Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


20 вересня 2013

На сторінці програми «Відкрита розмова» в мережі Facebook розпочинається серія публікацій виступів експертів «Відкрита розмова:безпека журналіста»

Facebook Twitter LiveJournal

У Києві відбувся Міжнародний семінар-тренінг «Відкрита розмова: безпека журналіста», ініційований Міжвідомчою робочою групою з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Експерти з України, Росії, Грузії, Німеччини та Великої Британії надавали практичні рекомендації з безпеки журналістів під час роботи у місцях великого скупчення людей, в епіцентрі надзвичайних ситуацій тощо. Слухачами семінару стали понад 120 учасників, близько 800 глядачів спостерігали за онлайн-трансляцією розмови на сайтах ІА «Укрінформ» та «Телекритика».

«Це дуже важлива подія. Іноземні колеги високо оцінили тренінг, якщо навіть віце-президент Інтерфаксу (РФ) сказав, що йому на думку не спадало провести такий семінар. Безумовно, це результат роботи Міжвідомчої групи, яку очолює прес-секретар Президента України Дарія Чепак, і це один з показників плідної роботи. Сподіваюся, семінар буде не останнім, і відбудеться ще ряд заходів, які дозволять журналістам обмінятися досвідом з колегами з інших країн», - сказав після завершення заходу головний редактор газети «Урядовий кур'єр» Сергій Брага.

«Мені сподобалася доповідь Девіда Вослі з Великої Британії, його досвід був дуже цікавим. Бо у Британії вже зробили те, що ми намагаємось зробити в Україні кілька років. Вони презентують рекомендації для правоохоронців у навчальних закладах. В Україні ж досі часто перешкоджають журналістській діяльності, але мене дуже надихнуло те, що в Британії ці рекомендації втілювались у життя багато років. Тобто ми на правильному шляху, і врешті-решт у нас має поліпшитись ситуація з безпекою під час роботи журналістів», - сказала член правління ГО «Телекритика» Світлана Остапа.

Один зі спікерів семінару, фотокореспондент Associated Press Єфрем Лукацький зазначив, що цей семінар нагадав про необхідність проводити практичні заняття для українських журналістів щодо роботи в екстремальних умовах.

«В Англії подібні курси проходять за 5 днів, де журналісти не лише ростуть професійно, а й вчаться захищати себе. Будь-який журналіст має вміти надати хоча б першу медичну допомогу. Необхідно також проводити заняття з психології - це те, чому не навчають на факультеті журналістики. На семінарі ми вкотре нагадали, що цьому потрібно учити», - наголосив Є.Лукацький.

На основі практичних рекомендацій буде створено навчальний посібник з безпеки журналістів та матеріали для факультетів журналістики.

Крім того, сьогодні на сторінці програми «Відкрита розмова» в мережі Facebook розпочнеться серія публікацій виступів експертів «Відкрита розмова: безпека журналіста». Протягом тижня на сторінц будуть розміщені рекомендації кращих практиків професії та інших учасників семінару.

president.gov.ua




Коментарі

Додати коментар