Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


6 вересня 2017

СТАВЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ДО ЗМІ У 2017 р.: українці ставляться до ЗМІ критичніше, вимагають від журналістів матеріалів вищої якості та достовірності

Facebook Twitter LiveJournal

м. КИЇВ, (5 вересня 2017 р.) – Більш ніж половина українських читачів і глядачів знають, що у ЗМІ з’являються «оплачені матеріали» (розмовне – «джинса»), але їм все легше вдається розпізнавати такі матеріали. Це стало відомо завдяки опитуванню під назвою «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2017 р.», яке було оприлюднено сьогодні. Як з’ясувалося, про існування «джинси» знають 55% опитаних, з них 63% заявили, що можуть розрізнити «оплачену новину» - це на 16% більше, ніж минулого року. 

Дослідження щодо ставлення населення до ЗМІ у 2017 році було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення Міжнародної громадської організації Internews, що реалізує програму «Український медійний проект», або «Проект У-Медіа», за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, а також їхню довіру до ЗМІ, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У травні-червні цього року представники InMind опитали 4048 респондентів.

«Ми представляємо результати за останні три роки, але в рамках «Проекту У-Медіа» такі дослідження проводяться вже шість років. Ми вважаємо, що результати досліджень можуть допомогти нашим партнерам, в першу чергу, медійним НУО і журналістам, формувати майбутнє українського медіапростору в такий спосіб, щоб українці отримували високоякісну інформацію, яка їм потрібна і на яку вони заслуговують» – говорить Вайн Шарп, директор Internews в Україні.

Дослідження також показало падіння популярності і довіри як до телебачення, так і до інтернету – хоч вони й залишаються найулюбленішими засобами отримання інформації. Це стосується ЗМІ як загальнодержавного, так і місцевого рівня.

Українці активно користуються мережею інтернет – 77% бувають онлайн щодня. Цей показник досить рівномірно розподілений по областях країни – він дещо нижчий лише у північних регіонах (73%). Найчастіше користуються інтернетом люди у віці 18-35 років (95-98%). Новини частіше шукають на сайтах-агрегаторах на зразок ukr.net. Ця тенденція стабільно спостерігається впродовж останніх трьох років. 

Нове опитування показало, що кількість користувачів Facebook в Україні за останній рік зросла на 7%. Це можна пояснити тим, що у травні цього року популярні російські платформи соціальних медіа — «Вконтакте» та «Одноклассники» були заборонені в Україні в рамках санкцій та інших заходів, спрямованих проти Росії.

Переважна більшість опитаних вважають, що «чесність і достовірність» – найважливіші показники, що визначають довіру населення до ЗМІ.

Крім того, дослідження показало, що понад 50% читачів в усіх областях надають перевагу місцевій регіональній пресі (над загальнодержавною) – це стабільна преференція. Виявилося, що місцеві газети – єдиний канал інформації, що користується більшою популярністю, ніж загальнонаціональні. 

За результатами опитування, кількість українців, що споживають російські ЗМІ (усіх видів) знижується – це постійна тенденція за останні три роки. Цього року лише 1% респондентів відповіли, що споживають російські ЗМІ (цей показник знизився у порівнянні з минулорічними 4%). Іншими словами, зараз кількість українців, які дивляться і читають російські ЗМІ, рекордно низька. Втім, результати дослідження також показали, що саме серед тих, хто продовжує споживати російські ЗМІ, довіра до них зросла.

І нарешті, дослідження показало, що понад 50% респондентів вважають інформацію, яку отримують про реалізацію ключових реформ в країні, «недостатньою». Загалом, читачі і глядачі у віковій групі 46-65 років більш схильні вважати себе “поінформованими” про реформи, ніж у віковій групі 18-35 років.

Завантажити інфографіку: /images/files/2017MCS_Infograph_FIN_UKR.pdf

Завантажити повну версію презентації можна тут: http://bit.ly/2iUSUzA .

 

 

Контакти для ЗМІ: Щоб дізнатися більше або поставити додаткові питання, звертайтеся до Сергія Гриценка за тел. +38044.458.44.39; +38067.408.55.33 або за ел. адресою sgrytsenko@internews.org

###

Про Internews в Україні

Internews – міжнародна громадська організація, що займається розвитком незалежних ЗМІ. Адміністративні центри знаходяться у Каліфорнії, Вашингтоні та Лондоні. Наша місія полягає в тому, щоб шляхом зміцнення місцевих засобів масової інформації по всьому світу, дати людям новини та інформацію, яких вони потребують, створити можливості залучення ресурсів та громадян для того, щоб їхні голоси були почуті.

Починаючи з 1993 року, Представництво Internews працює в Україні з журналістами, представниками влади та активістами задля підвищення якості та зміцнення успішних незалежних засобів масової інформації. Консультанти Internews працюють безпосередньо із журналістами та громадськими медійними організаціями з метою поліпшити якість й дієвість ЗМІ в Україні. Internews допомагає українським медійним організаціям розвивати їх лідерські якості та професійну майстерність, надаючи технічну допомогу завдяки фінансовій підтримці міжнародних донорських організацій.

Дізнайтеся більше про нашу діяльність за адресами: www.internews.in.ua і www.internews.org

Слідкуйте за нами на Facebook: www.facebook.com/umedia.internews




Коментарі

Додати коментар