Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 лютого 2014

Розпочала роботу Міжнародна Місія журналістської солідарності: іноземні гості вражені подіями у столиці

Facebook Twitter LiveJournal

Міжнародна Місія журналістської солідарності розпочала свою роботу 19 лютого у Києві з робочої наради в офісі НСЖУ. У складі Місії під керівництвом президента Європейської федерації журналістві Могенса Бліхе-Б'єррегарда прибули представники міжнародних медіа-організацій.

В Україну вони прилетіли вчора та опинилися в центрі подій. Як відзначили іноземні гості, ніч, яку вони провели в готелі «Козацький» була сповнена емоцій і тривоги. 

Зважаючи на події в центрі столиці, програма візиту Місії коригується, зокрема, скасовано зустріч у Комітеті з питань свободи слова та інформації Верховної Ради.

Гостей привітав голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. Він зазначив, що до подій вчорашньої ночі, відповідно до моніторингових даних, в Україні постраждало 165 журналістів. Нині їхня кількість уже більша.

– Візит Місії, це перш за все, вияв солідарності. На жаль, ви прибули в найгарячіший день, тому ми змушені вносити зміни в програму. Коли 23 листопада ми спільно з МФЖ та ЄФЖ проводили в Києві Марш проти безкарності, то навіть уявити не могли, що буде така кількість постраждалих колег. І знову підтверджуємо, що головна причина – це безкарність силовиків, які застосовують насильство до журналістів.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов підкреслив, що агресія проти журналістів – не випадкова, а цілеспрямована. Він навів приклади прицільного застосування зброї до людей із камерами, журналістськими посвідченнями та в жилетах «Преса».

– Ви повинні розглядати нашу ситуацію під тим кутом зору, що це відбувається цілеспрямовано, – зазначив Юрій Луканов.

Голова Ради директорів Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» Олександр Човган наголосив, що українські журналісти не відчувають підтримки європейських політиків, а закони, які декларують підтримку медіа, просто не виконуються.

– Через вибіркове правосуддя представники міліції, які винні в побитті журналістів, навряд чи будуть покарані. Бо ті закони, які розробляються в Парламенті – це чудові європейські закони. Але в країні корупція, і суди приймають несправедливі рішення, – сказав пан Човган.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко звернув увагу, що з початку протестних подій в Україні Спілка журналістів і Медіа-профспілка спільно зробили вже 10 заяв стосовно ситуації з порушеннями прав журналістів у країні. Однак влада – як у Києві, так і в регіонах, жодним чином до них не дослухається.

– Ми розраховуємо на те, що певним результатом Місії буде певний тиск на владу в Україні з боку міжнародної спільноти, – сказав Сергій Томіленко.

Голова Місії, президент ЄФЖ  МогенсБліхе-Б'єррегард зауважив, що розуміння подій, які відбуваються в Україні, дає можливість скласти план дій про подальшу роботу.

– Основні слова, які характеризують місію, – це свобода слова, безпека журналістів і солідарність. Коли виникла ідея Місії, ми прагнули, аби вона відбулася і стала в нагоді. Ми хочемо надати рекомендації не тільки з приводу того, що робити в Україні, а й що робити європейським інституціям, – зазначив очільник Місії.

У своїх виступах всі іноземні гості наголошували, що вони вражені побаченим у центрі столиці та умовами роботи журналістів.

Нагадаємо, що Місія перебуватиме в Україні 2 дні. 20 лютого в офісі НСЖУ заплановано проведення круглих столів з постраждалими журналістами та громадськими організаціями.

nsju.org

Читайте також:

International partnership mission to Ukraine condemns violence against journalists and calls for thorough investigations

 




Коментарі

Додати коментар