Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


24 жовтня 2015

Право на відповідь суб’єктів виборчого процесу у друкованому ЗМІ підчас виборів.

Facebook Twitter LiveJournal

Поряд з відповідальністю за порушення виборчого законодавства, значний ризик для ЗМІ складає можливість вимоги опублікувати відповідь передбачена п.13 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

Формально ця норма ставить ЗМІ у безвихідне становище, адже відмовитися від публікації ЗМІ не має права. За відмову опублікувати відповідь, навіть передбачена відповідальність згідно стаття 212-11КУпАП

«ненадання відповідному суб'єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації;»

Натомість Закон передбачає, що партія, суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніш останнього дня перед днем голосування зобов'язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий партією чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь не повинна містити прямих закликів до голосування за або не голосування за певні партії, кандидатів у депутати. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається.

Отже за Законом самого лише факту, що кандидат (партія), якого стосується ця інформація, вважає її недостовірною, вже досить для виникнення у ЗМІ обов'язку надрукувати (оприлюднити) відповідь на таку інформацію. Тим не менше  опублікування відповіді не означає презумпції недостовірності інформації та, як наслідок, відповідальності у вигляді моральної шкоди. Відповідь це лише вимога закону яка зумовлена особливостями виборчого процесу (короткі строки, значний вплив недостовірної публікації тощо) необхідна для захисту інтересів учасників виборчого процесу.

Такої ж думки дотримується і судова практика:

засіб масової інформації повинен опублікувати відповідь про спростування будь-якої інформації, поширеної у передвиборній агітації стосовно суб'єктів виборчого процесу, яку ці особи вважають недостовірною. Недостовірність такої інформації у виборчих справах у порядку адміністративного судочинства не встановлюється. У разі ж відмови (ухилення) засобу масової інформації, що оприлюднив таку інформацію, опублікувати відповідь указані суб'єкти виборчого процесу можуть звернутися до адміністративного суду з позовною заявою до цього засобу масової інформації про зобов'язання оприлюднити відповідь про спростування опублікованих ними неправдивих відомостей про кандидата чи партію (блок). Такий спір є виборчим і підлягає розгляду адміністративним судом за особливостями, встановленими статтями 172 - 179 КАС України. Постанова,  Пленум Вищого адміністративного суду, від 01.11.2013,  № 15.

Виходячи з цього ЗМІ доцільно рекомендувати виконувати вимогу Закону щодо публікації відповіді. Якщо ж відмовлятися то виключно у тому випадку якщо є переконливі докази достовірності інформації яку «оспорює» зацікавлена сторона. Однак така відмова означатиме необхідність в майбутньому в судовому порядку доводити неправомірність дій скаржника та вимагати відшкодування завданих збитків.

Якщо у вас виникнуть питання щодо підготовки до виборів та участі Вашого видання у процесі їх висвітлення, ви можете звернутися по безкоштовну юридичну допомогу на Гарячу лінію юридичних консультацій УАВПП

 

Проект «Правова підтримка ЗМІ в умовах роботи на окупованих територіях та під час виборів» виконується за підтримки спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства».

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар