у них, як у громадян що мають власні переконання, безумовно є, присутні знову-таки наголосили: разом з тим, політичні переконання не повинні впливати на стандарти професії. Проте, як відзначив Роман Скрипін, про існування стандартів професійної журналістики в Україні , говорити поки що зарано. ..
 
www.publicity.kiev.ua 
 




Коментарі

Додати коментар