Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 лютого 2014

Міжнародна місія солідарності з Україною засуджує насильство проти журналістів та закликає провести ретельні розслідування

Facebook Twitter LiveJournal

Міжнародна місія партнерства з безпеки та захисту журналістів та свободи слова в Україні, яка зараз працює в Києві, рішуче засуджує насильство, яке сьогодні коштувало життя кореспонденту газети «Вести» В’ячеславу Веремію та зробило постраждалими ще щонайменше 27 журналістів.

Делегація національних та міжнародних груп, які підтримують свободу слова та незалежність медіа, до складу якої входить Генеральний директор Української Асоціації Видавців (УАВПП), закликала українську владу сприяти проведенню негайного, незалежного та прозорого розслідування, за результатами якого притягти усіх винних до відповідальності.

“Понад 167 журналістів постраждали з початку політичної кризи в Україні, з кінця листопада 2013. Багато з них були атаковані свідомо, і жоден з цих випадків не був належним чином розслідуваний,” – зазначили члени делегації.

“Така безкарність є неприйнятною та підживлює подальше насильство. Ми закликаємо усі сторони докласти зусиль до заспокоєння ситуації та виявлення поваги до роботи і фізичної неушкодженості працівників медіа, а також ми нагадуємо українській владі про її відповідальність за безпеку журналістів. Ми закликаємо міжнародну спільноту використати усі можливі важелі для досягнення цих цілей,” – додали члени місії.

33-річний журналіст В’ячеслав Веремій помер у лікарні в Києві сьогодні вранці внаслідок вогнепальних поранень. Невідомі нападники витягли його з таксі, на якому він повертався додому з Майдану Незалежності. Журналіст був жорстоко побитий, і, за свідченнями очевидців, йому вистрелили в живіт після того як він показав свою прес-карту.

Щонайменше 27 журналістів постраждали під час висвітлення кривавих сутичок у Києві 18 та 19 лютого. Більшість з них була атакована бійцями спецпідрозділу «Беркут» та невідомими нападниками.

Місія міжнародної підтримки також висловлює глибоку стурбованість проявами цензури, такими як блокування трансляції 5 каналу по всій країні з 18 лютого.

До складу Міжнародної місії партнерства з безпеки та захисту журналістів та свободи слова в Україні входять представники Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіа профспілки України (НМПУ), Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП), Асоціації незалежних регіональних віддавців України (АНРВУ), Європейської та Міжнародної федерації журналістів (EFJ/IFJ), Міжнародної підтримки медіа (IMS), Фонду відкритого суспільства, Всесвітньої асоціації видавців газет та новин (WAN/IFRA), Артиклю 19, Репортерів без кордонів та представник ОБСЄ з питань свободи медіа.

Візит делегації до Києва 19-20 лютого 2014 призначений для отримання та аналізу інформації «з перших рук» щодо поточної ситуації з порушеннями свободи слова в Україні, продемонструє солідарність з журналістами, які сьогодні ризикують життям, а також допоможе скоординувати подальші дії.

Оригінал публікації

Читайте також:

Розпочала роботу Міжнародна Місія журналістської солідарності: іноземні гості вражені подіями у столиці




Коментарі

Додати коментар