Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


26 травня 2010

Лист Міністерства юстиції України щодо реклами алкоголю та тютюну у пресі

Facebook Twitter LiveJournal

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 25.02.2010 р. N 32-32-69

Начальникам Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі 


 
Для врахування в роботі
Відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 22 Закону України "Про рекламу", який набирає чинності з 1 січня 2010 року згідно із Законом України від 18.03.2008 р. N 145-VI, реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби, забороняється зокрема в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань).
Враховуючи роз'яснення Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації для цілей Закону України "Про рекламу" "періодичне і таке, що продовжується, видання, яке виходить під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію (ст. 1 "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні"), може вважатися спеціалізованим у випадку наявності та зазначення у свідоцтві про державну реєстрацію спеціальної категорії читачів та/або тематичної спрямованості.
Зауважимо, що у ст. 22 Закону України "Про рекламу" критерії, за якими друкований засіб масової інформації класифікується як спеціалізоване видання, не визначаються та не деталізуються. Разом з тим, для сприяння засновниками друкованих ЗМІ, які мають намір зареєструвати (перереєструвати) відповідний друкований ЗМІ, Мін'юст рекомендує виходити з того, що критеріями віднесення певного друкованого засобу масової інформації до спеціалізованих видань, у яких дозволяється реклама алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів (за аналогією зі ст. ст. 21, 23 Закону України "Про рекламу"), можуть бути наявність та зазначення у свідоцтві спеціальної категорії читачів (осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів) та/або спеціальної тематичної спрямованості (висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів), виду видання за цільовим призначенням - спеціалізоване.
Просимо врахувати зазначені пропозиції при поданні заяви про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації видань як "спеціалізованих".
Крім того при сплаті реєстраційного збору, у разі перереєстрації друкованого засобу масової інформації у зв'язку із зміною найменування засновника за видачу свідоцтва справляється збір у розмірі 20 відсотків установленого реєстраційного збору.
Просимо врахувати зазначені пропозиції у подальшій роботі при державній реєстрації (перереєстрації) друкованих засобів масової інформації.
 
Директор Департаменту легалізації
об'єднань громадян, державної реєстрації
друкованих засобів масової інформації
та інформагентств 
 
 
 
О. М. Семьоркіна 



Коментарі

Додати коментар